"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leica M MiniDe senaste dagarna har en bild på en misstänkt ny kamera från Leica dykt upp lite här och där på webben. Bilden föreställer en kamera som ser ut som ett mellanting mellan en klassisk M-modell och en Leica X2. För Leicas del hoppas jag att bilden är fejkad. Att det bara är ett rykte eller en kuliss för det som komma ska och att de inte kommer att lansera en kamera med APS-C format med en fast ljussvag zoom den 11 juni. En kamera med de specifikationerna som "läckt" är inget annat än ett kommersiellt självmål.

Som tur är finns det redan ett utmärkt bakstycke med APS-C format tlll M-optik. Jag pratar om Sony NEX5n, som är ett bra komplement till en digital Leica M. Trots att den har en brännviddsfaktor på 1,5 ggr fungerar den perfekt ihop med Voigtländers små pankaksvidvinklar. Jag har moddat min NEX med en riktig tillbehörssko så att jag kan köra med optisk sökare och objektiven i hyperfokalläge när jag så vill. På bilden har jag dock den elektroniska sökaren monterad på kameran, den sökaren fungerar bäst ihop med lite längre brännvidder.

En slät Sony NEX5n kostar runt 2000 kronor begagnad, en tillbehörssko 250 kronor och en välbyggd HAWK närbildsadapter går att få tag på för 1000 kr, begagnade kvalitets sökare går att hitta för 1000 kronor på eBay och en begagnad elektronisk sökare från Sony går att hitta för 1500-2000 kronor. Har du redan M-optik liggande kan en NEX5n vara ett bra lågbudgetval. Jag har tyvärr inte koll på hur väl NEX-6 gifter sig med M-optik. Men det kanske någon av mina läsare har koll på och kan dela med sig av i sådana fall.

Annars så gläds jag över att en berömd amerikansk författarinna har gett mig en positiv kommentar och delat mitt rep om the Miracle Baby from St. Petersburg. Det är alltid kul att få positiv respons från dem som är högre upp i näringskedjan :)

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved

Postat 2013-05-31 09:25 | Läst 7852 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Mitakon lens turbo adapter för Sony NEX


Nya kameror och objektiv i all ära men det mest spännande som händer i kameravärlden just nu är alla intressanta adaptrar som har börjat dyka upp i bakvattnen till de spegellösa kamerorna. Först ut var metabones med sin 0,71 ggr adapter som möjliggör återanvändning av gammal finfin optik på NEX och Fujikameror. Den hade egentligen bara ett fel och det var att den tyvärr låg utanför min budget... 

Nu finns det en billigare adapter med namnet Mitakon lens turbo adapter för NEX att få tag på. Priset för den adaptern ligger på 1300 kronor. Så snart som adaptern finns med C/Y fattning kommer jag att slå till. Den kommer definitivt att ge nytt liv åt min fina gamla Carl Zeissoptik för Contax som jag har sparat för framtiden. Att den optiken gifter sig bra med min NEX det vet jag redan, men det ska bli trevligt att åter få ta del av optikens fulla potential.

Eftersom jag är en stor vän av återanvändning ser jag med stor glädje på den här utvecklingen. Även om begagnatpriserna på lite exklusivare optik kommer att gå upp på sikt är det ändå bra att fler återanvänder istället för att bara köpa nytt! Vi behöver spara på jordens resurser åt kommande generationer och då kan det vara bra att dra ned lite på vår konsumtion av nya varor.

Annars har jag lagt upp en engelsk översättning av gårdagens reportage; "Mirakelbabyn som gav sin mamma ett nytt liv" i min blogg på blogger. Om du vill kan du läsa den texten här: The Miracle Baby From S. Petersburg

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Postat 2013-05-28 12:00 | Läst 9506 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mirakelbabyn som gav sin mamma ett nytt livTänk dig att du bara är 17 år, höggravid, hemlös och inte har några föräldrar som du kan vända dig till, du har precis blivit utkastad från ditt studenthem, din bästa vän har vänt dig ryggen, du har ingenstans att vända dig eller ta vägen, du är helt ensam och övergiven av alla. Så var situationen för Sveta som jag träffade på familjecentret Grace i St. Petersburg.

Svetas föräldar dog i en bilolycka när hon bara var nio år. Hon hamnade på barnhemmet Svalan där hon bodde tills hon tog examen. Hon flyttade till ett studentboende i närheten av skolan i St. Petersburg och började att studera på en yrkesskola. På studenthemmet träffade hon en kille som hon blev ihop med snart var hon gravid. Ett par år tidigare hade hon fått reda på att hon aldrig skulle kunna bli gravid på grund av en medfödd defekt på livmodern. Förhållandet med pojkvännen hann dock ta slut innan hon förstod att hon var gravid, den före detta pojkvännen var inte alls intresserad av att bli pappa och han tyckte att hon skulle göra abort. 
– Först ville jag också göra abort och jag bokade in en tid på sjukhuset. Men precis innan aborten skulle utföras ändrade jag mig och bestämde mig för att barnet skulle få födas, säger Sveta och tittar blygt ned i golvet. 
Sveta visste inte om hon skulle kunna få flera barn i framtiden och därför beslöt hon att barnet skulle få födas. Men när personalen på studenthemmet där hon bodde fick reda på att hon var gravid blev hon utkastad därifrån.

Hon blev utsparkad av sin kompis
Sveta fick bo hos en kompis, men kompisen ville hyra ut rummet och tjäna pengar på det, när det visade sig att Sveta inte kunde betala för sig blev hon utsparkad. Sveta var nu både hemlös och höggravid och som en sista utväg ringde hon till sin före detta rektor på barnhemmet Svalan, hon kunde inte heller hjälpa Sveta men hon gav henne telefonnumret till familjecentret Grace i St. Petersburg. Sveta ringde till familjecentret Grace och när de svarade sa hon med ren och skär desperation i rösten:
 Jag är höggravid, jag har ingenstans att bo och det finns ingen som vill eller kan hjälpa mig.
Personalen på Grace bestämde att Sveta skulle få bo familjecentrets lägenhet och redan samma eftermiddag hämtade de Sveta. När jag besöker Grace har Sveta bott i ett rum där sedan början av september 2009. Hennes son Sergei föddes i oktober samma år. 
– Jag är mycket tacksam för att jag behöll Sergei och inte gjorde abort, det är inte säkert att jag kan få fler barn i framtiden, Sveta hämtar andan och säger, Sergei är en riktig gudagåva, en mirakelbaby, han är en frisk och mycket glad liten kille, Sveta kramar kärleksfullt om sin lilla son.
Sergei får tag på en leksakskamera och han hoppar ned från sin mammas knä och börjar ta kort på mig med den. Jag tar kort på honom med min fotoapparat och visar bilden för honom på kameradisplayen, Sergei skrattar så att han kiknar när han ser bilden på sig själv. Sergei är en glad liten kille som trivs med att stå i händelsernas centrum och på Grace finns det alltid ett vänligt knä som han kan få sitta i.Det största som hänt i mitt liv
Sveta stormtrivs på Grace trots att det stundtals är trångt och stökigt där. Den varma kristna atmosfären och alla vänliga människor i hennes närhet som lever ut sin tro gjorde att Sveta blev avundsjuk på dem, hon ville också ha det som de hade.
– Det största som har hänt mig på Grace är att jag har tagit emot Jesus som min personliga frälsare och Herre och blivit döpt. Min mamma brukade tala med mig om Jesus när jag var liten och när jag bodde på barnhemmet brukade vi besöka kyrkan ett par gånger per år men det är först här på Grace som jag har mött människor som verkligen lever ut sin tro säger Sveta och strålar.
Trots att alla som kommer till Grace inte är kristna så brukar de flesta följa med till gudstjänsterna i den närbelägna Rysk-ortodoxa kyrkan. Prästen och nunnorna är ofta på besök på Grace, där de håller i bibelstudier och pratar med dem som bor på eller besöker centret.
När Sergei blir två år ska personalen på Grace hjälpa Sveta att få tag på en egen lägenhet där hon och hennes son kan få bo. Då ska Sergei börja på dagis och Sveta ska försöka få tag på ett arbete. I samband med att Sergei föddes så dog Svetas mormor och hon ärvde ett litet markområde som hon funderar på att sälja så att hon får ett startkapital. Gud har verkligen tagit hand om Sveta och Sergei.

    

Kärlek och godhet är något som vi alla behöver
Grace är ett familjecenter i St. Petersburg som arbetar efter mottot: Kärlek och godhet är något som alla behöver. De har byggt upp en kristen familjegemenskap för ensamstående mammor och före detta barnhemsbarn. De ensamstående mammorna som kommer till Grace har oftast vuxit upp på barnhem. Ett av målen med verksamheten på Grace är att de som kommer dit ska få möta Jesus och bli en del av Guds stora familj. De som arbetar på Grace är noga med att inte tvinga sig på någon, även de som inte är troende är varmt välkomna att dela gemenskapen på familjecentret. Personal från Grace besöker regelbundet föräldralösa barn och ungdomar på studenthem, internatskolor och barnhem i St. Petersburg med omnejd, de predikar evangeliet för dem som vill lyssna och bjuder in barnen till gemenskapen på familjecentret, allt för att de föräldralösa barnen ska veta vart de kan vända sig när de har tagit studenten och förväntas klara sig själva. Arbetet är viktigt, särskilt i en storstad som St. Petersburg där ensamheten är utbredd och många före detta barnhemsbarn hamnar i fel sällskap. Det finns några sängplatser på Grace där de som behöver extra stöd kan få bo. 

   

Om du vill får du gärna stödja Grace Family Center genom att antingen ta kontakt med mig så hjälper jag dig att förmedla dina pengar via en betrodd svensk hjälporganisation eller så kan du donera pengar direkt till Grace via biståndsorganisationen Star of Hope, USA. Även om de inte själva jobbar mot Ryssland så ställer de gärna upp och förmedlar pengar till Grace: Grace St. Petersburg

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved

Postat 2013-05-27 11:03 | Läst 9356 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fullformataren som ger mest valuta för pengarnaÄven om jag föredrar att umgås fram mina bilder med en mätsökarkamera så finns det ändå tillfällen då en spegelreflexkamera är att föredra. Vid olika tillfällen det senaste året har jag blivit mer och mer varse om det och till sist valde jag att slå till på en begagnad 5D Mark II och ett Tamron 28-75/2,8 objektiv. Canon 5D Mark II är förmodligen den fullformataren på marknaden som ger mest valuta för pengarna just nu. Jag har bara gett 8000 kronor för mitt exemplar inklusive objektivet.

Ett av de tillfällena då en spegelreflexkamera är att föredra framför en mätsökarkamera är vid konsertfoto. Särskilt som sångaren i detta fallet Samuel Ljungblahd studsar fram på scenen som en lätt överenergisk Karlsson på taket :) En Leica kan också vara en utmärkt konsertfotokamera om sångaren är lite mera stillastående än Samuel. Vilket du kunde läsa om i det här inlägget: Concert Photography With a Leica M

När vi ändå pratar om Leica ryktas det om att de kommer att släppa en modern Leica MD den 11 juni. Även om det låter intressant så är det givetvis bara ett rykte. Jag har konfronterat några av mina kontakter på Leica om ryktet stämmer men de tiger givetvis som muren och hänvisar till presskonferensen den 11 juni då Leica ska presentera sin Mini M

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved

Postat 2013-05-24 11:44 | Läst 8484 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Grace är ett ljus i mörkret

Platser som Jayer i St Petersburg är mörka platser som dömer unga människor som aldrig fått en ärlig chans i livet till en allt för tidig grav. Även om situationen är tuff för före detta barnhemsbarn som har utexaminerats från institutioner i Ryssland finns det några oaser av nåd i mörkret.

När barnhemsbarnen i Ryssland blir myndiga får de inte längre bo kvar på de institutionerna som de växte upp på. Trots att de inte vet hur de själva ska klara sig i världen utanför barnhemmets väggar. De har inte fått lära sig att hantera de olika livsproblem som de nu möter. De är helt ensam och har inte några föräldrar, mor- eller farföräldrar, syskon eller andra släktingar som bryr sig om dem och som kan hjälpa dem. De saknar ofta de vardagliga kunskaper som andra barn fått lära sig i sina familjer. Som att städa, tvätta kläder, laga mat och hantera ekonomin. De känner sig ofta helt ensamma och utlämnade och det är precis vad de är.

Statistiken för före detta barnhemsbarn i Ryssland är mycket dyster. Endast 10% av dem kommer att kunna anpassa sig till ett normalt liv. De övriga 90% är dömda till ett liv i misär som ofta sätter dem i en allt för tidig grav. Några av dem kommer att lockas in i prostitution eller kriminalitet, en del av dem blir alkoholister eller narkomaner. Många av dem blir hemlösa eller soffsurfare och några av dem tar sina liv.

Jayer är gatuslang för en kvinna som är villig till vilken form av sexuell handling som helst med alla som hon möter. Det är också namnet på ett icke färdigställt sjukhus i S: t Petersburg. Jayer är ett hus av död där unga prostituerade säljer sina kroppar för knarkpengar, de sprider HIV till kunder som ofta vägrar att använda kondom. Det är en plats där heroinmissbrukare injicerar långsam död i sina ådror. De flesta av dem är HIV-positiva och när de delar sina nålar delar de också sin dödliga sjukdom. Jayer är också en plats där hemlösa människor i olika åldrar bor och en plats där unga hipsters träffas för att ha Rave partyn på helgerna. De som kommer till Jayer exponeras för GHB och heroin och många av dem slutar som missbrukare när de i ren dåraktig nyfikenhet prövar på drogerna.

Nästan 70% av alla heroinmissbrukare i Ryssland är ungdomar. Platser som Jayer går att hitta över hela landet. Uppskattningsvis är mellan 1,5 till 3 miljoner av 142 miljoner ryssar heroinmissbrukare. De ryska myndigheterna står inte maktlösa inför det stora narkotikaproblemet i landet. Under de senaste åren har myndigheterna satsat mycket pengar på drogförebyggande arbete bland ungdomar. De försöker även begränsa utbudet av heroin och andra droger som flödar in från framförallt Afghanistan. Sedan talibanregimens fall i slutet av 2001 har heroinproduktionen ökat markant i Afghanistan och drygt 21% av det heroin som produceras i Afghanistan går till Ryssland.

Även om framtiden för barnhemsbarn ser mycket mörk ut så finns det några oaser av nåd i Ryssland. En sådan oas av nåd är Grace Family Center som ligger i ett rysk-ortodoxa kloster i St Petersburg. Arbetet på Grace är mycket framgångsrikt och enligt Valentina som är volontär chef på Grace har 90% av de före detta barnhemsbarnen som fått hjälp och stöd på Grace kunnat anpassa sig till ett normalt liv. För dem som aldrig har haft en egen familj är platser som Grace Family Center värda sin vikt i guld.

På Grace Family Center kan barnhemsbarn träffa och umgås med vuxna som ger dem stöd och uppmuntran och hjälpa dem utvecklas till självständiga individer med en stark självkänsla. Personalen vid projektet, utarbetar en individuell plan för varje person som kommer till dem. Arbetet på Grace bygger på kristna principer. Ungdomarna bjuds in i en miljö där de kan träffas och umgås. Om de själva vill kan de få ta del av den frälsande nåden som finns i Kristus. Självklart är alla välkomna till Grace, ingen skillnad görs på dem som tror och inte tror, alla möts av en varm famn av kärlek.

Även om arbetet på Grace Family Center är mycket framgångsrikt är de i ett skriande behov av pengar sedan två av deras huvudsponsorer utan förvarning dragit sig ur samarbetet. De motiverade beslutet med att de istället valt att fortsätta arbeta med mindre barn i andra delar av världen. Om Grace Family Center inte får tag på nya sponsorer är risken stor att den framgångsrika verksamheten måste läggas ned i januari nästa år.

Kanske är det just du som läser denna artikel som ska se till så att Grace Family Center ska kunna fortsätta med sitt viktiga arbete bland de minsta och svagaste grupperna i Ryssland. Du kan stödja Grace Family Center genom att antingen ta kontakt med mig eller genom att donera pengar till dem via biståndsorganisationen Star of Hope, USA. Även om de inte själva jobbar mot Ryssland ställer de gärna upp och förmedlar pengar till Grace: www.starofhope.us

"När man hjälper de fattiga lånar man till Herren, och han ger igen med god ränta!". - Ordspråksboken 19:17

Klicka på den följande länken om du vill se bilder från Grace Family Center och samtidigt passa på att kolla in Flickrs nya utseende: http://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157633123794556/


Text och foto © Mikael Good, All Rights Reserved

Postat 2013-05-21 09:36 | Läst 12869 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa