"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Mitt bokprojekt är på gång

Nu när jag sitter och går igenom en stor mängd bilder från de senaste fem åren för ett kommande bokprojekt så dyker det upp en och annan bild som tidigare har gått igenom filtret men som vid en närmare blick visar sig hålla kvaliteter som jag tidigare missat.

Som ni säkert redan vet är jag inte den som arrangerar mina bilder. Porträtt och som i det här fallet familjeporträtt är helt spontana och oregisserade. Jag tog två bilder på familjen, på den första bilden är familjen relativt samlad men på den andra började det att hända saker :) Oftast har jag inte mer än tre exponeringar på mig att ta ett porträtt. I det här fallet tog jag bara två exponeringar. Trots att det är lite knappt med exponeringar så är det ytterst sällan som jag misslyckas och jag föredrar familjebilden nedan gentemot stela och studiouppställda bilder där man inte får lära känna personerna i bilden.


Ensamstående mamma, Jelgavas Rayons, Latvija © Mikael Good, 2009

Det här är jag faktiskt lite stolt över: www.591photography.com & www.lifeforcemagazine.com/contributor

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htmDagens låt: Joakim Thåström & Mikael Wiehe - Keops pyramid Live

//Chasid

Postat 2011-09-30 14:51 | Läst 7728 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Meetings in the middle of China - now a permanent Exhibition at 591 Photography Blog

Jag är egentligen inte den typ av person som tycker om att hamna i rampljuset och jag är definitivt inte någon skrytsam person. Men nu tänker jag ändå passa på att skryta lite :)

Min utställning Meetings in the Middle of China har varit så pass uppskattad att den nu har blivit en permanent utställning på 591 Photography Blog. Självklart är det mycket hedrande för mig att hamna i det sällskapet och det är även en extra fjäder i min fotografiska hatt. Men framför allt kan det ytterligare belysa den tibetanska minoritetens problem och kamp för sin överlevnad. Det har redan hänt mycket positivt för människorna i byarna sedan min fru och jag besökte dem i december 2004 men det finns utrymme för mera, om jag får möjlighet till det åker jag gärna tillbaka och fortsätter mitt arbete.

Tidigare har jag ställt ut Meetings in the Middle of China på IKEA A6 i Jönköping det var förövrigt den första fotoutställningen på ett IKEA varuhus i Sverige. Om ni är intresserade av att boka utställningen är ni välkomna att kontakta mig på chasid68@gmail.comKlicka här för att komma till utställningen på 591 Photography Blog: www.591photography.com

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htmDagens låt: The Smiths -  Stop me if you think you've heard this one before

//Chasid

Postat 2011-09-28 08:56 | Läst 7310 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Det här kan bli mitt bästa reportage hitills

Jag sitter och skriver ihop en text till ett reportage om ett äldre par som jag träffade på den lettiska landsbygden för ett par år sedan. Bilderna är bra men frågan är om inte texten kommer att bli den bästa  som jag har skrivit hitills.

Jag känner verkligen för det äldre lettiska paret  som jag skriver om särskilt med tanke på allt elände som dessa vänliga, trevliga och älskvärda människor har fått gå igenom i livet. Nu är det egentligen tid för dem att få luta sig tillbaka och njuta de får åren som de har kvar i livet men på grund av den kraftiga ekonomiska depressionen i Lettland så fortsätter bara deras problem… Jag vill få ut deras berättelse och en glimt av deras historia så att de kanske, kanske kan få den värdiga ålderdom som de så väl är värda efter allt sitt slit och sitt elände.

Jag hoppas innerligen att jag kan fortsätta mitt arbete i Lettland. Men jag är mellan jobben och skulle därför behöva få tag på en sponsor eller få kortare projektanställningar som reporter eller fotograf av antingen hjälporganisationer eller tidningar. Mitt kontaktnät i Lettland är stort och jag har en djup inblick i landets historia och sociala system. Mina löneanspråk är relativt låga och om du anlitar mig får du en person som fungerar som reporter, fotograf och redigerare men det bästa är att du bara behöver betala för en - köp tre betala för en :)


Boningshus på den lettiska landsbygden © Mikael Good, 2008

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htmDagens låt: Papa Chajes - Amsterdam Klezmer Band

//Chasid

Postat 2011-09-23 13:34 | Läst 8738 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En fotojournalist fotograferar verb och inte substantiv

En fotojournalist måste tänka som en filmare. Det gäller att ha mallen klar och tydlig framför sig när man jobbar så att man kan fylla den med rätt innehåll. Det är en del gökar som har klagat på mina bilder det får de gärna göra när de själva håller sig på en jämn och hög nivå och fotograferar verb istället för substantiv. 


Janis & Amanda © Mikael Good, 2010

Att fota substantiv kräver inget annat än ett rejält stativ, en bra kamera, sinne för komposition, färg och form och det kan vilken fotograf som helst lära sig. Att fotografera verb kräver däremot sin man eller kvinna, det är inget man lär sig i en handvändning och det handlar om känsla, engagemang och att man har rätt personkemi. Det är absolut inget fel att fota substantiv, tvärtom det fyller också sin funktion men för att bedöma verb ska man också fotografera verb.


Janis & Amanda © Mikael Good, 2010

Jag är glad att jag har en professionell filmkurs i bagaget och inte har slösat bort min tid på någon fotoutbildning. Filmtänket passar både mitt bildspråk och mitt uttryck som hand i handske och skulle jag välja att satsa på film har jag både den kunskap och den utrustning som behövs.


Amanda © Mikael Good, 2010

Till sist vill jag passa på att rikta ett stort tack till min vän och kollega Steve Evans för rubriken till dagens blogginlägg: En fotojournalist fotograferar verb och inte substantiv!

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htmDagens låt: Pressure Drop - The Clash

//Chasid

Postat 2011-09-21 14:10 | Läst 7092 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Skola om dig och bredda dig om du vill ha ett arbete

Är råd som jag ofta får för att komma ur min arbetslöshet. Men faktum är att jag redan har breddat mig ganska så rejält de senaste åren och sedan januari 2010 har jag haft en del korta och längre projektanställningar som informatör, webbredaktör, reporter, fotojournalist och redigerare.

Jag har tidigare arbetat som grafisk formgivare och originalare på ett tryckeri i många år. Men trots en gedigen arbetslivserfarenhet och kunskap är det svårt för mig att få jobb inom det yrkesområdet. Därför har jag passat på att läsa upp mig och arbeta inom det yrke som jag är utbildad till; informatör/kommunikatör. För att ytterligare bredda mig har jag specialiserat mig på sociala medier såsom twitter, facebook och blogg. Jag har blivit ganska så bra på att hantera sociala medier för att nå önskade resultat. Under de senaste åren har jag även haft en del kortare projektanställningar som reporter och fotojournalist i Lettland och Ryssland samt arbetat som redigerare på en lokal tidning.Men det är ett arbete som informatör eller kommunikatör som jag helst vill ha och trots att jag har varit på en hel del intervjuer och varit tvåa på många sådana arbeten som sökts av hundratals andra har jag ännu inte fått något napp… Men med tanke på min bredd och min arbetslivserfarenhet samt de positiva resultat som jag kan visa upp vore det riktigt konstigt om jag inte får något napp snart...Är du eller någon som du känner på jakt efter en informatör, webbredaktör, grafisk formgivare, originalare, redigerare, fotojournalist, reporter, multimediakreatör eller en person som besitter alla de kunskaperna. Då är du eller ni varmt välkomna att kontakta mig. Jag är van vid att hålla igång ett eller flera projekt samtidigt. Jag har ett stort socialt engagemang och är social, kreativ, målinriktad och tycker om att lära mig nya saker.Jag har ett klart mål med mitt arbete och det är att använda mina kunskaper och de gåvor som jag fått på ett så effektivt sätt som möjligt så att det gynnar andra människor. Detta är den grundinställning jag kommer att ha oavsett vilken arbetssituation jag än hamnar i. Mina ambitioner är höga och även om jag kan jobba självständigt strävar jag efter att vara en del av ett kreativt, nytänkande team som gemensamt arbetar för att uppnå bestämda mål på bästa sätt.

Här finns en del av mina arbetsprover

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htmDagens låt: Career Opportunities - The Clash

//Chasid

Ps: Jag ska inte skriva att jag är arbetlös mera. Nu är jag istället mellan jobben :) 

Postat 2011-09-16 11:21 | Läst 7827 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa