"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

No, I'm not a Russian mobster. I´m a Swedish journalist.

I interviewed a Russian woman in Latvia a few years ago. She thought that I looked more like a Russian mobster than a Swedish journalist. I learned the phrase: "Нет, я не русский гангстер. Я шведский журналист" which means "No, I'm not a Russian mobster. I´m a Swedish journalist" to prevent future misunderstandings.


It's easier to look cool and dignified when you have a Leica rangefinder camera in your hands. © Mikael Good, 2012

Text och photo: © Mikael Good, 2012. All rights reserved.

MARCH ISSUE ON LINE NOW:  www.lifeforcemagazine.com 

Postat 2012-02-29 09:55 | Läst 9050 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I går föddes 371.000 prinsar och prinsessor

Jag förstår inte den mediala uppståndelsen över att EN prinsessa har fötts? Det föds i genomsnitt 371 000 prinsar och prinsessor varje dag. De flesta av dem föds till ett liv i fattigdom. Tillsammans kan vi vara med och se till att alla prinsessor och prinsar som föds får det stöd och den uppmärksamhet som de förtjänar.


Den här lille prinsen föddes för fyra år sedan.

Erikshjälpen är en biståndsorganisation som jag har stort förtroende för och de är bra på att förvalta givarnas pengar på allra bästa sätt. Skänker du en hundralapp till Erikshjälpen så går större delen av den fram till dem som verkligen behöver pengarna: http://www.erikshjalpen.se/

Här kan du läsa om FN:s milleniummål: http://www.millenniemalen.nu/blir-varlden-battre/kap4-stora-utmaningar-kvarstar/miljoner-barn-dor-i-onodan/

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-02-24 09:55 | Läst 8853 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Femårsjubileum

För fem år sedan startade jag upp min blogg på Fotosidan och under de fem åren har jag publicerat 727 blogginlägg och haft närmare 420 000 besökare (siffran i räknaren stämmer inte riktigt).

Ett stort tack till alla er som har läst och kommenterat mina bilder, artiklar och reportage under de fem åren som gått, utan er medverkan hade det inte varit så roligt att skriva blogginlägg.

Bilden nedan är den första bilden som jag publicerade i min blogg. Bilden är tagen vid Oset i Huskvarna. Idag hade jag gjort ett annat bildval till min första bloggpost.Du vet väl om att du kan följa mina förehavande på både Facebook och Twitter? Om inte här kommer två länkar:
https://www.facebook.com/Chasid1968
https://twitter.com/#!/Chasid_68

Text och foto: © Mikael Good 

Postat 2012-02-17 12:46 | Läst 7183 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bildkritik kan göra mig förvirrad

Bildkritiken som jag har fått från andra fotografer rör oftast bara tekniska aspekter, såsom skärpa, ljussättning och komposition och även en del kryptiska kommentarer om att bilden innehåller många lager. Men den typen av kritik säger mig egentligen ingenting alls utan gör mig bara förvirrad. Jag vill få reda på vilken känsla som betraktaren får när de ser bilden, vad betraktaren ser, upplever och känner. Den bästa bildkritiken har jag inte fått från andra fotografer utan från konstnärer och konstkritiker. De tittar främst på bilden och läser den som om den vore en öppen bok. En bild som en annan fotograf direkt lägger undan för att ljussättningen inte föll dem i smaken eller att skärpan inte satt riktigt där den skulle kan konstkritikern spendera en lång tid med att analysera och försöka röna ut. De ser så att säga bortom tekniken och väljer att fokusera på vad bilden säger.- Det syns att du målar. Sa en konstkritiker till mig när han granskade bilden av den lettiska månskensbonden.
När han hade tittat igenom fler av mina bilder, sa han:
- Ditt bildspråk är tydligt och direkt gripbart samtidigt som bilderna bär på ett stort känslomässigt djup. Men din äldre lite ruffigare stil tilltalade mig mer. Dina nytagna bilder är allt för tekniskt perfekta. Om du inte passar dig och söker dig tillbaka till ditt eget unika uttryck kommer du snart att utvecklas åt fel håll och bara bli en simpel kvällstidningsfotograf som bara går på ren rutin. Rutinen är kreativitetens dödsfiende och den har redan fjättrat allt för många konstnärer. Mitt råd till dig Mikael är att du skyr rutinen som pesten och omfamnar kreativiteten med ett öppet sinne.Jag tog konstkritikerns ord på högsta allvar. Kritik som är på djupet lyssnar jag på och när jag får sådan kritik slår jag inte dövörat till. När orden hade landat i mig bestämde jag mig för att arbeta med enklare kameror och försöka återerövra lekfullheten och kreativiteten i mitt fotograferande. Det händer att andra fotografer försöker ge mig råd om vilken typ av bilder som jag ska ta och hur jag ska ta dem och vilka projekt som jag borde ge mig in i. De ger säkert råden i ren välvilja, men jag vet redan vad jag ska göra och framförallt vad jag inte ska göra.Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-02-16 14:52 | Läst 15992 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Den perfekta fickkameran med sökare och utbytbara objektiv.

Jag har sagt att jag inte ska skriva något om teknik i min blogg och det tänker jag hålla på. Jag har bara med en bild på en fotoapparat för att visa några som tillhör de förrycktas skara att det faktiskt finns små smidiga och kompakta jobbkameror som inte gräver allt för djupa hål i plånboken.Bilden visar den perfekta digitala fickkameran med optisk sökare och utbytbara objektiv, storleksmässigt är den något mindre än en Leica CL med 40 mm optik. Jag är som ni säkert redan vet inte någon vän av överkonsumtion och förodrar att man ska köpa sina prylar begagnat. Det bästa är att det går att hitta en liknande kombination som den på bilden för ett begagnatpris av cirka 3500 kronor. Genom att köpa begagnat kan vi motverka överkonsumtionen och spara på vår miljö så att den räcker till kommande generationer

Text och foto: © Mikael Good, 2012

Postat 2012-02-15 16:21 | Läst 15885 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 Nästa