"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Sharpness is a bourgeois conceptPåståendet i rubriken kommer från dem legendariske fotografen Henri Cartier-Bresson. Han avfärdade skärpan som den viktigaste egenskapen hos ett bra fotografi, och ansåg att den var ett borgerligt begrepp. Enligt honom var det andra kvaliteter som gjorde en bra bild.Jag är benägen att hålla med Cartier. Efter att ha gått igenom några klassiska dokumentärfotoböcker som jag har samlat på mig genom åren slås jag över hur få av mina favoritbilder som är riktigt skarpa. Bilderna har andra kvaliteter, närhet, närvaro, komposition och respekt för de avbildade. En bra bild väcker min nyfikenhet, skärpa spelar en underordnad roll, det viktigaste är vad bilden förmedlar till mig som betraktare.Den översta bilden är inte riktigt skarp, men trots det är det en av mina mest visade bilder. På sätt och vis fick den även vara med att förändra ett helt samhälle (den berättelsen kan vi ta vid ett senare tillfälle). Bilderna i inlägget tog jag i några avlägsna tibetanska byar i Qing Hai-provinsen i Kina i december 2004. De är alla tagna med film och några av dem är inte riktigt skarpa. Bilderna ingick i min utställning "Möten i mittens av mittens rike" som visades på IKEA-varuhuset i Jönköping i september 2009. De har även ställts ut på det digitala galleriet 591 Photography och har varit med i Life Force Magazine. Nu funderar jag på att göra en bok med bilderna från Qing Hai.Text och foto: Mikael Good

Postat 2022-11-06 15:47 | Läst 1262 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Vad händer i Borås?Just nu pågår en global Tiktok trend som med mycket glimt i ögat pekar ut Borås som en fruktansvärd, dystopisk plats. Hashtaggen #vadhänderiborås sprids över världen och på ett par veckor har den lett til över 200 miljoner inklick på sociala medier.


Bakom trenden ligger Svante som är en 15-årig yngling. På skämt gjorde han några inlägg om Borås som tonsattes med dansbandsmusik i baktakt. Enligt en intervju med Svante i tidningen Aftonbladet valde han Borås för att han inte varit där eller visste något om staden. Fler har hakat på trenden och sprider bilder och filmer där man dragit ordentligt i reglagen, eller där man har använt sig av fejkade klipp och bilder, gemensamt för inläggen är att de är märkta med hashtaggen #borås eller #vadhänderiborås. 
Jag ville inte vara sämre utan beslutade mig för att haka på trenden och gjorde svartvita omtolkningar av några av mina bilder från Borås. Till skillnad från Svante har jag bott i Borås i 24 år och kunde göra bilderna utifrån mina egna upplevelser och erfarenheter av staden.
Text och foto: Mikael Good

Postat 2022-09-28 12:57 | Läst 1279 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Dokumentärbilder utan bäst före datum

De flesta fotograferna delar säkert samma dilemma. Vi har alltid med oss en kamera och vi tar alldeles för många bilder och många av dem blir liggande i arkiven då vi inte hinner med att göra något vettigt med dem.Nu tillhör jag förvisso de som tycker att det kan vara bra att en del bilder får ligga och mogna över tid. Det första intrycket är tyvärr inte så kritiskt som när man skärskådar bilderna ett par år senare. Det går givetvis inte att göra så med pressbilder som behöver levereras till kund så fort som möjligt, i det fallet vore det ett kommersiellt självmål att hålla på bilderna. Men det är ett utmärkt förfarande för dokumentärbilder utan bäst före datum, som mår bra av att utsättas för tidens tand innan de publiceras.


I början av juni 2017 var jag nere i Jönköping för att göra ett ärende vid lunchtid. Då hörde jag trummor, trumpeter och stojande, och det väckte min nyfikenhet. Jag plockade fram kameran och var beredd när drygt 100 glada maskeradklädda gymnasielever marscherade fram på Östra torget med siktet inställt på Erik Dahlbergsgymnasiet någon kilometer bort. Jag hade hört talas om maskeradtåget tidigare, men inte haft möjlighet att dokumentera det.

I juni strax innan examen arrangerar avgångsklasserna från Per Brahegymnasiet ett maskeradtåg som går från deras skola på väster genom centrala Jönköping till Erik Dahlbergsgymnasiet på den östra sidan av staden. Det är en tradition med anor, men man vet inte hur det kommer att se ut i framtiden, kanske kommer traditionen att ebba ut? Om den skulle göra det finns den dokumenterad för framtiden.


Egentligen är det Huskvarna som jag har riktat in mig på i mitt dokumentära långtidsprojekt. Men jag har även en hel del bilder från Jönköping i mitt arkiv. Gemensamt för de äldre bilderna är att de rönt ett stort intresse när jag delat dem i olika "Du vet om att du är från" grupper på Facebook. Vad gäller nya bilder som innehåller människor blir det ofta GDPR-tjafs i grupperna, men bilder som jag lagt upp i grupperna som över tid blivit historiska dokument har ingen skrikit "GDPR" åt.Tyvärr hade jag en eländig kamera vid fotograferingstillfället. Kameran led av bakfokus med objektiv med skruvmotor vilket gjorde att några av de bästa bilderna blev felfokuserade. Ilskan över det är en anledning till att bilderna blev liggande. Läxan jag lärde mig var att inte kompromissa med utrustningen, tekniken får aldrig stå i vägen för bilden och bra grejer kostar lite mer men i det långa loppet lönar det sig.Text och foto: Mikael Good

Postat 2022-09-20 12:00 | Läst 1637 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag ligger inte på någon fotografisk latsidaAnledningen till att jag har "återanvänt" en del äldre bilder i de senaste artiklarna beror inte på att jag har brist på bilder. Problemet är helt enkelt att jag har haft lite för mycket att göra under vintern, våren och sommaren.


När jag räknade mellan tummen och pekfingret kom jag fram till att jag levererat uppemot 2000 bilder under den perioden, och ett par hundra (kan vara fler) av dem har publicerats på webben, i tidningar och magasin i och utanför landets gränser. Igår hade jag lite tid över för att gå igenom bilder och idag delar jag med mig några bilder från den senaste veckans bildskörd, den pågående valrörelsen präglar mitt fotograferande och bildval till artikeln. Det finns en del politiskt laddade bilder i artikeln, men jag vill noga påpeka att jag inte stödjer något parti. Mina åsikter lutar år vänster, i och med att jag inte är socialist eller liberal och har en del konservativa värderingar finns det tyvärr inget parti som passar mig och därför röstar jag blankt! I all vänlighet ber jag också dig som läsare att inte starta någon politisk diskussion i kommentarsfältet, det finns många andra forum som är bättre lämpade för politiska samtal.


Text och foto: Mikael Good

Postat 2022-09-02 12:00 | Läst 1509 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

A Good Budget Camera for Rock Photography

Buying good camera equipment for indoor rock photography can cost you a small fortune. But if you're on a tight budget, I can highly recommend a camera that's a few years old but it can still deliver high-quality photos at high ISO.

Back in the days when I was working with cameras in the Canon EOS 1D series. The Canon cameras were robust and performed well, but at high ISOs they were not so good. When the Sony A7s came out, I heard positive reports about the cameras high ISO performance from a couple of documentary and rock photographers. I bought a A7s after checking it out. When I started to work with it in the photo pit I recived comments with a sarcastic undertone like "is it really possible to work with such a small camera" from CANIKON Photographers. But the A7s good characteristics at high ISO impressed them and they wished that they had a CANIKON camera with the same sensor.

The Sony A7s is actually a camera dedicated for filming in 4k. But the camera's excellent characteristics at high ISO make it perfect for photos in poor light, such as indoor concerts. The autofocus isn't the fastest around, and the continuous shooting is slow (but who uses continuous shooting anyway?)  except for those minor drawbacks is the camera good enough for most types of photos, and even for Rock Photos. The A7s can still cope at 12800 ISO and upwards compared with modern and more expensive cameras and sometimes it's even better!

A second hand Sony A7s is cheap which make it a really good buy. Even though the sensor is only 12.2 megapixels, you can easily enlarge (if needed) the photos with the use of a program like Topaz Gigapixel AI. I took the photos in the article with a Sony A7s and a Sony FE 70-200/4 G OSS which is a excellent combination well suited for indoor Rock Photography. Although I have switched to the Sony A9, which suits me better as a all-round camera, I regularly use my A7s as a backup, and then usually with a 14 or 20mm wide angle.


Text and Photo: Mikael Good

Postat 2022-09-01 12:03 | Läst 1490 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 87 Nästa