"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

På fotouppdrag i södernFörutom att skrivande och fotande ingår i mina ordinarie arbetsuppgifter har jag även fått en del olika frilansuppdrag som skribent och fotograf under våren. Ett av de uppdragen är jag på nu. När man är på uppdrag kan det vara bra att se men inte synas, ett bra sätt att se och inte synas på när man är på uppdrag är att smälta in i omgivningen och inte väcka allt för stor uppmärksamhet. Tidigare har jag arbetat med stora och klumpiga spegelreflexkameror och objektiv men de har alltid haft en utsökt förmåga att suga åt sig uppmärksamheten och i princip omöjliggöra för mig att arbeta på det sättet som jag föredrar. Kameran på bilden ses av många som en statussymbol för hipsters och tandläkare. För min del är den ett ypperligt redskap som underlättar mitt arbete och gör så att jag får med mig de bilderna som jag vill ha.

Text och foto: Mikael Good 

Postat 2014-05-29 13:51 | Läst 5627 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Har tåget gått för fredens Europa?Även om det ser en aning mörkt ut efter EU-valet så har liknande mörker besegrats många gånger tidigare i Europa! Jag är övertygad om att det sista tåget för fred i Europa inte har gått ännu. Om alla vi som värnar om demokratiska värderingar oavsett partitillhörighet gemensamt ställer oss upp och tänder ljus är jag övertygad om att vi tillsammans kan driva mörkret på flykten! Med min penna och min kamera kommer jag att fortsätta att ge järnet och stå upp för medmänsklighet, för kärlek, för solidaritet med den svage och för romernas och andra förtryckta minoriteters rättigheter i Europa, häng på du också!

"Om du går genom helvetet, stanna inte!" - Winston Churchill

Du kan läsa artikeln i sin helhet här: http://chasid68.blogspot.se/2014/05/har-taget-gatt-for-europa.html

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-05-28 08:30 | Läst 6947 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ögonblicket kommer som en snigel men försvinner som en blixtAtt fånga de snabbt flyende ögonblicken är en svår konst som tar lång tid att lära för en del medan andra tycks ha det medfött. Genom åren har jag lärt mig att läsa av min omgivning och fånga ögonblicken i precis rätt tid. 

Jag har nyligen publicerat två blogginlägg i min blogg "Les Grands Moments" som inte håller sig inom regelverket för publicering på fotosidan och då jag inte vill tänja allt för mycket på det regelverket har jag därför valt att publicera inläggen i min "fria" blogg. Eventuell debatt om inläggen kan de som vill gärna föra i den bloggen:
Har tåget gått för Europa?
Jesus sitter utanför snabbköpet och tigger

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-05-26 19:34 | Läst 8611 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Leica - The Rock'n Roll Machine

Jerusalem

Genom åren har jag fotat en hel del konserter med mätsökarkameror. Anledningen är att det går snabbt att ställa skärpan med dem i lite skumma miljöer och att jag har överblick över vad som händer på scenen i sökaren. 

Jerusalem

Det går givetvis bra att fota konserter med spegelreflexkameror men jag upplever dem som lite väl kinkiga vad gäller skakningsoskärpa. En bild som jag vat att jag sätter på 1/60 med en mätsökarkamera behöver 1/250 med spegereflex för att jag med säkerhet ska veta att den sitter. När jag har fotat med spegereflex i lite väl skumma miljöer har jag ofta en mycket stor andel med misslyckade bilder med mig i bagaget och det är något som gör mig frustrerad. 

Jerusalem

Jag har en kamera som har seglat upp som ett värdigt alternativ till mätsökarkameran och det är min Sony A7. Den kameran använde jag tillsammans med ett fisheye  på Jerusalems konsert på Ringbaren i Jönköping och i den trånga miljön var kameran och objektivet ett utmärkt komplement till min Leica. 6400 ASA klarade A7:an med bravur och med lite brusredusering var det inga problem att köra på 12800 ASA! Jag testade även att köra kameran på 1/60 med mycket gott resultat.

Jerusalem

Den stora klumpiga Canonen trivdes inte i det dåliga ljuset och värmen, faktum är att den gjorde en ganska så slät figur och bilderna var överlag mer svårjobbade än de från A7:an och M8:an. Om ljuset räcker till och slutartiden ligger på 1/250-del eller mer funkar Canonen bra. Men begränsningarna gör att jag allvarligt funderar på att kränga Canonen och istället lägga pengarna på ett gôtt allroundobjektiv med AF till Sonyn.

Jerusalem

Både Leica M8:a och Sony A7 är utmärkta apparater att fota Rock'n Roll med. Men om jag bara fick välja en Rock'n Roll Machine, skulle jag utan tvekan välja Leica M8 med ett 20 och ett 50mm objektiv. Hade jag haft råd med en M9-P eller Leica M skulle jag inte tveka en sekund med ett köp! Jag gillar som sagt att fota med mätsökarkameror på konserter och Leica är till dags dato den enda tillverkaren som erbjuder digitala mätsökarkameror.

Jerusalem

Klicka på den följande länken om ni vill läsa en recension och se fler bilder från  Jerusalems konsert på Ringbaren i Jönköping 17 maj: http://chasid68.blogspot.se/2014/05/jerusalem-spelade-pa-gayklubb-i.html

Jerusalem

Till sist vill jag passa på att önska Leica grattis på 100 årsdagen och jag hoppas att företaget kommer att fortsätta att leverera fler bra bildredskap till alla fotografer som föredrar att se världen genom en mätsökare.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-05-24 14:17 | Läst 10079 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jerusalem spelade på gayklubb i Smålands Jerusalem

Jerusalem

I lördags spelade det kristna hårdrockbandet Jerusalem på strip-/gayklubben Ringbaren i Jönköping. För många var säkerligen valet av lokal mycket oväntat. Men sångaren Ulf Christiansson var helt övertygad om att Ringbaren är en sådan plats som Jesus själv skulle ha besökt om han kom till Jönköping. Jesus är kärlek och han klev rakt över allt det där som vi människor gärna sorterar in under rätt och fel och gick istället rakt in i deras hjärtan.

Jerusalem

I den fullsatta och bastuvarma lokalen hamrade Jerusalem in ett stenhårt kärleksbudskap mot det hårda betonggolvet. När man blundade lät Ulf som en ung och hungrig sångare som precis har gett sig ut på sin första turné med målet att ta världen med storm. Det är svårt att förstå att Ulf Christiansson blir folkpensionär i år. Han har en enorm pondus och en scennärvaro som är kryddad med en röst som bara har växt i kraft och styrka genom åren. Ulf Christiansson har helt klart en av de bästa rockrösterna i det här landet. Ulfs son Philip skötte sången på en del låtar och han har också en röst som är som klippt och skuren för  djupast Rock'n Roll.

Jerusalem

Bandet var enormt tajt och välspelat. Mick Nordström och Anders Mossberg skötte rytmsektionen, Ulf och Philip Christiansson skötte kompet och Calle Grimmark la ut ljudmattor med sin keyboard! Det var väldigt oväntat att se en av världens bästa rockgitarrister spela keyboard i Jerusalem men det var en historisk kväll då mycket oväntat hände. Calle spelade i vart fall gitarr på några spår och då höjdes den höga temperaturen med ytterligare några grader.

Jerusalem

I mitten av 80-talet var jag på min första Jerusalemkonsert och då tyckte jag att de spelade oinspirerad gubbrock. Hade de spelat med den glädje, tyngd och intensitet som de gör idag hade det inte behövt ta 30 år innan jag slutligen kapitulerade för deras musik. Jag är glad att jag bandet en extra chans och därmed fick en riktigt bra konsertupplevelse på köpet.

Jerusalem

Jag har varit på mängder av konserter från 1980-talet och framåt och jag har lyssnat på både kända och okända band. Men trots det måste jag ändå säga att konserten med Jerusalem på Ringbaren den 17 maj lätt kvalar in på min topp 5-lista över bra konserter. Om du har chansen att se Jerusalem tycker jag att du ska göra det. De har några spelningar kvar på turnén och på deras hemsida kan du se var http://www.jerusalem.se/about-us/

Jag passade även på att göra en intervju med Jerusalems frontman Ulf Christiansson. Det är inte omöjligt att den dyker upp i min blogg framigenom.

Länk till flickr  för alla er med smarta telefoner och pekdon osm inte kan se flash: https://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157644392790048/

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-05-23 14:06 | Läst 13738 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 Nästa