"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Dogmahardcore

Ska man dra Dogma-07 riktigt till sin spets så anser i vart fall jag att riktigt seriöst dogmande det gör man med en analog kamera utan tekniska finesser såsom ljusmätare och autofokus. Dogmafotande ska inte behöva vara beroende av batterier. I mitt tycke ska Dogmafoto ganska så slaviskt följa Christer Strömholms princip: En kamera, ett objektiv, en film, en framkallare.

Kanske skulle det vara en idé att dela upp dogma i två delar? En del för traditionalister med manuella analoga kameror och en del för dem som bekvämt använder digitalkameror eller analoga kameror med autofokus. Givetvis skulle i så fall de båda grupperna rymmas på lika villkor under det vidare begreppet Dogma!

Om jag var riktigt dogmahardcore skulle jag ändra mitt dogmalöfte till min batterioberoende Fujica mätsökarkamera med tillhörande 45'a. Nu är jag inte dogmahardcore och jag kommer att köra vidare med min digitala och batteriberoende Ricoh mest för min egen bekvämlighets skull, hur jag än vrider och vänder på begreppen så kan jag ändå inte känna mig helt tillfreds med att fota dogma med en smidig men batteriberoende digitalkamera. Går man tillbaka tio år i tiden så fotade jag oftast gatufoto med en helt manuell spegereflexkamera med antingen ett 16 eller ett 40 mm objektiv.

Vem vet, jag kanske fimpar digitalkamerorna i framtiden och köper hem en 30 meters rulle med Fomapan 400, laddar den i kassetter, hyperfokalfotar, syftar ljuset, framkallar den exponerade filmen själv samt gör egna kopior på multigrade fiberpapper enligt konstens alla regler i mörkrummet. Precis som jag gjorde för fem år sedan innan de batteriberoende digitalkamerorna började att göra sitt intåg i mitt tidigare manuella liv...

Helt och fullt dogma kommer jag nog tyvärr aldrig att kunna bli, men vad gäller gatufotandet så är min strävan att bli 100% dogma på just det området.



Jag är trött...  Helmanuell spegelreflexkamera med 40 mm optik laddad med Fomapan 400 och framkallad i D-76

Dagens låt: That's Entertainment - The Jam

//Chasid
Postat 2008-08-29 16:26 | Läst 8479 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Snart är det över för den här gången...

Jag tänkte tipsa om att den sista inlämningsdagen för min bloggtävling är den 31/8, än är det inte för sent att vinna!

Kolla in tävlingen och frågorna här: http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/20403.htm



Flower Girl on the Cat Walk.

Dagens låt: Radio Free Europe - REM

//Chasid
Postat 2008-08-29 08:50 | Läst 9585 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ett steg närmare en digital folk Leica?

Det är många gatu- och reportagefotografer som drömmer om en billig digital Leica a la Leica CL eller Minolta CLE med ett par utbytbara fasta objektiv eller en ljusstark smidig Tri Elmar från vidvinkel till normal. Det som finns på de här sidorna verkar onekligen intressant för alla drömmare: http://www.4-3system.com & http://www.dpnet.com.cn

På pappret ser det ut som en digitalkamera för afficionados! Om en sådan modell släpps får de gärna ta fram några vettiga optiska sökare till den. Men i ärlighetens namn så måste jag ändå säga att jag bara har blivit mer och mer positiv till att gatufota med Liew View, det ger mig möjlighet att enkelt fota ur lägre vinklar, men jag har fortfarande lite svårt att hålla kameran rakt när jag fotar med hjälp av Liew View från höften...

En diskret liten digital systemkamera med utbytbara objektiv som går att förvara i fickan är en dröm för många gatu- och reportagefotografer. Skulle Olympus eller Panasonic (Leica) släppa en liknande version som på bilderna så skulle den kameran inte bli nämnvärt större än en Sigma DP-1. Tills kameran kommer ut på marknaden om den nu gör det får vi afficionados förtsätta att drömma om en fickvänlig liten digitalkamera med utbytbara objektiv.

Att det går att använda Carl Zeiss och Leicaobjektiv på 4/3-formatet med hjälp av adaptrar är också en fin och trevlig bonus. Rätta mig gärna om jag har fel men jag har för mig att det går att använda Leica-M optik på 4/3!



Armagideon Time. Fickvänlig digitalkompakt med macro.

Dagens låt: Armagideon Time - The Clash

//Chasid
Postat 2008-08-26 12:58 | Läst 11323 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Canon presenterar EOS 50D...

...och genast så sprider sig köpbegäret bland tusentals Canonägare. När ska den uppumpade prylhetsen ta slut och kamerorna bli de verktyg för kreativt bildskapande som de är ämnade att vara...

En liten länk till alla teknikfreakar, förköp er nu bara inte: Canon EOS 50D

Jag måste medge att jag gissade ganska så bra på specifikationerna i mitt aprilskämt om EOS 50D :)



Bohus fästning. Juli 2007

Klicka här om du vill se fotot i större format

Dagens låt: Rock The Casbah - The Clash

//Chasid

Ps: Du har väl inte missat min bloggtävling där du har chansen att vinna några fina gamla analoga kameror, kolla i så fall in mina inlägg från igår!

Postat 2008-08-26 06:39 | Läst 10182 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Du har väl inte missat...

...den största pågående privata bloggtävlingen här på Fotosidan:
http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/20403.htm



Grass Car.

Dagens låt:  Samma

//Chasid

Ps: Ett tröstpris i bokform har också lagts till prisbordet!
Postat 2008-08-25 14:07 | Läst 10304 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa