"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag ska kanske lägga ned min blogg...

Den senaste tiden har jag haft allvarliga funderingar på om jag helt ska lägga ned min blogg lagom till tvåårs jubileumet i februari nästa år. En blogg är per definition en digital dagbok och jag kan ärligt talat inte påstå att jag har följt de riktlinjerna så speciellt bra, min blogg har istället fyllts med personliga tankar av annat slag, debattämnen, artiklar, reportage m.m. men det personliga dagboksskrivande har för det mesta uteblivit, mycket för att jag inte vill lämna ut mitt privata känsloliv i ett så öppet forum som en blogg trots allt är, jag har helt enkelt inget behov av att göra mitt liv till en öppen dokusåpa som alla kan ta del av. Men å andra sidan är mina foton väldigt självutlämnande, då jag har för vana att jobba innifrån och ut med både foton och konst.


© Mikael Good, 2008

Mitt bloggande har haft som främsta syfte att vässa min penna såpass att jag ska kunna dubblera och både fota och skriva när jag åker ut på reportageresor. Jag testade faktiskt att både skriva och fota på min senaste reportageresa, det fungerade faktiskt bättre än jag trodde och kanske är det just det myckna skrivandet i min blogg som har möjliggjort för mig att dubblera! Just nu hinner jag inte med att resa så mycket som jag skulle vilja och jag har fått lägga en hel del ideér på is med förhoppning om att kunna genomföra dem om ett par år eller mera när barnen är lite större.

Om jag gör slag i saken och lägger ned min blogg i februari, det återstår att se, jag tycker att det är kul att skriva och är tacksam för den respons som jag får och har fått. Men besöksfrekvensen har tyvärr dalat betydligt sedan i slutet av sommaren. Bloggen har idag bara en tredjedel så många besökare som i början av året, men å andra sidan tror jag att de flesta av de "gamla" bloggarna här på Fotosidan har råkat ut för samma sak. Kanske är det som så att bloggandet som fenomen har spelat ut sin roll både här på Fotosidan och i övriga cyberspace?


© Mikael Good, 2008

Min bildbyrå är på mig de vill att jag ska ladda upp flera foton i bildarkivet och jag kanske ska lägga min lilla fritid på att tillgodose deras önskemål om fler foton. Detta kan innebära ett välbehövligt extra ekonomiskt tillskott som jag skulle kunna använda till att ställa ut mina foton och därigenom knyta ytterligare kontakter.
Jag har även fått en personlig inbjudan att bli medlem på ett relativt nystartat franskt foto & konst community, ett medlemskap där kan leda till ett ökat internationellt intresse för min konst och mina foton men då måste jag också ha tid att samla ihop det material som behövs för att fylla en portfolio på den sidan.


© Mikael Good, 2008

Allt lutar tyvärr till att jag måste sluta att blogga för att få den tid som jag behöver för att få in de medel som jag trots allt behöver för att finansiera både mitt fotande och mitt målande. Det kanske även blir så att jag lämnar Fotosidan helt för att kunna fokusera min lilla fritid på att marknadsföra och sälja min konst & mina foton. Jag har redan minskat mitt kommenterande och mina inlägg pga tidsbrist. Det vore tråkigt att behöva vandra vidare, för Fotosidan är en trevlig community och jag har knutit en del kontakter med fotografiska själsfränder runt om i landet, men på det hela taget tycker jag tyvärr att kvalitetsnivån på Fotosidan har sjunkit lite väl mycket, substansen i fotona minskar i betydelse och tekniken blir allt viktigare och fotona blir tråkigare som en följd av detta, det blir tyvärr allt längre mellan a ha upplevelserna inför ett fotografi med djup och substans på Fotosidan. Det är bra att jobba efter devisen alla ska med på en internet community, men ibland kan det även innebära att kostymen blir lite väl tajt för en del medlemmar...


© Mikael Good, 2008

Jag avslutar min blogg med att önska mina läsare ett Gott Nytt år och avslutar min blogg för i år med den bästa låt som har gjorts:

Dagens låt:
Gimme Shelter - The Rolling Stones//Chasid
Postat 2008-12-31 12:35 | Läst 8803 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Fyra år med digitalkamera

Det har inte gått mer än fyra år sedan jag köpte min första digitala systemkamera. När jag köpte min första digitala systemkamera hade jag tyvärr inte råd att fortsätta med det kameramärke som jag hade arbetat in mig på sedan slutet av 80-talet. Jag fick sälja alla mina gamla inarbetade objektiv och pryttlar till förmån för nya objektiv pga kamerabytet. Det är alltid en stor nackdel att byta ut det som man har kört in sig på och det har tagit mig många år och mycket letande att hitta värdiga ersättare till de fina fasta objektiv jag en gång hade till mitt gamla analoga kamerasystem.

Trots att jag bara har varit digital i fyra år har jag gått igenom ett antal olika modeller av digitala systemkameror för att hitta den kamera som bäst stämmer överens med mina behov, de första digitala systemkamerorna som jag ägde hade 1.6 crop vilket för mig var väldigt begränsande. När jag skaffade en digitala småbildare för drygt två år sedan kändes det som om jag var på rätt väg, trots att kameran pga sin storlek var ganska så iögonfallande vid gatu- och reportagefoto. I september detta år köpte jag en ny mindre digital småbildare och sålde den gamla, nu känns det äntligen som om jag har hittat en kamera som inte är en kompromiss för mig. Den digitala småbildaren som jag har idag kan klara ut det mesta av de olika motivområdena som jag tycker om att röra mig mellan. Den nya begagnade kameran är relativt liten och diskret, den är förhållandevis snabb, den presterar riktigt bra resultat på höga ISO, bildkvaliteten är nästan lika bra som analoga mellanformatare med 100 asa film! Ett annat plus är att jag kan använda gammal fin optik från välrenommerade och anrika optiktillverkare med hjälp av adaptrar!

Det känns skönt att inte längre behöva bli begränsad av kameran när jag fotar. Att byta kamera för alltid med sig nackdelar, det tar alltid ett bra tag att bli vän med sin nya kamera och få den att presetera det resultat som jag vill, men min nya begagnade kamera blev jag kompis med direkt och den är verkligen det kompletta fotoverktyget som jag saknat sedan jag blev digital för fyra år sedan och nu ska jag nog inte byta kamera på ett par tre år - fem digitala spegelreflexkameror på fyra år är egentligen fyra för mycket!Förutom kameran och blixten är jag klädd i klassisk gatufotomundering. © Mikael Good, Januari 2005Walter Mandlers klassiska Leica Summicron-R 35/2.0 från början av 70-talet här monterad på en modern digital småbildare, en utmärkt kombo som faktiskt står sig riktigt bra mot likvärdig optik idag! © Mikael Good, Juni 2007

Dagens låt:
Made of Stone - The Stone Roses

//Chasid

Postat 2008-12-27 14:49 | Läst 6444 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jesusfest idag!

Det finns en anledning till varför jag som kristen inte använder mig av ordet Jul men jag tänker inte tråka ut mina läsare med det som de flesta uppfattar som tråkig torr teologi eller historik. Utan jag överlåter till er själva att "googla" på orden jul och jul betydelse. Kanske hittar ni även den debatten om jul som jag hade med en av företrädarna för de asatroende i Sverige för några år sedan, i korthet gick den ut på att han ville ha tillbaka julen från de kristna som han ansåg hade stulit de asatroendes största högtid. Maila mig gärna länken om du hittar debatten på nätet!

Jag firar Jesusfest idag även om jag själv inte tror att Jesus föddes den 25/12. Hade Jesus födelsedatum varit viktigt så hade det stått i något av de kristna testamentena. Jag tänker inte heller gå in i någon diskution om när Jesus eller Yeshua ben Joshua som han egentligen hette föddes, det viktiga var inte när han föddes utan att han föddes!I det här lilla huset på Bubulberget en dryg mil från den antika staden Efesus avled Jesu mor Maria år 64. Jag tycker att det är viktigt med förebilder och den främsta kvinnliga av dem är Maria eller den nya Eva som hon också kallas. Maria var en riktig troshjälte, när hon sa ja till Gud vände historien! Genom hennes egna ord till Gud "Jag är Herrens tjänarinna må det ske med mig som det är sagt" så blir hon inte bara Guds moder utan även hela trons moder och det är frukten av Marias tro som gör att vi idag kan fira Konungens ankomst med en hedjundrande Jesusfest fri från den fylla, det frosseri och det stundtals blodiga offrandet som var viktiga ingridienser i det hedniska jólablótet.

Istället för att önska Er en god jul så väljer jag att önska er en trevlig Jesufest med era nära och kära!

Dagens låt: The Outlaw - Larry Norman//Chasid

Postat 2008-12-24 09:09 | Läst 7122 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Jag har varit med om en trafikolycka

Efter ett par intervjuer var vi på väg hem till Riga från staden Tukums som ligger 70 km väster om Riga i Lettland sent på kvällen i tisdagen förra veckan, vi var sex personer som färdades i en relativt stor blå skåpbil, vädret var mycket dåligt och vägen hade förvandlats till en enda stor hal sörja av is och vatten. På grund av det dåliga vädret kunde inte chauffören se stoppmärkena till motorvägen till Riga utan körde ut lite för långt på den vältraffikerade motorvägen. Chauffören och jag såg ett par billyktor från en liten bil som frenetiskt försökte bromsa och jag hann ropa till de andra passagerarna där bak att vi krockar, innan det small till och skåpbilen vi färdades i flyttade sig en dryg meter.

Som tur var blev varken chaufför eller passagerare skadade och skåpbilen gick att reparera på plats så pass att vi kunde fortsätta vår resa mot Riga efter ett par timmar. Den andra bilen fick rejäla plåtskador men förutom chock så klarade sig chauffören och passageraren i den andra bilen sig bra.

Nu har jag fått vara med om en trafikolycka och det är en ganska så intressant upplevelse att ha varit med om särskilt som ingen blev skadad! Tänk på att den kommande helgen är en av de mest olycksdrabbade under året så ta det lugnt i trafiken!32 minuter efter krocken © Mikael Good
Polisen var på plats efter 30 minuter, det var många trafikolyckor i området den kvällen och polisen hade mycket att göra. © Mikael Good

Dagens låt: Sonny Terry & Brownie McGhee - Key to the Highway

//Chasid
Postat 2008-12-23 12:12 | Läst 7196 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Joe Strummer: The Future Is Unwritten

Jag har nyligen sett filmen The Future Is Unwritten av Julien Temple, filmen handlar om Joe Strummer, före, under och efter The Clash. Det är en mycket sevärd dokumentärfilm som lyfter fram Joe Strummer bortom myten och legenden. Genom Julien Temples utmärkta dokumentärfilm The Future Is Unwritten har du en möjlighet att komma en av vår tids största artister in på livet och kanske förstå lite om vad punken egentligen handlade om!

Det är idag exakt sex år sedan som Joe Strummer dog av en hjärtinfarkt i sitt hem. Frid över hans minne!

Läs mer om filmen The Future Is Unwritten här: http://www.joestrummerthemovie.com/© Mikael Good, 2008© Mikael Good, 2008

Dagens låt: Burning Lights - Joe Strummer

Klicka på låten och titta på musikklippet som kommer från filmen I Hired a Contract Killer av Aki Kaurismäki.

Jag passar också på att önska alla mina vänner och läsare en trevlig Jesu födelsedag!

//Chasid
Postat 2008-12-22 05:42 | Läst 6694 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa