"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

"Själviskhet förstör jorden"

Påven Benedictus XVI höll ett mycket tänkvärt tal natten mellan den 24 och 25 december. Läs gärna ett utdrag av talet i nedanstående länk:

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=380&a=391226

//Chasid 

Postat 2007-12-25 10:55 | Läst 9985 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Pax hominibus bonae voluntatis!

I detta lilla romerska huset på Bubulberget en dryg mil från staden Efesus i den dåvarande romerska provinsen Asien (nuvarande Turkiet), somnade med största sannolikhet Jesu moder Jungfru Maria in 64 år gammal (att hon levde sina sista år på den här platsen råder det inget som helst historiskt tvivel om. Aposteln Johannes tog med sig både Jungfru Maria och Maria från Magdala till Efesus efter Jesus himmelsfärd) hon begravdes sedan i Efesus. Påven Johannes Paulus II gav platsen formell pilgrimsstatus på 1980-talet och den 29 november 2006 höll påven Benedict XVI en katolsk mässa på platsen.


År 2006 rasade en våldsam skogsbrand på Bubulberget och man var rädd för att platsen skulle förstöras av lågorna, men på ett mirakulöst sätt så hejdades lågorna precis när de nått fram till staketet för platsen där Marias hus är beläget!

Även muslimer tror på jungfrufödsel och hedrar Maria som modern till profeten Jesus.Röjningsarbetet efter skogsbranden var i full gång på Bubulberget när jag var där i oktober 2006 och jag kunde med egna ögon se att den våldsamma skogsbranden hade slutat precis vid staketet för Jungfru Marias område!

A SOLIS ORTUS CARDINE
(Caelius Sedulius år 450)

A SOLIS
ortus cardine
Ad usque terrae limitem
Christum canamus Principem,
Natum Maria Virgine.

Beatus auctor saeculi
Servile corpus induit,
Ut carne carnem liberans
Non perderet quod condidit.

Clausae parentis viscera
Caelestis intrat gratia;
Venter puellae baiulat
Secreta quae non noverat.

Domus pudici pectoris
Templum repente fit Dei;
Intacta nesciens virum
Verbo concepit Filium.

Enixa est puerpera
Quem Gabriel praedixerat,
Quem matris alvo gestiens
Clausus Ioannes senserat.

Foeno iacere pertulit,
Praesepe non abhorruit,
Parvoque lacte pastus est6
Per quem nec ales esurit.

Gaudet chorus caelestium
Et Angeli canunt Deum,
Palamque fit pastoribus
Pastor, Creator omnium.

Iesu, tibi sit gloria,
Qui natus es de Virgine,
Cum Patre et almo Spiritu,
In sempiterna saecula. Amen.

FROM lands that see the sun arise,
to the ends of the earth,
let us sing of Christ the Prince,
born of the Virgin Mary.

The blessed creator of the world
put on a servant’s body,
so that, liberating the flesh through taking flesh,
he would not lose what he had made.

The virgin mother's belly
is filled with heavenly grace;
the girl’s womb carries
secrets which she has not known.

The modest dwelling of her body
becomes God’s new temple;
untouched, not knowing a man,
at a word she conceived the Son in her womb.

By her birth pangs she brought forth
the one whom Gabriel had foretold,
and whom the Baptist, leaping within the womb,
had recognised as Lord.

He consented to lie in the hay;
he did not shrink from the manger;
and with little milk he was fed,
who does not allow even the birds to hunger.

The heavenly chorus rejoices,
and the angels sing God's praise,
and to the shepherds is now made known
the Shepherd who is the creator of all.

Jesus, to you be glory,
who are born of a virgin,
with the Father and the loving Spirit,
for eternal ages. Amen.

Med detta inlägg passar jag på att önska er alla
Pax hominibus bonae voluntatis!
(Merry Christmas and a Happy new Year)


//Chasid

Postat 2007-12-24 04:50 | Läst 10229 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jultomten är utsparkad från mitt hem...

...och istället har jag tagit Agios Nikolas biskopen och helgonet från Myra i Anatolien som föredömme. Anatolien (dagens Antalaya i Turkiet) var på 300-talet när Agios levde en grekisktalande romersk  provins. Agios var en rik men mycket generös man som gav gåvor och pengar till de behövande. Agios skulle säkert bli ganska så förargad om han fick se sig i den förvanskade sagofigursform som han framställs som idag i form av den överkommersialliserade Saint Nicholas eller jultomten om man så vill.

Jag har länge känt att det är fel att stödja de som redan har så mycket med mera och har närt en längtan efter att få ge gåvor till de som verkligen behöver få en ljuspunkt i tillvaron, därför har jag slutat med att köpa julklappar och stödja julens kommersialism,  istället kommer jag att tillsammans med min familj se till att barnhemsbarn på ett  barnhem på Haiti får en fest som de så väl behöver i sin tristess. Det känns skönt att på Jesu födelsedag den 24/12* få vara med och sprida en gnutta hopp, glädje och kärlek på jorden och inte bara göda redan feta plånböcker och aktieportföljer!Gammelmormor och barnbarnsbarnet.
Bilden togs i en liten by utanför Joping i Kina den 24/12-2004. Pojken fick sedan följa med oss och vara med på det första "Christmas party" som anordnades för föräldralösa barn i medborgarhuset i Joping!


Veckans skiva: The Joshua Tree - U2

//Chasid

*De lärde tvistar om datumet, många historiker anser att Jesus föddes i månadskiftet Februari/Mars. Varför vi firar Jesus den 24/12 är en lång historia som jag väljer att inte gå in på här och nu.

Postat 2007-12-19 08:23 | Läst 10438 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Det är tråkigt att glättiga bilder på s.k. kändisar...

Det här inlägget är delvis en kommentar på Bengt Björkboms blogg: Straight 113 / Den glättiga fotografin! 

Det är tråkigt att glättiga bilder på s.k. kändisar tar allt mer av det mediala utrymmet, men det är väl som så att bildredaktörerna är mer intresserade av pengar än kvalitet och bilder på kändisar säljer tidningar, ju mer tidningar som säljs desto nöjdare blir aktieägarna. Det hade varit trevligt om det fanns någon bildtidning med reportage-, dokumentär och gatufoto gärna från udda miljöer som inte är drabbade av katastrofer av olika slag. Men tyvärr så finns det inte tillräckligt stor efterfrågan för bildtidningar och de senaste tio åren har flera av de stora framträdande bildtidningarna, som genom åren har lyft fram så många skickliga fotografer och visat så många fantastiska dokumentär- och reportagebilder gått i graven samtidigt som dagstidningarna ger allt mindre utrymme för reportage- och dokumentärfoto.

Det är tråkigt att det inte finns något tryckt media som lyfter fram reportage-, dokumentär och gatufoto, det är tråkigt att det är så svårt att få ställa ut reportage-, dokumentär och gatufoto, på gallerier. Men det är bra att ett forum som internet finns, genom internet har jag fått visa upp mina reportage-, dokumentär och gatufoton för en relativt stor publik! Till dags datum har jag haft ca: 65.000 besökare (av dessa är ca: 40.000 unika)min hemsida och det är en betydligt större siffra än jag någonsin hade kunnat räkna med! Men det är roligare att ställa ut bilderna och få direktkontakten med besökarna, så länge de är intresserade av bilden och inte av tekniken bakom den, visst händer det att jag får en del "feedback" iform av mail från olika besökare men det är roligare att få den mellan fyra ögon. Det är roligt att ett forum för berättande bilder som  www.outoffocusmag.com får så mycket uppmärksamhet och besökare, den sidan är väl värd ett besök för alla som är intresserade av reportage- och dokumentärfoto, med det vore roligt om Outoffocusmag kunde komma i tryckt form någon gång, det är trots allt trevligare att se bilder i tryck än på en flimmrande skärm!

Jag tror trots allt att omanipulerad (oförfalskad) reportage-, dokumentär och gatufoto kommer att överleva, trots att det ser mörkt ut i dessa glättiga manipulationstider, det kommer alltid fram nya unga fotografer som är beredda att föra facklan vidare även om de är få så kommer de säkert att bli fler i framtiden!


Barn i De Yaku 

Veckans skiva: The Joshua Tree - U2

//Chasid

Postat 2007-12-18 16:16 | Läst 13806 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Canon EOS 3D kommer i januari!!!

Den 24 januari kommer en uppföljare till EOS 5D med största sannolikhet att släppas enligt källa på Canon sannolikt blir namnet EOS 3D. Detta kommer att leda till att begagnatpriserna på både EOS 5D och EOS 1Ds Mark II kommer att sjunka med många tusenlappar då många som äger dessa kameror kommer att byta till den nyare modellen. Jag tycker personligen att det är bra att teknikfolket byter fotoutrustning titt som tätt , det leder till att fina fynd kommer att leta sig ut på begagnatmarknaderna och det möjligör att mindre penningstarka men driftiga fotografer får möjlighet att köpa den utrustning som de så väl behöver för sitt skapande, många duktiga unga fotografer är idag tyvärr begränsade av allt för små sensorer varför ett överskott av billiga begagnade fullformatare är välkommet! Jag är för återvinning och köper gärna mina kameror och objektiv begagnat, det är alltid bättre att låta någon annan betala för den initiala värdeminskningen! 

Varnhems klosterkyrka. Birger Jarl som grundade Sverige ligger begravd där.

Veckans skiva:  Catch a Fire - Bob Marley & the Wailers

//Chasid

Postat 2007-12-14 15:33 | Läst 10913 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa