"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Att se men inte synas...

...är en devis som ofta används inom både gatufoto och reportagefoto, tanken med "att se men inte synas" är att man så gott som osynligt ska kunna sträva omkring med sin fotoapparat i en folkmassa och fånga de snabbt flyende ögonblicken utan att någon tar notis, genom åren har jag blivit ganska så bra på detta men det finns tillfällen då även jag har stött på patrull.

Ett sådant tillfälle var när jag var på reportageresa i den lilla Tibetanska byn Damu som ligger i mitten av Mittens Rike (Kina) i december 2004. Jag var förmodligen den första vita mannen som någonsin satt sin fot i den lilla byn och då hjälpte det inte att vara slipad gatufotograf, folk följde efter mig och deras nyfiket vänliga blickar var på mig hela tiden vart jag mig än vände, jag fick ändra min ursprungstanke från att osynligt försöka fånga de snabbt flyende ögonblicken, till att fotografera mer dokumentärt.

http://www.chasid.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=155515

http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=66783

Veckans skiva: The Queen is Dead - The Smiths

/Chasid

Postat 2007-02-27 17:32 | Läst 14926 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

So far so Good!

När jag målar med ljus så behöver jag en fotoapparat och när man som jag har hållit på med foto i nästan 25 år så hinner man avverka en hel del olika fotoapparater, en del har slitits ut och den del har bytts ut till förmån för nyare apparater.

Allting  började på våren 1983 med en mycket enkel fotoapparat en Voigtländer Vito, den saknade både ljus- och kopplad avståndsmätare, fotoapparaten laddades med TRI-X och ljuset och avståndet syftades, jag måste i ärlighetens namn säga att de flesta av bilderna från den här tiden är oskarpa, men min ljussyftning fungerade utmärkt i de flesta fallen. Det var nog bra för mig att börja med en såpass enkel fotoapparat, med den lärde jag mig grunderna och lät dem fastna i ryggmärgen. Ljussyftningen har jag fortfarande stor nytta av och jag brukar fortfarande ha rätt mot min moderna fotoapparat med avancerad 35 fälts evaluerande mätning när vi har motsatta åsikter om ljusmätningen.


                                                                  Voigtländer Vito C

 

  En av mina första bilder tagen med en Voigtländer Vito C.


So far so Good - Fotoapparater som jag ägt och använt:
Voigtländer Vito, Konica T3, Konica TC-x, Olympus XA (nr 1), Minolta 7000i, Minolta 5000, Fujica ST 650, Konica T3 (nr 2), Olympus XA (nr 2), Yashica Electro 35 GTN (nr 1), Minolta 7xi,  Yashica Mat 124G, Yashica Electro 35 GTN (nr 2), Minolta 9xi (nr 1), Minolta 9000, Konica T, Minolta AF-S, Contax 139, Canon T90, Olympus XA (nr 3), Minolta 9xi (nr 2),  Canon EOS 300D, Canon EOS 600, Canon EOS 5, Canon EOS 20D, Canon EOS 10D.

Nu är det inte så att jag har kvar alla dessa fotoapparater, under de senaste åren så har jag sålt av och gallrat rätt så ordentligt bland mina fotoapparater, objektiv och tillbehör, idag återstår endast en bråkdel av dem, den bråkdelen som jag defakto använder mig av ofta eller ibland.

Jag har valt att inte ta med mina gamla vackra fotoapparater i uppräkningen de har jag först och främst som prydnad för den sköna designens skull, eller de fotoapparater som jag jobbat med men inte ägt.

En nytt inlägg i min blogg per vecka ska jag försöka skriva. Framigenom kommer en uppräkning av ljuspenslar (objektiv) som varit i min ägo, men innan dess kommer jag att dela med mig av något av mina fotominnen. Kanske blir nästa inlägg "Med poliseskort i Cumming" (EDIT: publiceras i mitten av oktober EDIT).

Som avslutning på denna digra teknikgenomgång så kommer här en gatufotobild som jag inte har publicerat här på Fotosidan. Jag kallar den för "Flygande flickor":

Veckans skiva:  Rocket To Russia - The Ramones

/Chasid

Postat 2007-02-18 14:06 | Läst 13839 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Blogg, smaka på ordet blunda och luta dig tillbaka...

...vad tänker du på?
Själv tänker jag på lätet som en parningssugen padda utstöter i mitten av april,
blogg - blogg - blogg. 

Som pappaledig från mitt jobb som orginalare/grafisk formgivare så har jag då och då lite tid över när lillan sover. Denna tid tänkte jag utnyttja till att skriva i min blogg.

Bloggen kommer att beröra fotoupplevelser som jag har varit med om och fotoupplevelser som jag kommer att uppleva. Det kommer att bli ett pottpuri av upplevelser från olika reportageresor, semesterresor, vardagstrivialia med mera, en del gatufoto, samt en del bilder från mina återkommande barnvagnspromenader, som den här bilden som jag tog igår (15/2) vid Huskvarnaåns utlopp i Vättern, ingen märkvärdig bild snarare en ren och skär dokumentation som kanske kan komma till användning i något sammanhang.

Huskvarnaåns utlopp i Vättern

Veckans skiva: Too Much Too Soon - New York Dolls

/Chasid

 

 

 

Postat 2007-02-16 16:24 | Läst 14658 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera