"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ett spännande rykte angående Leica & Panasonic!

Jag har fått ta del av ett spännande rykte angående Leica & Panasonic som jag tänkte dela med mig av till mina läsare!

Som alla vid det här laget vet har Olympus lanserat sin lilla Olympus Pen E-P1 i micro 4/3-format, Olympusen har rönt stort intresse hos bl.a. reportage och gatufotografer som vill ha en liten diskret och fickvänlig kamera med utbytbara objektiv. Men det finns ändå många reportage- och gatufotografer som anser att den lilla Olympusen inte har nått ända fram till målet.

Det kan bli ändring på det om ett rykte som jag har fått ta del av stämmer! Panasonic och Leica håller enligt ryktet på att utveckla en liten kompakt systemkamera i Micro 4/3 format och de båda tillverkarna kommer (snart?) att lansera en kamera i Micro 4/3 format som i design liknar en klassisk M-kamera. Till kameran kommer Leica & Panasonic även att ta fram ett eller flera små ljusstarka objektiv som designas av Leica och tillverkas av Panasonic. Det kommer även att gå att använda Leica M objektiv på kameran med hjälp av en Panasonic tillverkad Leica M->Micro 4/3 adapter dock med 2x förlängingsfaktor.

Den viktigaste frågan för många är om kameran kommer att få en genomsnittssökare av klassiskt Leica snitt? Enligt ryktet kommer den nya kameran att utrustas med en nyutvecklad högupplöst elektronisk sökare och dem som vill ha en "riktig" genomsnittsökare får montera den i tillbehörsskon. Men man ska aldrig säga aldrig det kan mycket väl bli som så att ryktet har fel och att kameran utrustas med en klassisk genomsnittssökare, den som lever får se helt enkelt!

Någon prisuppgift på kameran har jag inte fått ta del av men personligen tror jag inte att kameran blir billig om den dyker upp på marknaden. Kvalitet kostar som bekant och i runda slängar tror jag att Leica varianten kommer att kosta runt 20.000 kr med objektiv, Panasonic varianten blir säkert några tusenlappar billigare.

Kom bara ihåg att det här är ett rykte och ingenting annat! Men läser man mellan raderna av vad Dr. Andreas Kaufman sagt i intervjuer i LFI under året och vad Panasonic berättat om framtiden för Micro 4/3 formatet så kan man hålla det för högst troligt att en spännande kamera är under utveckling och kanske, kanske dyker upp på marknaden under hösten!

Är det någon mer som har hört detta rykte så får ni givetvis gärna fylla på med mer information om kameran i kommentarerna till bloggen!


Pergamon © Mikael Good

Dagens låt: The World Is Yours - Ian Brown

//Chasid

Postat 2009-07-16 11:31 | Läst 9683 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Ett utmärkt porträttobjektiv för Canon, Nikon eller Sony

När jag scannat av begagnatbörserna den sista tiden har jag till min glädje sett att mitt favoritobjektiv för porträtt blivit mer och mer eftertraktat. För mig är det inte så konstigt att det gamla fina Leitz Summicron-R 90/2.0 har blivit eftertraktat för det är ett utmärkt objektiv som du kan läsa i min recension nedan. Det går att använda Leitz Summicron-R 90/2.0 på Leica-R kameror samt Canon AF med hjälp av adaptrar. Numera går det även att bygga om Leica objektiv så att det går att använda dem på Nikon eller Sony fullformatare.

Skärpeinställningen på Leitz Summicron-R 90/2.0 är så där härligt manuell som den ska vara och det kan vara lite trixigt för den som är bortskämd med autofokus men med hjälp av sittbild, microraster eller allra helst med Live View är det enkelt att sätta skärpan exakt där den ska vara och riktigt skarpt är det redan på bländare 2.0 som du ser på det första av mina bifogade foton!

Här kan du läsa min recension av Leitz Summicron-R 90/2.0


Alla fotona är tagna i befintligt ljus med ett Leitz Summicron-R 90/2.0 + Novoflex LER->EOS adapter monterad på antingen en 5D eller 450D © Mikael Good, 2009

Dagens låt: Billy Jean - Ian Brown

//Chasid

Postat 2009-07-11 13:08 | Läst 8256 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera