"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Foton från vernissaget den 28/9 på IKEA Jönköping

Ett stort varmt tack till alla er som på ett eller annat sätt hjälpte till att göra vernissaget till en sådan lyckad tillställning! Vernissaget besöktes av mellan 100-200 besökare och jag räknar med att ett par tusen personer kommer att se utställningen innan den avslutas på söndag kl 18.00. Vernissaget invigdes av kommunfullmäktiges ordförande Anna Mårtensson (du kan läsa delar av hennes tal i länkarna nedan).

Jag kommer själv att vara på plats på IKEA Jönköping, A6 center både lördag och söndag från lunchtid och ett par timmar framåt.

Som kuriosa kan jag nämna att det är första gången som IKEA upplåter sina lokaler för en extern utställning! Ett stort tack till IKEA!

Läs gärna mer om vernissaget här:

http://www.jnytt.se/nyhet/26743/utstallningen-kommer-till-folket

http://liberanna.blogspot.com/search/label/REPRESENTATION

Ber om ursäkt för den dåliga bildkvaliteten ska ladda upp nya bättre foton så snart som jag kommer hem!

//Chasid

Postat 2009-09-30 10:01 | Läst 8344 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Pressmeddelande 23 september 2009

Under parollen ”att ta utställningen till folket istället för tvärtom” slår IKEA, Jönköping upp sina portar för Mikael Goods fotoutställning:
 
”Möten i mitten av mittens rike” på IKEA, Jönköping

I bildform får du ta del av unika möten med människor från Kinas högplatå Qinghai. Utställningen finns på plats vecka 40 och hela behållningen från utställning kommer oavkortat att gå till Världens Barn.


Utställningen öppnas med en vernissage 28 september 17.00 då bland annat kommunfullmäktiges ordförande Anna Mårtensson är med och invigningstalar.

Fotografen Mikael Good ser inte sig själv som en professionell fotograf trots att många anser det, han ser sig som en amatör i ordets rätta betydelse, amatör kommer från franskans amateur och betyder älskare. Mikael älskar verkligen att få vara med och hjälpa dem han porträtterar genom sina foton.

”Jag kanske är naiv men jag tror att fattigdomen kommer att utrotas när fattiga och rika möts. Genom mina foton hoppas jag att jag kan få till stånd detta möte mellan fattiga och rika.”

Bilderna i utställningen är tagna under en reportageresa i Kina som Mikael, tillsammans med sin fru Marita Good, gjorde för Hoppets Stjärna i december 2004. Många av de projekt och skolor som besöktes hade eller har senare fått pengar från Radiohjälpen.

”I bergsbyn Damu fick vi ett kungligt välkomnande av byns befolkning. Byns invånare hade slutit upp nästan mangrant och stod utmed bygatan och applåderade vår ankomst. Byn hade tack vare pengar från, bland annat Världens Barn, fått en ny skolbyggnad. Faktumet att jag förmodligen var den första vita mannen som folket i byarna hade sett, gjorde det lite extra svårt för mig att fota som jag brukar. När jag fotar försöker jag att smälta in i miljön och jobbar efter devisen se men inte synas, men i Damu var detta i stort sett omöjligt då stora skaror människor följde varje steg jag tog.”

Tanken med utställningen var redan från början att pengarna på något sätt skulle gå tillbaka till dem som finns på bilderna. Då räcker det inte att ställa ut på ”vanligt” sätt för en liten ganska begränsad publik. Tack vare ett samarbete med IKEA kan vi nå en betydligt bredare publik enligt parollen: "Om folk inte kommer till en fotoutställning får fotoutställningen komma till folket".

Tavlorna, med bilder som framkallats av Crimson AB på fotobeständigt papper och ram + syrafri passepartout från IKEA, säljs till förmån för Världens Barn, pris 1 500:-/st. 

Möten i mitten av mittens rike

En fotoutställning från QingHai provinsen i Kina av fotografen Mikael Good
Plats: IKEA Jönköping, A6 Center (direkt höger efter éntren).
Tid: 28/9-4/10. Vernissage måndag 28/9 17.00-19.00
Öppettider: Mån-Fre 10.00-20.00
Lör-Sön 10.00-18.00

LÄNKAR
Smakprov på bilderna i utställningen hittar du här

Läs gärna Jessica Silversagas intervju av Mikael Good på Fotosidan

I årets insamling samverkar fler organisationer än någonsin med Radiohjälpen, 17 stycken, Afrikagrupperna, Diakonia, Erikshjälpen, Hoppets Stjärna, IM/Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, KFUK/KFUM, Kooperation Utan Gränser, Lions, PMU InterLife, Svenska kyrkan (tidigare Lutherhjälpen), Läkarmissionen, Rädda Barnen, SOS Barnbyar, Svenska Röda Korset, Unicef Sverige och Vi-skogen.

Sveriges Television och Sveriges Radio kommer i ett antal program uppmärksamma kampanjen. Kulmen blir fredagen den 16 oktober. Läs mer på www.svt.se/varldensbarn
Här hittar du också alla fakta om kampanjen, organisationerna bakom samt alla de projekt som kommer att få ta del av de insamlade pengarna.

Postat 2009-09-23 14:22 | Läst 7081 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Möten i mitten av mittens rike - En fotoutställning på IKEA Jönköping, A6 CenterVarmt välkommen på vernissage på IKEA Jönköping, A6 Center måndagen den 28 september kl. 17-19.00! Jag kommer även att finnas på plats på IKEA Jönköping lördagen den 3 och söndagen den 4 oktober. Tiden meddelas i bloggen vid ett senare tillfälle!

Foton som ingår i utställningen kan beskådas här:
http://www.chasid.fotosidan.se/viewpf.htm?pfID=155515
http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=66783

Såg precis att det här är mitt inlägg nummer 400 i bloggen och vad passar då bättre än att bjuda in alla mina läsare till ett stort vernissage den 28/9 :) Det kommer att bjudas på förtäring och det ryktas om att det kommer vara tung mediabevakning på vernissaget.

För er som inte kan närvara så kommer det att ges fler tillfällen att se utställningen framöver. Jag har redan fått ytterligare förfrågningar om att visa utställningen Möten i mitten av mittens rike :)

Dagens låt: Mother Teresa - Grace by U2

//Chasid
Postat 2009-09-14 17:59 | Läst 7379 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Om folk inte kommer till en fotoutställning får fotoutställningen komma till folket!

Jag jobbar på en stor sak! Var rubriken på ett blogginlägg som jag hade i slutet av augusti. En och annan ledtråd om vad jag jobbar på har lämnats här i min blogg och då främst i kommentarerna!

Ni som läst min blogg och sett mina kommentarer i andra bloggar vet säkert att jag gärna ställer ut mina foton. Men det främsta hindret för mig vad gäller utställandet är att det knappt kommer några besökare. Får man 100 besökare på en dedikerad fotoutställning så ska man vara nöjd med det. Men jag är ärligt talat inte ett dugg nöjd med 100 besökare och därför har mitt utställande legat nere i drygt tio år...

Jag ha funderat en hel del på hur jag ska gå till väga för att nå en betydligt större publik än 100 personer och nu tror jag att jag äntligen har funnit en bra lösning! Om folk inte kommer till en fotoutställning får fotoutställningen komma till folket!

Idag fick jag äntligen klartecken att ställa ut på IKEA Jönköping på A6 center i Jönköping med start måndagen den 28/9 kl 17.00. Vernissaget är måndag 28/9 kl. 17.00-19.00. All behållning från utställningen kommer att gå till Världens Barn insamlingen 2009.Du kan läsa mer om Världens Barn här om du är intresserad:
http://svt.se/2.94432/varldens_barn

Dagens låt: Mother Teresa - Grace by U2

//Chasid

Ps: Jag kan redan nu meddela att jag är fullständigt ointresserad av att snacka teknik på vernissaget och för er som är intresserade av att veta vad jag har använt för utrustning så svarar jag på den frågan redan nu: "-Bra grejer så klart!".

Postat 2009-09-13 11:41 | Läst 9233 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Fotografi handlar om känslor!

Fotografi handlar inte om fototeknik utan om att förmedla känslor, desto bättre jag blir på tekniken desto sämre blir jag på att förmedla känslor. Det är dags för en förändring enligt mottot: – Tänk inte fota!

Pojke i Ziketan, Qing Hai © Mikael Good 2004 (fotot är klickbart)

Dagens låt: Otis Redding - Change Gonna Come

//Chasid

Postat 2009-09-11 09:26 | Läst 8224 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 Nästa