"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Stulen identitet

Tänk dig att du bara är 17 år. Du har blivit berövad på din barn- och ungdom. Du fick ta hand om dig själv och dina föräldrar när dina vänner kunde leka och ha roligt. Dina föräldrar söp sig sakta men säkert mot en allt för tidig grav och du fick ärva en stor skuld av dem. Du blev gravid med ett barn som genast togs ifrån dig. Du blev gravid med ditt andra barn, ett barn som myndigheterna också lovade att ta från dig så snart som det fötts. Allt hopp om en bättre framtid rann sakta men säkert ur din unga kropp. Du stod där ensam och rödgråten på gränsen till vad du ytterst klarade av. De sista resterna av din identitet hade blivit stulen. Trots din unga ålder började du se döden som en befrielse.

Då sträcks ett par varma händer ut mot dig. Händer som tröstar dig. Händer som knäpps i bön för dig. Händer som omfamnar dig. Händer som kämpar för dig och ger dig rätt i byråkratins djungel. Händer som skriver om din situation. Händer som gräver djupt i sina fickor för att betala dina skulder. Händer som renoverar din nergångna lägenhet och gör den hemtrevlig. Händer som ger dig trygghet. Händer som återförenar dig med dina barn. Händer som gjuter nytt hopp för framtiden. Händer som för dig från mörker till ljus. Händer som hjälper dig att få tillbaka din identitet.

Lisas lägenhet före renoveringen.

Tack Gud för att jag har fått vara med och ge Lisa och hennes två små barn en ny och bättre framtid.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2012-09-30 14:26 | Läst 12589 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lögnen har gjorts till sanning och sanningen har gjorts till lögn.

Människor tränger allt djupare in i sitt jag, mig och mitt utan att ta någon som helst notis om världen utanför sina lätt förljugna livsbubblor. I hög fart stryker bilarna förbi några decimeter från mig och grabben när vi cyklar till dagis. Ett människoliv i Sverige idag verkar inte vara mer värt än ett par sekunders intjänad restid…

Det vrids och vänds på argumenten för eller emot olika prylar som vi köper för att trösta våra trötta sinnen med. Egentligen är alla diskussioner om prylar ganska så meningslösa. Vad gäller kameror  och objektiv så skulle diskussionen föras med bilderna som vi tar och inte med meningslösa siffror, diagram och felaktiga påståenden. Det är sådant som bryter ned den goda diskussionen och för in den på den mörka planhalvan där prestige, ilska och förtal härskar.

Ge dig inte in i meningslösa diskussioner och strider om ord sådant bryter bara ned. Frasen når mig från ryggmärgen. Jag lyssnar på den och bestämmer mig för att försöka undvika att ge mig in i fler meningslösa diskussioner i framtiden.

Vi lever i ett samhälle där lögnen har gjorts till sanning och sanningen har gjorts till lögn. Snart kommer lögnen att avslöjas och när sanningen om lögnen blir uppenbarad för oss, då kommer våra lätt förljugna livsbubblor att spricka och då kommer det att bli ordentlig fart på det här landet.


Statusjägare med statusmarkör eller dokumentärfotograf med tidsmaskin?

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-09-27 11:44 | Läst 13359 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Det är enkelt att välja mellan pest och kolera

Du har säkert hört uttrycket; Det är som att välja mellan pest eller kolera. Den egentliga grundtanken med uttrycket är att visa på ett omöjligt val mellan två helt oacceptabla valmöjligheter. Men är egentligen valet mellan pest och kolera ett omöjligt val?

För att överleva pest måste du snabbt få läkarvård. För att överleva kolera räcker det oftast om du har tillgång till rent vatten. Även om det är bra om du kommer under vård så snart som möjligt kan du kurera dig själv genom att sköta din hygien och dricka regelbundet. Om inte pest behandlas snabbt är dödligheten nästan 100 procent. De flesta som dör av kolera dör av uttorkning. Utan behandling är dödligheten nästan 60 procent, men som sagt den som har insjuknat kan kurera sig själv om han (jag vägrar skriva hen) har tillgång till rent vatten eller vattenreningsvätska, i sådana fall sjunker dödligheten till ett par procent. Med den här informationen i åtanke är valet mellan pest och kolera inte något svårt val och mitt svar på frågan blir självklart att jag väljer kolera alla dagar i veckan.

På engelska används uttrycket "Between a Rock and a Hard Place" för att uttrycka samma sak och valet mellan Rock=berg och ett Hard Place=hårt ställe är ett omöjligt val då de gör uttryck för ungefär samma sak. Valet mellan Nikon och Canon är förövrigt ett sådant val och därför har jag valt ett annat märke.

Kom ihåg, om du ställs inför omöjliga val i livet så finns det alltid en utväg, det gäller bara att se den.Text och foto: © Mikael Good, all rights reserved.

Ps: Nu vet jag vem det är på regeringskansliet som följer min blogg. Men oroa dig inte jag kommer inte att avslöja ditt namn.

Postat 2012-09-26 10:13 | Läst 20371 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Compact Living i kameraväskan

Min kära hustru brukar säga att hon fortfarande inte kan förstå hur jag lyckades få plats med så många prylar i min etta som jag gjorde. Men även om jag idag kan hålla med om att jag hade allt för många prylar när jag bodde själv, så hade ändå var sak sin plats och det gjorde att det sällan var stökigt i min lägenhet. Jag var expert på compact living och jag visste att utnyttja varje kvadratcentimeter till fullo.

När min hustru och jag skaffade ett hus för nio år sedan försvann en del av min Compact Living kunskap och jag blev bekväm i att ha relativt gott om plats för mina grejer. Det gjorde bland annat att mina kameraväskor svällde över sina bräddar med kameror, objektiv och prylar. Inte nog med att prylarna blev fler, kamerorna och objektiven blev bara större och större. En anledning till detta berodde på att jag hade en hel del uppdrag som fotograf och reporter. Därför köpte jag på mig utrustning som jag tänkte att jag kunde behöva för de olika uppdragen.

Till sist kom jag till den oundvikliga punkten då jag själv insåg att jag hade allt för många grejer. Nu var det åter dags för mig att plocka fram min gamla kunskap om Compact Living och börja banta ned min kamerautrustning. Det är lätt hänt att samla på sig allt för många bra och ha saker. Men när bra och ha saker har röda ringar, kostar över 5000 kronor och mest ligger och skräpar i en kameraväska, då är de inte bra att ha utan rätt korkade att ha... Nu har jag i princip rensat färdigt i mina kameraväskor och istället för att köpa det som jag kan tänkas behöva för olika uppdrag, har jag istället köpt de kamerorna och objektiven som jag själv vill ha. Det bästa är att de nya grejerna duger precis lika bra för uppdrag som min gamla utrustning och som grädde på moset tar de nya grejerna inte så mycket plats i kameraväskan. Nu har jag infört Compact Living i kameraväskan :)


Låt inte lura er av det exklusiva märket på kameran på bilden. Kostnaden för kameran och de tre små kompakta objektiven på bilden är mindre än den kameran med småbildsformat och tillhörande zoom som jag tidigare ägde.

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved. 

Postat 2012-09-24 11:07 | Läst 9516 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Le Viseur nummer tre kommer ut om ett par veckor

Det ryktas om att Le Viseur nummer tre inte kommer att komma ut. De ryktena stämmer inte. Nummer tre kommer att läggas upp på issuu inom ett par veckor. Det nya numret har blivit ett par veckor försenat och det hoppas vi att ni har överseende med.

Le Viseur nummer tre kommer att bli det bästa numret hittills. Bland annat kommer ni att få ta del av material från Dennis Thern, Gunta Podina, Krister Kleréus, Johan Strindberg med flera. Ni kommer även att få ta del av något exklusivt och det är en tidigare opublicerad intervju med Christer Strömholm av Göran Tonström , intervjun kommer att illustreras med tidigare opublicerade bilder på Christer Strömholm om tagits av Alf Jagnell.

Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Du kan även ladda ned tidningen i PDF-format och läsa den på din läsplatta: http://leviseurmagazine.com/Le_Viseur_2_2012.pdf

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-09-23 15:30 | Läst 12302 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa