"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Rockfoto - The Incredible HulkDen gröne mannen på bilden är inte Hulken. Det är Ulf Christiansson från den svenska rockgruppen Jerusalem som färgats grön av en spotlight. Ulf har Sveriges bästa rockröst enligt Sweden Rock Magazine och jag är benägen att hålla med dem.

Bilden på Ulf Christiansson har jag tagit med en Canon EOS 1D MK IIn och ett 70-30mm.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-04-30 15:50 | Läst 7627 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rockfoto - All For The KingNu när HV71 vunnit hockeyslaget över "fulkaffe-laget" från Gävle och blivit svenska mästare vill jag tipsa om All For The Kings konsert på Huskvarna Teater klockan 20.00. Det kommer att bli en grym konsert med ett av de mest intressanta hårdrocksbanden i Sverige just nu!


All For The King spelar modern, tung hårdrock av allra bästa sort. Influenserna är många, men soundet eget. På kort tid har ryktet om dem spridit sig och reaktionerna från hårdrocksvärlden har varit väldigt positiva efter bandets två första singelsläpp. Till hösten kommer debutskivan som givetvis kommer att släppas på vinyl. Bandet består av de rutinerade musikerna Erik Tilling - gitarr, Ricard Hulteke - sång, Johan Tjernström - bas och Richard Tonyson - trummor.

All For the King spelar på Huskvarna Teater klockan 20.00 lördag 29 april. Kvällen börjar med att Paul Biktor Börjesson tolkar blueslegenden Blind Willie Johnsons sånger och sedan äntrar All For the King scenen.

Biljetterna kostar 110 kr och kan köpas vid entrén. Överskottet från biljettförsäljningen kommer att gå till Erikshjälpen.

Här kan du läsa mer om All For the King: http://chasid68.blogspot.se/2016/10/all-for-king.html

Text och foto: Mikael Good

   

 

Postat 2017-04-29 14:45 | Läst 3737 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ett drömobjekt med utsikt över stad och sjöMånga husköpare drömmer om att få köpa ett hus som ligger privat och ostört men ändå relativt centralt. Har huset en storslagen och 
vidsträckt utsikt över stad och sjö är det en stor bonus. 

The Yellow House     The Yellow House     The Yellow House

Jag besökte nyligen ett sådant drömobjekt i en medelstor svensk stad. Huset borde vara riktigt hett på bostadsmarknaden. Men huset ler inte mot oss genom glassiga mäklarannonser utan är lämnat åt sitt öde och är hårt ansatt av väder och vind.

The Yellow House     The Yellow House     The Yellow House

Huset som ligger högt upp på en kulle, blickar stolt ut över en milsvid utsikt över stad och vatten. En del säger till och med att det är den vackraste utsikten i staden. Det är inte utan att jag undrar varför huset har blivit övergivet? Jag skulle kunna få svar på mina frågor ganska så enkelt om jag frågade rätt personer men den här gången väljer jag att se mig omkring och försöka låta huset berätta sin historia.

The Yellow House     The Yellow House     The Yellow House

Vandaler har brutit sig in i huset och slagit sönder fönsterrutor och inredning, deras framfart skvallrar om ett adrenalinfyllt okontrollerat raseri. Även om ett hus står tomt kan jag inte riktigt förstå vad som driver någon till att slå sönder en annan människas egendom? Med tanke på de omfattande skadorna i miljonklass som de åsamkat skulle de säkert få kännbara straff om de hittades och dömdes. 

The Yellow House     The Yellow House     The Yellow House

Det knastrat av krossat glas när jag går runt i huset. Den stora glasverandan med den makalösa utsikten ligger i ruiner. Det ser nästan ut som om en plötslig explosion krossat varenda fönster på verandan. Vinden sveper in genom de öppna fönstren och de nakna persiennerna sprider ett spöklikt rasslande ljud i huset och ibland låter det nästan som fotsteg. Jag känner mig smått övervakad när jag vandrar omkring i huset. 

The Yellow House     The Yellow House     The Yellow House

De få ledtrådarna som jag hittar skvallrar om att det fanns aktivitet i huset 2010. Jag vet också att huset har varit till salu. Om det hittade en köpare eller inte vet jag inte. Men det är sorgligt att ett charmigt hus med ett sånt fantastiskt läge bara har fått stå och förfalla. Om huset och biutrymmena varit i någorlunda bra skick skulle huset och den stora tomten kunna säljas för mångmiljonbelopp.

The Yellow House     The Yellow House     The Yellow HouseThe Yellow House     The Yellow House     The Yellow House

På min flickrsida kan du se fler bilder på det gula huset på kullen: https://flic.kr/s/aHskVzqXyF

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-04-28 19:32 | Läst 12147 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Det brinner i den gamla ammunitionsfabrikenI helgen fick brandkåren i en medelstor svensk stad ett larmsamtal om att det brann för fullt inne i ett bergrum och att tjock rök strömmade ut ur en av portarna. I bergrummet finns en gammal ammunitionsfabrik från andra världskriget.Några vandaler hade brutit upp en av stålportarna och kunde på så sätt ta sig in i bergrummet. Som du ser på bilderna är porten illa åtgången. Men vandalerna nöjde sig inte bara med att se sig omkring. De samlade på sig en mängd brännbara saker som de släpade in i bergrummet och satte eld på. Rökutvecklingen blev stor och oroliga grannar larmade brandkåren. När polis och brandkår kom till platsen hade vandalerna försvunnit och elden slocknat.Kommunen har inte åtgärdat den uppbrutna dörren. Det är mycket märkligt med tanke på att bergrummet kan vara farligt att vistas i. Men fram till att den blir åtgärdad har polisen förstärkt bevakningen av området. När jag var där mötte jag en polisbil och pratade med en polis som upplyste mig om vad som hänt. Han sa bland annat att den som vågar sig in och blir påkommen kan räkna med någon form av rättsligt efterspel. Jag valde att inte gå in och nöjde mig med att ta några bilder in i anläggningen från porten. Jag hade tyvärr ingen blixt men de blev ändå rätt ok.När den sista hyresgästen la ned verksamheten för lite mer än 10 år sedan plomberades den gamla ammunitionsfabriken. Efter det har många vandaler brutit sig in och klottrat och förstört. På bara några utsattes ett ganska välbevarat bergrum för mycket förstörelse. Bergrum är en del av vår 1900-tals historia och borde definitivt bevaras för framtiden och hållas fria från klotter och skadegörelse. Om de plomberas och hålls fria från vandaler kan de bli unika tidsdokument för framtida forskare och historiker.Inom Urban Exploration finns en hederskodex som går ut på att man tar sig in så obemärkt som möjligt och inte stjäl eller ställer till med förstörelse eller klottrar. Om alla följde den regeln och återställde anläggningarna till samma skick som när de kom skulle många gamla miljöer kunna bevaras för framtiden.

            

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-04-27 18:46 | Läst 10579 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rockfoto - Framtida bildbehandlingsprogram räddar bildenJag brukar aldrig slänga bilder. Anledningen är att bildbehandlingsprogrammen bara blir bättre och bättre på att plocka fram detaljer ur omöjliga RAW-filer. Ett exempel är bild 1 och 3 i det här inlägget. Jag valde ut dem när jag gjorde en grovsortering efter en Extolkonsert i juli 2014. När det begav sig försökte jag framkalla dem i ACRn i Photoshop CS 5. Men bilderna var såpass svårhanterliga och brusiga att jag valde bort dem i den andra sorteringen.För ett par dagar sedan gick jag igenom bilderna från Extols konsert på jakt efter en bild som jag behövde göra om. Då hittade jag de omöjliga bilderna och trots att det inte är några märkvärdiga bilder bestämde jag mig för att göra ett nytt försök med dem. Jag framkallade dem i ACRn i Photoshop CC, körde dem genom Pro Contrast 4 och Analog Efex Pro 4, efter det gjorde jag nödvändiga färgjusteringar med hjälp av selektiv färgändring i Photoshop CC.När jag tar bort brus duplicerar jag lager i Photoshop och kör Noiseless CK på det ena lagret. När brushanteringsprogrammet jobbat klart ställer jag opaciteten till 70% och kör oskarp mask på bruslagret. På så vis behåller jag en del av bildbruset och ser till så att bilderna inte ser konstlade och livlösa ut. Jag tycker att bildbrus är snyggt men jag vill inte ha för mycket av det! Den första bilden valde jag att göra svartvit i Silver Efex Pro 2 men jag sparade även en färgvariant som kanske dyker upp i ett annat sammanhang. Jag gör inte färgbilder svartvita för att "rädda" dem utan för att jag tycker att det är snyggt.
Bilderna på Extol har jag tagit med en Sony A7 med ett manuellt 17mm, bländare 5,6, 1/125 sek, 6400 ASA. När jag framkallade bilderna fick jag ställa in exponeringen på +1.5 vilket gör att den motsvarar 9600 ASA och det är några steg högre än vad kameran trivs med. Basisten Ole Vistnes fick jag lätta motsvarande +2,5 steg. Sedan ett år tillbaka fotar jag konserter med en Sony A7s. Den kameran går att använda upp till 25.600 ASA med gott resultat, i nödfall går det att använda den på 102.400 ASA men då måste jag pyssla lite med bilderna.

Text och foto: Mikael Good

 

Postat 2017-04-26 18:03 | Läst 8176 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa