"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Här finns solen!

Så här i början av semestern så är det många som letar efter solen mellan alla regnmoln. Men jag vet var den finns! Jag har precis kommit hem från en veckas semester på norra Öland och där fanns solen!


Böda sand lördag 28/6 kl. 08.07

Så här såg det ut någon mil efter det att vi lämnat Öland bakom oss på vår resa hem till Huskvarna.


Dagens låt:
Every Day Is Like Sunday - Morrissey//Chasid

Postat 2008-06-30 12:07 | Läst 15757 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Extremt höga pollenhalterDet är visst inte bara människor av kött och blod som drabbas av pollenallergi. Alex Lagermans byst tycks lida svårt av detta års extremt höga pollenhalter. Fotot är uppladdat direkt från minneskortet och det är inte arrangerat

Dagens låt: Fools Gold - The Stone Roses//Chasid

Postat 2008-06-22 09:08 | Läst 15198 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Israels vara eller inte vara

Även om jag inte är någon sionist och tar starkt avstånd från all form av förtryck, så tycker jag att det är självklart att Israel har rätt att existera som en egen stat. Vi får inte glömma att judarna en gång blev tvångsförvisade av romarna, under alla de 1813 år som de levde i exil närde de en dröm om att åter få återvända till sitt land och den rätten ska vi inte ta ifrån dem. Vi får heller inte glömma att en liten grupp judar bodde kvar generation efter generation i sitt ockuperade land i 1813 år tills landet åter blev fritt från de sista ockupanterna den 14 maj år 1948.

Under de 1813 år som judarna levde i exil så har de fått utstå allt från förföljelser till utrotning. Mycket för att kristen undervisning på den tiden felaktigt gav judarna skulden för Jesu död, trots att det var Romarna som korsfäste och dödade Jesus. När judarna fick tillbaka sitt land så satte de helt enkelt ned foten och bestämde sig för att inte längre tolerera spott och spe. Det som är intressant i sammanhanget är att judarna behandlades väl i muslimska länder och hade möjlighet att utöva sin religion och jobba med de yrken som de själva valde vilket de inte hade möjlighet till i den "kristna" delen av världen, där förföljelser, prognomer och tvångskristnande nästan var vardagsmat. De judar som bodde i Spanien tvångsförvisades i slutet av 1400-talet. De tvångsavvisade togs emot av det muslimska Ottomanska riket och många fick en fristad i Marocco, Grekland (som då var ockuperat av det Ottomanska riket) och nuvarande Turkiet. Muslimerna var på den tiden bra på att visa respekt mot bokens folk precis som Koranen lärt dem!

Lika självklart som jag tycker att Israel ska få existera som stat så tar jag avstånd från all form av politiskt eller religiöst förtryck i området oavsett om det är judar, palestiner eller andra folkgrupper som står för den. Jag tror tyvärr inte på någon politisk lösning på problemet. Men jag tror och ber för en gudomlig lösning! Jag hoppas att jag kommer att få uppleva en förbrödring mellan släktfolken judar och palestiner innan jag dör! Hade jag inte varit troende så hade jag ändå kämpat för judarnas rätt till sitt land och för palestinernas rätt till sin frihet! Men det är riktigt upprörande att se hur illa arabländerna har behandlat sina statslösa palestinska bröder och systrar som är instängda i små fängelselika flyktingläger i Libanon och Jordanien. De har offrats som en bricka i ett omöjligt politiskt spel trots att det finns gott om både mark och jobb för dem i bättre bemedlade arabländer...  

Vi får inte glömma att senast landet var fritt så hette det Israel, en palestinsk stat har aldrig existerat före år 1994. Romarna bytte år 100 efter Messias namn på provinsen Syria Judaea till Syria Palestinae för att skymfa judarna. Storbrittanien som avlöste det Ottomanska riket som ockupanter i området år 1918, hade redan i början av 20-talet planer på att dela upp mandatområdet Transjordanien i ett Judiskt och ett Palestinsk mandat, det palestinska mandatet Jordanien blev en verklighet redan år 1921. Det judiska mandatet blev tyvärr inte en verklighet år 1921, pga att det började göras oljefynd i omkringliggande arabländer så valde britterna av politiska skäl (de ville inte stöta sig med araberna helt enkelt) att inte återbörda området till judarna. Grundtanken med mandaten var att länderna på sikt skulle bli självständiga. För det första så tror jag inte att nazisternas fruktansvärda folkmord på judar hade blivit fullt så omfattande som det blev om Storbrittanien hade gett judarna sitt rättmätiga mandat redan år 1921. För det andra hade judarna fått sitt mandat redan år 1921 hade med största säkerhet inte konflikten mellan judar och araber varit lika infekterad som den är idag, om det ens hade existerat någon konflikt d.v.s.

Efter andra världskriget så vägrade Storbrittanien återigen mycket på grund av politisk feghet att ge sitt tillstånd till bildandet av en judisk stat, men efter massiva påtryckningar från bl.a. U.S.A fick de till sist ge med sig och dra tillbaka sina trupper. Staten Israel utropades av Ben Gurion den 14 maj 1948 vilket var dagen innan britterna lämnade landet.

Dagens låt: Hevenu Shalom Aleinu (We Brought Peace Upon Us) - Ma Ana Ajmal Min Salam (There is Nothing More Beautiful Than Peace) - The Jewish - Arab Peace SongJag avslutar mitt långa inlägg med en innerlig önskan om Salam och Shalom till alla judar och palestiner! Tänk om den förbrödring som finns i videoklippet ovan alltid kunde råda mellan brödrafolken judar och araber :-)

//Chasid

Ps: Jag tycker det är lite kul att så många inom den s.k. kristna högern (som jag förövrigt inte tillhör, jag tycker inte att man ska blanda ihop Gud och politik) stödjer sionismen eller kallar sig sionister, då sionismen var (är?) en marxistisk socialistisk rörelse :)
Postat 2008-06-20 10:45 | Läst 12803 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Skynda att fynda ett Leitz Summicron-R 35/2.0!

Tidigare har jag skrivit en hel del lovord om Leitz Summicron-R 35/2.0 i min blogg. Jag såg precis ett Leitz Summicron R-35/2.0 i mycket bra skick på blocket och jag tänkte att det vill jag tipsa mina läsare om: Leitz Summicron-R 35/2.0Digitalbakstycke med Summicron-R 35/2.0 & 90/2.0 en kombo som kommer att bli flitigt använd i sommar!

Nu går jag på semester och passar därmed på att önska alla mina läsare en riktigt trevlig sommar! Jag kommer att skära ned ganska så ordentligt på mitt bloggande under semesterperioden men jag återkommer med full kraft i augusti igen!Vi kanske ses på Fotö i sommar! Fotö Juli 2004, Eos 5, 20 mm.

Pga av framkallningsslarv av labbet så blev himlen förstörd på negativet, därför klippte jag in exakt samma himmel från en digitalbild som jag tog sekunderna efter. Det är mitt enda manipulerade foto men i det här läget tycker jag att "manupilationen" var ok för att återskapa ett foto som annars skulle vara helt förlorat. Men jag är samtidigt noga med att påpeka vad jag har gjort med fotot!

Dagens låt: Love Spreads - The Stone Roses//Chasid

Ps: Detta inlägget är inte sponsrat!
Postat 2008-06-19 15:58 | Läst 13705 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Min analoga tid är nog inte riktigt över än

Precis efter det att jag sålt min EOS 5'a så ångrade jag mig. Varför hade jag sålt en bra analog kamera som kunde vara bra att ha någon gång i framtiden?

Även om mitt analoga fotande bara utsträcker sig till ett par rullar per år så anser jag att det kan vara befogat att ha en rejäl och robust och relativt smidig analog kamera i bagaget när jag ger mig ut på mina resor. I och med att jag har en hel del Zeiss- och Leitzoptik i min kameraväska har jag letat efter en prisvärd begagnad Contax RX, Canon EOS 3 eller en Leica R8 som analogt alternativ, jag hade faktiskt en Leica R8 på gång för 3000 kr men säljaren drog sig tyvärr ur den affären...

Men skam den som ger sig jag bidade min tid och som van gatufotograf så inväntade jag rätt ögonblick. Det rätta ögonblicket kom i förra veckan och då  slog jag till på en billig begagnad Canon EOS 3! Jag valde EOS 3 för att jag kan köra både Zeiss- och Leitzoptik men även optik med Canon EF-fattning på den och det kan man inte med Contax- eller Leicakameror. Så vitt jag vet så uppför sig EOS 3 ungefär likadant som min stora digitala Canon vad gäller ljusmätning, blixtfoto och autofokus och det betyder att inkörningstiden inte kommer att bli så lång.

För den som vill köpa en robust och rejäl analog kamera så är rätt tid nu! Aldrig tidigare har bra analoga kameror varit så billiga som de är idag. Det går att köpa kameror som för fem-sex år sedan kostade 13.000-25.000 kr för 1200-3000 kr idag! Det är en lite skrämmande utveckling men samtidigt så finns det riktigt bra begagnade kameror att köpa för den som vill lära sig att fotografera på riktigt eller vill ha en robust analogare i reserv! Min rekommendation till alla nybörjare inom foto är att de köper en analog kamera och anmäler sig till en mörkrumskurs och lär sig det analoga hantverket innan de börjar att fota digitalt!Canon EOS 3 med CZ Distagon T* 2,8/28

Dagens låt: Juice Box - Jackie Mittoo//Chasid
Postat 2008-06-19 07:08 | Läst 12528 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa