"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Greetings from Pauleasca - Leica Oskar Barnack Award 2015

Rudari elder, Tufanu

I morgon får jag reda på om mina bilder från Pauleasca i Rumänien är 1 av 50 bidrag som har kvalificerats till nästa etapp av Leica Oskar Barnack Award 2015. Håll gärna tummarna!: http://www.leica-oskar-barnack-award.com/en/

The strongest boy in Sinca

Men oavsett om bildserien går vidare eller inte, är jag nöjd! Ett par miljoner människor har sett bilderna, när de har visats upp i TV i både Sverige och Ryssland. Bilder ur serien har använts i tidningar och magasin i Sverige och snart även i Österrike. Aldrig tidigare har någon av mina bildserier nått en sådan massmedial framgång och för mig är det ett ganska så tydligt bevis på att det fortfarande finns en stor marknad för genomarbetat doumentärfoto. Men framförallt är jag glad över att bilderna fyller sitt syfte och skapar opinion för några av EUs fattigaste medborgare.

Klicka här om du inte kan se bilderna i det ovanstående bildspelet:
https://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157649562924582/

Text och foto: Mikael Good 

Postat 2015-03-31 12:32 | Läst 9620 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Röda Korsets journalistpris 2015

Ioana Ghita

Intresset för Röda Korsets journalistpris är rekordstort i år och 54 bidrag tävlar om den åtråvärda utmärkelsen. Vinnaren kommer att tillkännages den 20 april. Ett av bidragen är ABC-nytts reportage om Ioana Ghita som har rönt stor uppmärksamhet och uppskattning bland tittarna. Reportagen om Ioana som visats både i ABC-nytt och Aktuellt visar på romers villkor och deras utsatta situation i både Sverige och Rumänien. Reportern Anna-Klara Bankel och fotografen Emil Larsson har arbetat med reportagen om Ioana Ghita.

Ioana Ghita

Ioana Ghita

Med tanke på det arbete och det personliga engagemang som Anna-Klara och Emil har lagt ned på reportagserien om Ioana Ghita vore det kul om de står som vinnare den 20 april när Röda Korsets journalistpris delas ut. Men i mina ögon är de redan vinnare! Utan deras personliga engagemang är det inte säkert att Ioana hade fått sin levertransplantation.

Malu Vanat

Text och foto: Mikael Good

Postat 2015-03-25 14:16 | Läst 7699 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Leica är ett säkert kort för att boosta besöksstatistiken

Die Silbervetter und der reporter

En gyllene regel för att få många läsare på Fotosidan är att skriva om Leica och gärna använda varumärket i rubriken till blogginlägget. Oavsett vad man än tycker om Leica har företaget en utsökt förmåga att röra upp debatter och ibland hettar känslorna till.

Emma, Riga, Latvija © Mikael Good, 2008

Jag bryr mig inte så mycket om varumärken, jag använder kameror som jag trivs med och jag skriver om det jag känner för utan att bry mig speciellt mycket om att jag får många läsare eller inte. Missförstå mig rätt jag tycker det är kul att just du läser min blogg och det är kul att jag kan bibehålla intresset för min blogg hos mina läsare efter alla dessa år som bloggare.

Cornel and his best friend

Men det är inte artiklar om Leica eller andra kameror som har lockat mest läsare till min blogg. Artiklarna som har haft flest läsare är mina socialreportage från Lettland och Ryssland. Även mina reportage om romernas och rudarernas situation har nått en stor skara läsare. För mig är bloggen ett forum där jag kan bjuda mina läsare på merläsning och visa fler bilder än i tryckt media. Det har även hänt att jag har lagt upp genomarbetade reportage som av olika anledningar inte har kommit med i någon tidning direkt i min blogg.

Mother on the doorstep

Jag är tacksam för att jag har fått möjligheten att träffa många starka människor runt om i världen och göra reportage om dem. Alla möten med kämpande människor som jag har haft genom åren har gett mig ett större perspektiv på tillvaron och gjort mig mer förnöjsam med det som jag har.Som ni säkert känner till har jag fått en hel del artiklar och bilder publicerade de senaste tio åren och mina bilder från Rumänien har nått en mångmiljonpublik. Men trots framgången vårdar jag min blogg ömt. Oavsett om jag har en eller flera miljoner läsare kommer jag att fortsätta att skriva artiklar och ladda upp bilder i bloggen så länge som jag tycker att det är kul. Jag är medveten om att jag kanske inte är så bra på att svara på kommentarer. Men jag är självklart mycket tacksam för alla kommentarer och glada tillrop som jag får från mina läsare!

Children, Tufanu

I albumet Greetings from Pauleasca kan ni se fler bilder från Rumänien: https://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157649562924582/

Bye, bye uncle

Text och foto: Mikael Good

Postat 2015-03-13 07:40 | Läst 9781 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En broder mer

Boy Tufanu

"Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra, en annan människa väl.
Men detta är redan så mycket, att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre betyder en broder mer."
/Stig Dagerman 

Foto: Mikael Good

Postat 2015-03-10 13:49 | Läst 6237 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

The Leica M8 is still my favorite “Pro” camera

Ionel

Writing articles and taking photos are a essential part of my job. And I also work as a freelance photojournalist and reporter every now and then. I use many different cameras when I work but there's one camera that I prefer to use. A camera that has become a natural extension of what my eye sees.

Moses

During the last years I have used my Leica M8 as my main professional camera. I have used it on assignments in Egypt and Sweden. The camera performed well in the Sinai desert as well as in the challenging light conditions of a fast paced concert.

Leroy Emmanuel

When I use my Leica M8 I often get the following question by fellow photographers:
- Why do you still use a nearly 10 year old digital camera when there's newer and better alternatives around?
My answer is always:
- It's old but it's still good, everytime I choose to bring another camera I miss my good old M8. It's hard to explain but the Leica M8 together with the Summicron-C 40mm gives my pictures a certain mojo that I prefer. It's like shooting with film without the boring job of developing and digitalising the images.I prefer to shoot Black and white but most of my customers prefer color and thats the main reason why I don´t go for a M Monocrome. The M8 is the next best alternative for Black and White and it also gives me the opportunity to deliver color images to customers.

The District Constable Bängan Lagerblad

I don´t like using Canon and Nikons oversized cameras and lenses. I have tested Leica M9 and M 240 and I own a Fuji X100s and a Sony A7. It's definetly good cameras, but I prefer the picture quality of my M8. I will definitely stick with my M8 as long as it works.Text and photo: Mikael Good

Postat 2015-03-07 14:54 | Läst 9629 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa