"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Kill your darlings

Att välja bilder till en utställning är bland det svåraste som finns. Till utställningen Greetings from Latvia hade jag en bra bit över 100 bilder att välja mellan... Många av bilderna var enskilt bra men för mig är det viktigt att följa en röd tråd som binder samman utställningen till en helhet och det gjorde att jag till sist valde att begränsa mig till bilder från fyra lettiska familjer.


Far och son, Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

Vem vet jag kanske väljer att plocka fram några av de refuserade bilderna i framtiden och kör en Greetings from Latvia Mark II :) En sak är dock säker jag kommer att göra en bok med mina bilder och texter från Lettland och den kommer att innehålla en hel del av de refuserade bilderna. Men jag har inte bråttom utan tänker låta boken ta den tid den behöver och det kan dröja allt från ett par månader till några år innan boken väl är färdig.

För er som inte kan hålla er till tåls tills boken är färdig så bjuder jag er idag på en exklusiv förhandstitt av några icke tidigare visade bilder från Lettland.


Lettisk jordbrukare, Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

Skaffa dig utställningsvana
Vad ska man då ge för råd till dem som vill ställa ut? Ett bra sätt att få utställningsvana är att ställa ut tillsammans med andra. Om man ska göra en separatutställning är det viktigt att man först har hittat sin egen bildstil, sitt eget bildspråk och har något att berätta annars är det lätt att utställningen blir väldigt lös och osammanhängande. Många som ställer ut tar med alldeles för mycket material i sina utställningar och det gör att det är svårt eller rent av omöjligt för en betraktare att lyssna in berättelsen i bilderna. En del har tyvärr allt för bråttom att få upp sina bilder på vägg vilket gör att bilderna ofta inte har fått tillräckligt med tid att mogna färdigt. Bilden som är fantastisk för stunden kanske inte är det efter ett par månader eller år.


Farfar, Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

För er som inte är så bevandrade i det engelska språket så betyder uttrycket "Kill your darlings" ungefär att man måste våga ta bort det som är bra men som ändå inte bidrar till helheten.


Ensamstående fembarnsfar, Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

Fosterbarn, Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

Flickan och katten, Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

Dagens låt: Roots And Culture - Mikey Dread

//Chasid

Postat 2010-09-30 15:41 | Läst 10528 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ispremiär för min utställning!

Du läste helt rätt, så sluta att gnugga dig i ögonen av förvåning, det kommer att bli ispremiär för min utställning Greetings from Latvia :) Utställningen kommer att visas på Hockeyarenan Fjällräven Center i Ö-vik den 1-12 november. Så spänn på dig grillorna och häng med!

Att ta utställningen till folket är ett mycket lyckat koncept och jag har genom att ställa ut på IKEA och diverse köpcentrum nått en betydligt större och bredare publik än om jag gått den traditionella vägen och ställt ut på vanliga gallerier. Det övergripande målet med utställningen är att skapa debatt om den tuffa ekonomiska situationen i Lettland och se till att letterna får den hjälp som de så väl behöver.

Här kan du se alla bilderna som ingår i utställningen Greetings from Latvia

Dagens låt: Redemption Song - Johnny Cash & Joe Strummer

//Chasid

Postat 2010-09-29 09:42 | Läst 7873 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Med fotzoom på Apkul höstfest

Lördagen den 25 september var det en riktigt kul höstfest för alla Världens Barn på A6 center i Jönköping. Pga av lokala medias ointresse för Världens Barn valde jag att ta med mig min "lilla" fullformatare med tejpad logga och ett 35 mm objektiv för att dokumentera händelsen. Det här med att bara välja en 35 mm med fotzoom gjorde att jag blev betydligt mer aktiv och i vissa fall ganska så närgången, men det är bara bra det ger liv åt bilderna :) En annan fördel med små objektiv med fotzoom är att jag kan jobba ganska så fritt och obemärkt, det är ytterst sällan att någon stör mig genom att fråga mig vilken tidning jag jobbar på, vilket är vanligt förekommande när jag har för stor kamera och för stort objektiv.Det fanns något kul att göra för både gammal och ung på höstfesten. Men målet för dagen var inte bara att ha kul, det viktigaste var att få in en riktigt bra slant till Världens Barn. Vi samlade in 12 226 kronor till Världens barn på A6 i lördags. Pengar som kommer att användas till att ge behövande barn i världen, utbildning, hälsa och mat.På tal om något helt annat. Det kommer snart att bli ispremiär för min utställning Greetings From Latvia! Du läste rätt! Utställningen kommer att visas på Hockeyarenan Fjällräven Center i Ö-vik den 1-12 november. Att ta utställningen till folket är ett mycket lyckat koncept och jag har genom att ställa ut på IKEA och diverse köpcentrum nått en betydligt större och bredare publik än om jag gått den traditionella vägen och ställt ut på gallerier. 

Hellst av allt hade jag lagt in ett bildspel från Flickr här men det fungerar tyvärr inte men du kan se fler bilder från Apkul höstfest här

Dagens låt: Papa San 'Ina the Gettio'

//Chasid

Postat 2010-09-28 16:26 | Läst 6683 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Passa på och se en fotoutställning av hög internationell klass på A6 i Jönköping

Jag har tidigare skrivit om att fotojournalisten Dennis Thern ställer ut tolv stycken foton från Haiti på A6 köpcentrum i Jönköping. Nu är utställningen på plats och den finns att beskåda vid Expert- och Stadiumbutiken på A6. Passa på att se en riktigt bra utställning med Haitifoton av den mycket engagerade fotojournalisten Dennis Thern.Utställningen består av 12 stycken foton i storlek 30x40. Du kan köpa bilderna som ingår i utställningen. Priset är 1200 för en bild inkl. svart syrafri passpartout eller 1500 kronor inkl. en vit ram från Gallerix i storlek 40x50. Behållningen från försäljningen går till Världens Barn 2010.

Kontakta: Mikael Good på telefon 070-499 26 11 om du är intresserad av att köpa en tavla.


Mikael Good agerar curator för utställningen och ser till att alla bitarna faller på rätt plats. Mikael kommer att finnas på plats vid utställningen under lördagen.


Helt klart är det en vägg som skulle kunna permanenteras som en utställningsvägg. Jag ska ta ett snack med ledningen på A6 om det imorgon!

Jag har även författat en del frågor till en tipspromenad som kommer att gå av stapeln på A6 imorgon och jag kan inte undgå att ge er en förhandsglimt på en av frågorna :)

FN:s konvention för barns rättigheter har utarbetats av UNICEF men vem var den drivande kraften och visionären bakom konventionen.

1.    James P. Grant
X.   James Newell Osterberg
2.    John Anthony Genzale

//Chasid

Postat 2010-09-24 16:15 | Läst 6904 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fotojournalisten Dennis Thern ställer ut foton från Haiti på A6 köpcentrum i Jönköping


Guipson, Les Palmes, Haiti © Dennis Thern

Du har säkert sett dem förut, Dennis Therns gripande bilderna på barn från världens alla hörn. Nu har du chansen att se 12 stycken bilder från Haiti av fotojournalisten Dennis Thern på A6, köpcentrum i Jönköping. Bilderna kommer att hänga på väggen vid Expertbutiken som ligger vid den södra huvudentren fr o m den 24/9 till den 25/9. Dennis bilder ställs ut i samband med Apkul höstfest som arrangeras i samarbete mellan A6 köpcentrum och Världens Barn, lördagen den 25 september.


Esméralda, Marigot, Haiti © Dennis Thern

Dennis Thern är en fotograf som regelbundet reser till världens alla olika hörn. Han har jobbat mycket för Hoppets Stjärnas räkning och har dokumenterat deras arbete vid deras olika projekt jorden runt. Dennis är mycket engagerad i haitiernas situation och har varit i Haiti vid ett flertal tillfällen. I början av oktober kommer Dennis att åka till Haiti för att dokumentera återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningen.


Hästpojkar, Marigot, Haiti © Dennis Thern

Dennis har varit publicerad i en mängd olika tidningar och magasin: Café, Res, Allt Om Resor, Allas Veckotidning, Amelia, Expressen, Aftonbladet, Metro med flera. Dennis har även deltagit i många fototävlingar i Sverige och Asien och har fått flera bra placeringar.

Dennis är ansluten till Scanpix, Skandinaviens största bildbyrå.

Dennis Therns blogg
Dennis Therns hemsida

//Chasid

Postat 2010-09-22 13:23 | Läst 7393 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa