"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag tog min bästa bild idag!

Det har varit en relativt intensiv dag för mig, med många hembesök och många intervjuer och jag känner mig lite mentalt utarbetad efter att ha pressat mig själv till det yttersta för att få med mig så många intryck som möjligt. Men det har också varit en dag som jag känner att jag verkligen har uträttat något vikigt både för andra människor och för min egen personliga del. 

I bland händer det att den där goa känslan av att man har gjort något som kan komma att ha en större betydelse för andra människor kommer över mig och det gjorde den när jag precis hade gjort färdigt en intervju hemma hos en familj i staden Bauska i södra Lettland tidigare idag. Nu när jag kommit tillbaka till mitt hostel och gått igenom bildmaterialet på min lilla smidiga netbook samtidigt som jag lyssnat på den inspelade intervjun på min digitala diktafon slår det mig att det här materialet är riktigt bra, men det gäller att slipa diamanten på rätt sätt så att lystern kommer fram, behandlar jag grundmaterialet på rätt sätt så kan det mycket väl bli det bästa socialreportaget som jag har gjort, då både text- och bildmaterialet är snäppet bättre än något av mina tidigare reportage.

När jag bläddrade igenom bilderna drogs mina ögon till en liten miniatyrbild och när jag öppnade den och tittade på den i större format i mitt bildbehandlingsprogram så slog det mig att detta kan vara min bästa bild! En bild som inte bara säger 1000 ord utan 100 000-tals. Jag kommer inte att visa bilden i min blogg idag. Det första publiceringstillfället för bilder som ingår i ett större sammanhang är alltid tillsammans med text och bild i ett tryckt reportage. Barad-Dûr © Mikael Good, 2010  

Ni får ha överseende med den förmodat dåliga bildkvaliteten, jag sitter som sagt med en netbook och den inbyggda skärmen är allt annat än kalibrerbar, men netbooken är ovärderlig som bildbackup och som ordbehandlare.

Dagens låt:
537 Cuba - Orishas

//Chasid

Ps: Någon iPadda kommer jag aldrig att köpa, sicket trams, lägg pengarna på en bra netbook istället om du nu verkligen har behov av en sådan :) 

Postat 2010-11-30 20:54 | Läst 7798 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det stora tabberaset i Riga

I helgen har jag dokumenterat en stor konferens för föräldrar med funktionsnedsatta barn i Riga, Lettland. Konferensen innehöll en hel del spännande undervisning och möjlighet för deltagarna som kom från hela landet att knyta nya kontakter och bilda föräldranätverk.

I konferensen ingick även gemensamma måltider och när maten dukats fram och värdarna för konferensen äntligen bjöd till bords var det som om jag förflyttades till det stora tabberaset i Katthult som det står om i Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga. Konferensdeltagarna nästan armbågade sig fram till matbordet och många var det som glupskt började att äta maten på plats. Så äter bara den som är riktigt hungrig tänkte jag när konferensdeltagarna lastade sina tallrikar fulla med god mat som de bara kan drömma om i vanliga fall. Den maten som de äter till vardags är gröt och potatis men nu bjöds det på bakverk, saftiga bullar, potatissallad och sallader med skinka, majonäs och makaroner, piroger, exotiska frukter, ost, choklad med mera.

När alla till slut hade tagit vad de ville ha gick jag fram till bordet och tog mig en kopp kaffe och ett kex i övrigt var det  helt tomt på serveringsfaten. Arrangörerna hade köpt in mat så att det skulle räcka till betydligt fler än de 120 deltagarna, men deltagarna hade ändå lyckats att ta tabberas på all maten och de var väl värda att för en gång skull få äta sig riktigt mätta på festmat :)

Jag har bilder från tillfället men av respekt för dem som var med väljer jag att inte visa några av de bilderna utan kryddar mitt inlägg med en bild på den vackra utsikten från mitt sovrumsfönster :)

Barad-Dûr, Riga © Mikael Good, 2010

Dagens låt: No Shoes - John Lee Hooker

//Chasid

Postat 2010-11-29 19:43 | Läst 6495 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Chasid säger ja till varg i Sverige!Vill du också ha en livskraftig vargstam i Sverige? Kopiera då den här texten och lägg upp denna bilden i din blogg, läs mer i Terje Hellesøs blogg!

Efter det här inlägget inleds min fasta från både bloggen och internet. Jag tycker att det kan vara bra att stänga av tekniken som har blivit en del av min vardag för en stund och sätta mig ned och fundera istället.

Spamma lugnt där ute och använd bara zoom om ni måste!

Dagens låt: Smokestack Lightning - Howling Wolf

//Chasid

Postat 2010-11-27 06:10 | Läst 7471 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Heta nyheter från Samyang

När jag surfade runt på nätet tidigare under dagen så ramlade jag över några riktigt heta nyheter från Samyang. Samyang är ett märke som jag lärde mig att uppskatta under min studenttid. Samyang stod för kvalitet bland alla de olika märkena som finns och fanns på marknaden. Men jag tröttnade snabbt på att bara äta smaksatta snabbnudlar och därför utvecklade jag en del olika recept för att förbättra dem.

Samyang goreng

Ta två påsar kryddstarka snabbnudlar från Samyang och koka dem enligt receptet på påsen, woka dem sedan i en het panna tillsammans med tre msk olivolja, 1 tsk asiatisk soya, 1 tsk asiatisk ostronsås, 1 msk sambal oelek, tillsätt en nypa salt, en halv pressad vitlök, några droppar lime och 200 gr blandade asiatiska wokgrönsaker, blanda ordentligt och låt stå på plattan ett par minuter till.

Om så önskas kan man även strimla och bryna 200 gr kycklingfilé samt strimla ett stekt ägg och blanda i wooken.

Efter endast 10 minuter är den välsmakande rätten färdig att serveras på lagom uppvärmda tallrikar och den äts bäst med pinnar. Som dryck till rätten rekommenderar jag ett glas friskt vatten.


Camping © Mikael Good

Dagens låt: Spiderman - The Ramones

//Chasid

Postat 2010-11-26 10:38 | Läst 7051 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Biffen är borta, länge leve Biffen! (Bildspezial)

Nu är ordningen återställd bland mina steroidkameror och jag har inte längre någon fotoapparat som väger över 900 gram. Biffen var en riktigt bra fotoapparat trots sin storlek och trots att Biffen hade en ovanligt bra batterikapacitet så blev det lite för mycket att släpa runt på, särskilt som både laddare och batterier var ordentligt överdimensionerade. Därför sålde jag Biffen efter mycket tvekande, trots att Biffen faktiskt var den näst bästa fotoapparaten som jag ägt...

En fotoapparat ska användas oavsett om den är digital eller analog och därför följer här en bildspezial med bilder som jag tagit med Biffen.


Klick, Klick © Mikael Good, 2010


I am  Iron Man © Mikae Good, 2010

Nu hoppas jag att någon kameratillverkare ska förbarma sig och tillverka en nätt liten snabb digital fotoapparat med småbildsformat, utbytbara objektiv, hybirdsökare och som går bra att köra på minst 3200 ASA, när en sådan apparat går att få tag på begagnad för en rimlig peng då ska jag kränga mina 900 grams steroidkameror, men fram tills dess får de göra tjänst som redskap för att förmedla mitt engagemang, mina tankar och vara med och dokumentera min vardag.


IFS KTS © Mikael Good, 2010


Motljus © Mikael Good, 2010


Utflykten i skogen  © Mikael Good, 2010


Utflykten i skogen  © Mikael Good, 2010


Boris © Mikael Good, 2010

Alla bilderna i det här inlägget är tagna på min hemmaplan, med Biffen och utmärkt optiskt glas från AG Schott i Mainz.

Dagens låt: Union Station Blues - John Lee Hooker

Dagens bonuslåt: Trubbe Mollberg - Fetasallad

//Chasid

Ps: Glöm inte bort att dokumentera din vardag, det kan bli de viktigaste bilderna som du tar och kom ihåg att en blogg på Fotosidan utan bilder är som en fastlagsbulle utan mandelmassa!

Postat 2010-11-25 11:07 | Läst 6660 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa