"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ska jag stanna eller ska jag gå?

Det har varit en del snack om att lämna Fotosidan och börja blogga på andra ställen. Visst jag känner mig begränsad av Fotosidans regelverk och skulle vilja vara betydligt tuffare i mitt anslag mot den borgerliga regeringen och deras vettlösa sparkande på de som redan ligger, jag skulle vilja ge mig i kast med KD-parollen "Verklighetens folk" en paroll som jag anser leder till kulturell likriktning och ännu mer av jantelag och klyftor mellan folk.


Slussen, Stockholm © Mikael Good, 2010

En del tror säkert att jag tillhör den rödvinsdrickande kulturvänstern, men nu ska jag avslöja något för er som tror utan att veta: Jag är varken socialist eller kommunist jag är en medmänniska som lider med de minsta och svagaste, inte bara i det svenska samhället utan även globalt, min kulturella gärning är att via artiklar, reportage, blogginlägg och utställningar försöka vara med om att en gång för alla utrota fattigdomen. Att vara solidarisk betyder inte automatisk att man är vänsteranhängare. I grund och botten är jag en borgerlig sympasitör men jag anser att regeringen har gjort allt för många grova övertramp mot de svagaste grupperna i Sverige och Lettland under sin mandatperiod, övertramp som gjort att jag helt förlorat förtroendet för regeringen. Vänsteralliansen har jag inte heller något förtroende för så länge den leds av Mona Sahlin, skulle de däremot lansera Maria Wetterstrand som statsministerkandidat så kanske, kanske min röst faller på Miljöpartiet istället för att bli blank.


Slussen, Stockholm © Mikael Good, 2010

Men jag får inte skriva om politik i min blogg... Fotosidan är inte och kommer kanske inte att bli ett helt demokratiskt forum utan det kommer säkert att fortsätta styras av dem som sitter i toppen av pyramiden och bestämmer. Men frågan består: Ska jag stanna eller ska jag gå? Jag har faktiskt redan startat upp en blogg på ett annat forum men i ärlighetens namn har jag inte skrivit så mycket i den ännu. Men ju närmare valet vi kommer desto fränare kommer mina attacker mot regeringen och "Verklighetens folk" eller Jante som jag kallar dem att ske i min fria blogg! Om jag blir kvar på Fotosidan när mitt guldmedlemskap går ut återstår att se, jag längtar efter friheten att få skriva vad jag tycker och tänker utan att begränsas av ett regelverk!
http://chasid68.blogspot.com/


Slussen, Stockholm © Mikael Good, 2010

¿Me debo ir o quedarme?

Dagens låt: Sorrow, Tears & Blood - Fela Kuti

//Chasid

Postat 2010-03-29 12:21 | Läst 9861 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Hopp för Haiti - Stödkonsert för de drabbade på Haiti

Jag har tidigare lagt upp lite foton från stödkonserten Hopp för Haiti som Carola anordnade den 25 februari i Filadelfia Stockholm i min blogg. Nu finns det betydligt fler foton att beskåda från detta tillfälle på Flickr för den som är intresserad:

Hopp för Haiti - Stödkonsert för de drabbade på Haiti


© Mikael Good, 2010

All behållning för mitt fotograferande gick självklart till jordbävningens offer.

Dagens låt:
Redemption Song - Bob Marley

//Chasid

Postat 2010-03-27 09:27 | Läst 7870 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bortaplan eller hemmaplan?

Det händer att jag får kritik för att jag inte gör jobb på hemmaplan utan åker iväg utomlands på olika reportageresor. Mest beror det på att den typen av jobb som jag helst vill göra och brinner för är väldigt svåra att hitta på hemmaplan. För många invandrare som har upplevt förtryck och förföljelse är Sverige faktiskt paradiset på jorden. Men jag inser mer och mer att det ändå finns en hel del som har fallit utanför systemet även i Sverige och därför har jag bestämt mig för att gräva där ingen annan gräver och försöka måla upp en bild i text och foto av det helvete som både en del svenskar och många illegala invandrare upplever. Alla människor är intressanta och har en intressant historia att berätta!


© Mikael Good, 2008

© Mikael Good, 2008

Även om det är många som har utropat bildreportagets snara död så tror jag att bildreportaget har en framtid i våra tryckta media, det är faktiskt rätt så många som har börjat tröttna på den glättiga kvällstidningsjournalistiken och börjar längta efter socialreportage som inte bara handlar om raggare. Det senaste av mina socialreportage som publicerades i en dagstidning fick ett betydligt större gensvar från läsarna än vad både tidningen och jag hade räknat med :)


© Mikael Good, 2008

© Mikael Good, 2008

© Mikael Good, 2008

Dagens låt: Concrete Jungle - Bob Marley & The Wailers

Ps: Jag har precis skickat iväg ett socialreportage från Lettland till en dagstidning, håll gärna tummarna för att det kommer med :)

//Chasid

Postat 2010-03-22 10:36 | Läst 10450 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Ljuddogma - långa rader av 200 grammare!

Om du frågar mig vad jag helst väljer mellan formaten CD och Vinyl så är mitt svar; Vinyl :) Det valet har främst tre orsaker: För det första så gillar jag det större formatet, för det andra så gillar jag lukten av vinyl och för det tredje så kommer jag att kunna lyssna på skivorna när jag är riktigt gammal! Jag har några CD-skivor som jag köpte i början av 90-talet och de är tyvärr olyssningsbara idag, men som tur är har jag dem även på vinyl :)

Det bär mig verkligen emot att betala 189 spänn för en liten plastbit med ettor och nollor... Men jag är å andra sidan mer än villig att betala 189 spänn för en ny färsk hederlig 200 grams vinylskiva!


200 grammare i långa rader © Mikael Good

Vi behöver inte gå in på någon diskussion om vilket ljudformat som är bäst, den diskussionen överlåter vi till audiofiler och ljudgeeks på andra forum och bloggar. Även om jag enligt en erkänd högtalarbyggare har den bästa lågprisutrustningen som han lyssnat på så är jag ingen audiofil utan först och främst en musiklyssnare. Jag har en bra stereo för mina behov och jag är faktiskt mycket nöjd med det ljudet som mina rörförstärkare, högtalare och min skivspelare presterar. Men jag lyssnar mycket hellre på en dåligt inspelad men bra skiva i mono än en perfekt men könlös inspelning i stereo. Jag är mer intresserad av musiken än att lyssna på de olika nyanserna i ljudbilden.

Den som följt min blogg vet att jag har ganska så blandad musiksmak, på vinyl så ligger tonvikten dock på gamla bluesskivor, jag har nog samlat på mig 250-300 bluesskivor av mina totalt 1000 vinylskivor. Det har blivit många resor till Göteborg, Stockholm och London genom åren på jakt efter vissa skivor. De senaste åren har jag inte lagt så mycket pengar på musikinköp, delvis för att jag inte har tid att lyssna seriöst på musik och för att vinylen har fått lite av en renässans med stigande begagnatpriser som följd. Borta är den tid på 90-talet då jag fyndade bra vinyl för 10 kronor skivan :)


En riktigt bra fyrklöver med blues © Mikael Good

Nu väntar jag bara på att barnen ska bli lite större så att jag kan montera upp min nedpackade ljudutrustning och få möjlighet att njuta av mina vinylskivor igen! Varma rörförstärkare och små nyfikna barnhänder är ingen bra kombination. Håll med om att vinylskivor, skivspelare och rörförstärkare är lite av ljuddogma :)


Don´t Forget The Cream! © Mikael Good

Dagens låt:
Muddy Waters - You Can't Lose What You Ain't Never Had

//Chasid

Postat 2010-03-16 10:00 | Läst 9448 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

35´a, bländare åtta och blixten rätt i taket!

När jag var 18 år och praktiserade på morgontidningen i min födelsestad Borås, ställde jag en fråga om hur man ska fota med blixt till en av de gamla rävarna:
Han svarade: "– 35´a, bländare åtta och blixten rätt i taket!"
De yngre fotograferna och jag drog lite på munnen åt svaret och det var väl inte riktigt någon som tog honom på fullt allvar, den gamle räven var ju ganska så skojfrisk. De yngre fotograferna gav mig istället rådet att mäta ljuset ordentligt, vinkla blixten mot det håll från vilket jag ville att ljuset skulle komma, allt för att få en perfekt exponerad blixtbild. Före TTL-blixtens intåg var blixtfoto lite meckigt och det krävdes en hel del alternativa exponeringar och noggranna noteringar innan rutinen gjorde sitt intåg.


© Mikael Good, 2008

Idag försöker jag att klara mig på befintligt ljus så långt det går, men när jag är ute på jobb hamnar jag allt som oftast i situationer då jag måste plocka fram blixten för att få med mig bilder hem. Blixtfoto och Canon är tyvärr inte någon bra kombination men som tur är har jag fortfarande kvar min gamla kunskap från tiden innan TTL. Jag ställer kameran i manuellt läge, zoomen på 35, ISO på 400, bländaren på 8, tiden på 1/30 eller 1/60 och riktar sedan blixten upp i taket! Hoppsan, det verkar som om jag omedvetet har vävt in rådet som jag fick för 24 år sedan i mitt fotograferande! Faktum är att det gamla rådet fortfarande fungerar bra och det ger mig utrymme att koncentrera mig på att fånga ögonblicken utan att behöva tänka på inställningarna och brottas med Canons urusla TTL-blixtljusautomatik.


© Mikael Good, 2010

© Mikael Good, 2008

Synonym med fasta gluggar

Använder Mikael Good zoom?!? Mikael Good är inte det synonymt med fasta gluggar? Är det säkert någon av mina läsare som tänker när de läser det här inlägget. När jag fotar privat så använder jag nästan uteslutande fasta gluggar i brännviddsområdet 28-90 mm. Men när jag jobbar hinner jag ofta inte att byta objektiv varför jag har köpt mig en liten smidig och diskret 24-85 mm zoom som inte skrämmer slag på människorna jag möter. Zoomen står oftast i 35 mm läget men jag kan snabbt och smidigt byta brännvidd om så behövs. Låt er inte chockeras av denna zoomläsning jag brukar faktiskt ha med mig tre fasta gluggar också; en ultravidvinkel, en ljusstark normal och ett kort tele.


© Mikael Good, 2010

Alla bilderna i inlägget är tagna med blixten riktad rakt upp i taket, tiden är 1/30 och bländaren är åtta. Det är nog så nära Dogma man kan komma med blixt :) Bilderna är "framkallade" i Capture One och konverterade till svartvitt i Photoshop. Det mesta arbetet har jag lagt ned på texten som bilderna ska presenteras med i samband med publiceringen i någon morgontidning, texten är just nu ute på korrekturläsning och jag inväntar spänt synpunkterna på den.

<EDIT> Nu har texten kommit tillbaka från redaktören med kommentaren "Jättebra text!" samt några förslag om strykningar och nya ord. Nu ska jag göra ändringarna och sätta rubrik och underrubriker innan texten och bilderna får gå iväg till nästa instans :) <EDIT>

Är du sugen på att köpa en riktigt bra zoom till din Canon? Jag har faktiskt ett fint grått 24-85 mm till salu för en rimlig peng: Canon EF 24-85/3,5-4,5 USM
Är någon i behov av en billig men bra extrakamera, så har jag även en sådan till salu: Canon EOS 400D

Dagens låt: Rudy a Message to You - Dandy Livingstone

//Chasid

Postat 2010-03-15 10:24 | Läst 10239 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa