"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jönköpingsrockarna Modest Attraction firade sitt 30-årsjubileumOrdet spelglädje fick en ny innebörd när det kristna hårdrocksbandet Modest Attraction spelade inför drygt 100 glada personer i Jönköping.
– Det här var helt klart en av Modest bästa spelningar,
sade en medelålders man från Borås som följt bandet i 30 år.
I år firar jönköpingsbandet Modest Attraction sitt 30-årsjubileum. De har nyligen släppt remastrade versioner av sina gamla skivor, och en del rariteter har också hamnat på skiva för första gången. Konserten på Kulturhuset i Jönköping var en del av “Rock för Guds skull”. Arrangörer för spelningen var Metal Sanctuary och studieförbundet Bilda. Bandet The Hero från Stockholm med sångaren Michael Hero i spetsen värmde upp publiken och satte tonen för kvällen genom att leverera en riktigt bra spelning.Efter en kort paus var det dags för Modest Attraction som spelar klassisk hård- och glamrock med rötterna i 1970-talets musikaliska mylla att äntra scenen. Bandet har alltid varit tydliga med sin kristna tro, och de har fått berätta om Jesus för tiotusentals människor på konserter runt om i världen.
30-åringen var allt annat än ringrostig, även om ungdomens lejonmanar tunnats ut och ersatts med kala hjässor och grånande skägg så märkte publiken inte av någon ringrostighet hos bandet. Tvärtom var spelglädjen på topp!
– Nu ska vi visa att Jönköping är Sveriges bästa rockstad, vrålade sångaren Christian Liljegren och drog igång sången “Feed your Fire”, och ett gött tryck skapades mellan band och publik.
Christian stod inte still många sekunder under konserten, han var ständigt i rörelse och som den publikdomptör han är lyckades han bygga upp rejält med stämning. Stephan Molin spelade gitarr som i sin krafts dagar, Rickard Eriksson vävde snygga ljudmattor på sin hammondorgel, Simeon Liljegren bjöd på härligt basspel och Mick Nordström gav stabilitet och tyngd åt anrättningen bakom sina trummor.
Den lokala nöjesprofilen Mats-Åke Andersson som arrangerat konserter med många av de stora namnen inom hårdrock, och som inte sett bandet tidigare utbrast förvånat!
– Så här bra trodde jag inte att de var!
– Nu ska vi spela några låtar från skivan Divine Luxury som vi inte har kört live tidigare, sade Christian Liljegren.
Mick Nordström steg fram till micken och trummisen Thomas Weinesjö (XT, Veni Domine) satte sig bakom trummorna medan Mick och Christian delade på sången.
Som extranummer spelade Modest Attraction låten “Down on your knees” som handlar om att vi behöver gå ned på knä inför Gud och låta honom ta kontrollen i våra liv. Tillsammans gick band och publik ned på knä i vördnad inför Gud.
Efter konserten summerade en mycket nöjd Christian Liljegren konserten:
– Det här var en av de roligaste spelningar jag gjort under de 35 år jag hållit på med musik!
Vi som var där kan inte annat än hålla med Christian. Spelningen hamnade på många rockers topp tio lista över bästa konserter på Kulturhuset i Jönköping.
Johannes Jonsson som var en av arrangörerna för kvällen var supernöjd efter konserten.
– Jag känner mig mycket glad och tacksam till Gud. Man märker hur mycket man saknat detta under coronan.
Arrangörer, band, ljus och ljudtekniker samt publik var överens om att det här måste göras om. Konserten spelades in digitalt på 24 bitar. Det är inte omöjligt att det kommer att släppas en liveskiva från konserten. Och det är inte heller omöjligt att Modest Attraction kommer att återförenas igen för en spelning någon gång i framtiden.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2021-10-29 12:00 | Läst 1771 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mirakelprogrammet räddade en misslyckad bildDu har säkert också suckat djupt över en bild som gått förlorad för att den varit allt för mörk och brusig. Men ibland kan det löna sig att vara envis och göra ett försök ändå, särskilt som det finns en hel del ”mirakelprogram” som är bra på att vaska fram detaljer ur bilder som till synes gått förlorade.

I helgen gjorde jag ett bildreportage på konferensen lovsång 2021 på Kungsportskyrkan i Huskvarna. Det var mycket mörkt i lokalen och för mig som vägrar blixt var det svårt att få till några vettiga översiktsbilder. De försöken som jag gjorde blev mest en grovkornig och oanvändbar sörja. Men när jag gick igenom bilderna fick jag syn på en bild som jag ville använda. Den hade tagits med en digital halvformatskamera på 1/125 sek på bländare 4 och med ett ISO på 4000. Men den var kraftigt underexponerad och alla försök att vaska fram den i det digitala mörkrummet var fruktlösa, och till sist var jag tvungen att ge upp.

Men jag kunde inte riktigt släppa bilden. När jag fick se reklam om Topaz De Noise AI bestämde jag mig för att ladda ned en testversion och testa programmet. Det funkade över förväntan och jag köpte det på studs, framkallade bilden ställde in den i ACR och levererade den till kund som var såpass nöjd att de valde den som dragarbild på sidan. Jag testade snabbt Topaz De Noise på några andra bilder som lider av för mycket brus, och det fungerade oftast över förväntan. Men det är inte någon patentlösning. Det är fortfarande bättre att använda rätt objektiv och ställa in kameran korrekt från början. Men det är samtidigt bra att veta att det finns program som kan fixa till bilden när man själv går bet eller dabbar sig.

Den övre bilden i artikeln är den som jag levererade till tidningen och den undre är mitt eget fruktlösa försök att ljusa upp en alldeles för mörk bild i ACR. Originalbilden är två-, tre steg mörkare!


Text och foto: Mikael Good

Postat 2021-10-19 12:15 | Läst 1518 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gatufoto vid världens toppI december 2019 tillbringade jag lite tid i Nepal. Bland annat besökte jag en marknad och gick på tur i det bergiga gränslandet mellan Indien och Nepal. Jag fick mersmak och hoppas kunna återvända till landet inom en överskådlig framtid.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2021-10-14 12:08 | Läst 1387 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera