"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Efter stormenI måndags ställde klass 3 stormen Simone till med en hel del problem i de södra delarna av landet. Tåg och bussar ställdes in. Föräldrar uppmanades att i förtid hämta sina barn från dagis, skolor och fritids och sätta sig i säkerhet med dem, folk uppmanades även att plocka undan sådant som vinden kunde greppa tag i och slunga iväg, för att på så vis undvika vidare skador.

Stormen Simone var samtidigt en liten påminnelse om hur sårbara vi faktiskt är trots alla våra tekniska landvinningar. Men samtidigt som stormen drog fram och hade de södra delarna av landet i ett stadigt grepp, fanns det mängder av människor som var i beredskap. De åkte ut och fixade och lagade så gott som de kunde och försökte se till så att infrastrukturen ändå fungerade någorlunda mitt i stormen. 

För oss svenskar betyder en storm inte så mycket mer än ett par timmars obehag. Våra höststormar tappar snabbt kraft och styrka, sedan är det mesta precis som vanligt igen. I länder som inte ligger så långt från Sverige kan en storm som den vi upplevde igår vara förenad med stort lidande, förstörda hem, åkermark och ibland även förlorade liv. Om vi blir drabbade har vi försäkringar som täcker skadorna, men i andra länder kan en kraftig höststorm leda till att en hel familj blir hemlös.

Även om det givetvis finns en hel del fel och brister i det här landet,  Så har vi på det hela taget det fantastiskt bra och vi får aldrig glömma bort att visa lite tacksamhet för det som har blivit oss givet mellan alla våra klagorop. Vi får inte heller glömma bort att dela med oss av det överflöd som vi har fått till människor i vår närhet, eller till människor som bor lite längre bort över vattnet och som också behöver vår hjälp och vårt stöd.

"Sänd ditt bröd över vattnet, ty med tiden får du det tillbaka". - Predikaren 11.1

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.
Postat 2013-10-31 08:18 | Läst 6585 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Är Sony A7 en kamera för återvinnare?


Som varm förespråkare av återanvändning är jag glad i dag. Jag är glad för att den nya Sony A7 säkerligen kommer att leda till att fler köper begagnad optik. Som återvinnare ler jag stort över utvecklingen och jag skulle tro att det kommer att bli en lättare rush efter godbitarna på begagnatbörserna framgent. 

Trevlig Carl Zeiss optik för Contax och Leica R-optik tillsammans med lite finare glas från Nikon, Minolta, Konica, Canon, Fujica med flera kommer säkert att stiga i pris framöver. Möjligheten att kunna använda gammalt fint glas på en fullformatare är lockande för många entusiaster. Jag tror inte att Sony har kalkylerat med att sälja så mycket optik till A7:an och dess systermodell A7r. Men de räknar säkert med att få en ordentlig snurr på försäljningen av kamerahus. I vart fall verkar A7 vara en kamera som vi återvinnare har väntat på i flera år. 

Om det visar sig att det går att använda vidvinklig M-optik med gott resultat på A7:an, kommer A7:an att bli ett högintressant alternativ till en bättre begagnad Leica M9:a för mig. Jag har en hel del fin M-optik från Voigtländer som det skulle vara trevligt att köra på en rimligt prissatt fullformatare. Just nu väntar jag med spänning på en rapport av en bekant som håller på att testa en A7:a med vidvinkliga Voigtländer, Zeiss och Leicagluggar! Enligt förhandsrapporten presterar A7:an mycket bra resultat tillsammans med Zeiss ZM 50/2,0 och Leica M 50/2,0!

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved

Postat 2013-10-26 14:45 | Läst 9095 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mötet med mig själv i Linköping

Det var nästan så att jag trodde att jag sprang på mig själv i Linköping igår. Mannen som mina ögon mötte såg nästan ut som jag själv gjorde för tio år sedan. Förutom att jag var tio år äldre och tio kilo tyngre kunde han ha varit min tvillingbroder. Mannen blev lika förvånad som mig när han fick se sitt några år äldre jag i spegeln. Förvåningen gjorde att vi inte växlade några ord och vi stegade vidare mot olika mål i den grå vardagen.Så här ser jag ut utan en stor eller liten kamera mitt i plytet. Jag passar även på att utmana alla andra fotobloggare på Fotosidan att lägga upp en bild på sig själva utan "kameramaskering" i ansiktet.

Text: Mikael Good, Foto: © Marita Good, All Rights Reserved.

Postat 2013-10-25 12:47 | Läst 7782 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En riktig proffskamera

Det finns en del tyckare och tänkare som anser att en riktig proffskamera är en motor- och fokussnabb best som levererar bilder i hög hastighet. Har inte kameran de egenskaperna är det i bästa fall en kamera för hobbybruk.

Alive in Concert

I deras ögon är en kamera som har något så ålderdomligt som manuell fokus och en serietagningshastighet på knappa 1 bild i sekunden ingenting att ha och något som passar bäst att lägga i en låda djupt inne i garderoben. Det är tur att vi inte lever i ett land där endast en åsikt är tillåten annars skulle jag få problem. Särskilt som jag gärna använder mig av en smått antik digital mätsökarkamera med manuella gluggar när jag jobbar. Bilderna i det här inlägget är förövrigt tagna med en smått antik mätsökarkamera.

Alive in Concert

Genom åren har jag ägt och använt en del så kallade proffskameror. Trots att de har levererat bra bilder har jag aldrig känt mig riktigt bekväm med dem. Framförallt har de varit omotiverat stora. När jag har använt den typen av kameror har det faktiskt känts som om kameran har kommit mellan mig och motivet. Kameravalet har inte spelat någon större roll när jag fotat landskap eller natur men när jag fotat människor har den typen av kameror på grund av sin storlek fungerat som en kontaktbrytare och stämningssänkare.

Alive in Concert

Märk väl att jag inte vill skriva någon på näsan. Även om jag väljer att jobba med "antikviteter" har jag full förståelse för att andra fotografer som fotar snabba förlopp såsom barn, djur, konserter, press eller sport har behov av snabba kameror som leverera i alla väder. Men för min del går det lika bra eller rättare sagt bättre med en smått antik kamera som är bestyckad med antingen ett 20mm eller ett 50mm objektiv. Trivs man med sin kamera blir bilderna oftast bättre per automatik oavsett om kameran är ett teknikmonster eller en antikvitet.

Alive in Concert

På tal om något helt annat är det någon mer än jag som också tycker att The Smiths musik är ett perfekt soundtrack för tågpendlare?

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved 

Postat 2013-10-24 13:23 | Läst 13226 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Tvära kast mellan scen och fattigdomIgår gick jag igenom mitt bildmaterial från min senaste reportageresa till Lettland och idag håller jag på att redigera mina bilder från en musikfestival som ska användas i PR-syfte för festivalen. Jag ska även plocka fram några högupplösta bilder till en spirande engelsk sångerska som eventuellt vill använda mina bilder till sitt kommande livealbum!

Det är tvära kast mellan olika genres. De flesta känner mig säkert som dokumentärfotograf och har säkert sett mina bilder från Kina, Lettland och Ryssland, men jag har även ett stort musikintresse och fotar gärna konserter när tillfälle ges. Bandet på bilden heter Royal Tailor och tack vare deras stora scennärvaro var det riktigt kul att fota dem.

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved

Postat 2013-10-19 13:09 | Läst 7747 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa