"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag vill bli nästa stadsdirektör i Jönköping

Det finns de som tror att min ansökan till tjänsten som stadsdirektör i Jönköping inte är något annat än ett stort skämt. Till er som tror att jag skämtar vill jag säga att jag aldrig söker ett arbete på skoj. Jag söker de arbetena som jag vet att jag kan bemästra oavsett om det gäller så vitt skilda arbeten som fotojournalist eller som stadsdirektör i Jönköping.

Faktum är att jag inte skulle ha något emot att få leda, utveckla och samordna verksamheten i Jönköpings kommun och jag har en del nya och fräscha idéer som jag skulle föra med mig in i det arbetet. Jag skulle bland annat arbeta hårt på att lyfta fram varje enskild individ i den kommunala organisationen och bygga upp en trygg vi-känsla i arbetet där alla anställda i kommunen får göra sina röster hörda och där varje röst väger lika mycket oavsett tjänst. Allt för att kommunen ska kunna utvecklas till en plats som sprudlar av liv och aktivitet, där skrattet och glädjen alltid ligger nära till hands, där höga kommuntjänstemän och arbetare ska kunna arbeta sida vid sida mot det gemensamma målet som är en kommun där invånarna stormtrivs och många står på kö för att flytta in.

Som inskriven i jobb- och utvecklingsgarantin har jag även rätt till jobbskatteavdrag vilket innebär att kommunen har rätt till ett avdrag på närmare 50 procent av den totala lönekostnaden och på så vis skulle de få pengar över till annat. Kommunen skulle även kunna välja att prova på mig som stadsdirektör helt gratis genom en praktikplats i en eller två månader och på så vis slippa att köpa grisen i säcken.


Rådhuset i Jönköping, min nya arbetsplats?

Klicka på följande länk om du vill läsa en kort presentation av mig och se vad jag arbetat med tidigare: http://www.linkedin.com/pub/mikael-good/51/a75/689

Text och foto: © Mikael Good, all rights reserved.

Postat 2012-08-23 09:27 | Läst 8834 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sinaihalvön en begynnande krutdurk

För tillfället håller jag på att färdigställa ett reportage om beduinernas situation i Sinaihalvön som jag gjorde i mars detta året. Reportaget kommer antagligen att publiceras i det nästa numret av Le Viseur Magazine.Arbetet är helt ideelt och som jag varit inne på tidigare i min blogg tror jag inte att det är bra att sitta still utan att göra någonting när man är arbetslös. Jag vill gärna hålla på med en del "skarpa" projekt och vässa min arbetsförmåga. Om det vill sig riktigt väl kanske jag kan sälja repen till en tidning eller ett magasin och slippa bidrag för ett par dagar.

Tidigare har jag gjort en del jobb om minoritetsgrupper och ursprungsbefolkningar och det är ämnen som ligger mig varmt om hjärtat . Om jag hade möjlighet till det skulle jag gärna arbeta med reportage om dessa grupper på heltid. Men nu är situationen som den är och därför har jag själv bekostat min resa med pengar som jag fick över när jag sålde av min dyra Canonutrustning och istället köpte betydligt billigare kameror och objektiv.

Jag är noga med att att mitt textmaterial stämmer och inte innehåller felaktigheter, därför kommer jag att konsultera personer som är insatta i det säkerhetspolitiska läget i området och i beduinernas levnadsförhållande innan det publiceras.

När jag reser på semester försöker jag att göra ett reportage eller två om något ämne som intresserar mig eller som jag stöter på under resans gång. Ibland händer det att jag har tur och kan sälja reportaget eller få det publicerat, men oftast har jag nöjt mig med att publicera den typen av reportage i min blogg.

Om jag hade varit intresserad av att göra resereportage hade säkerligen möjligheten att tjäna lite extrapengar och dryga ut semesterkassan ökat. Men jag har tyvärr inget intresse av att göra resereportage. Jag har försökt några gånger men det har bara blivit pannkaka i slutändan. 

 

När vi ändå är inne på Le Viseur vill jag uppmana er att ta en titt på det senaste numret av Le Viseur Magazine om ni ännu inte har gjort det:  

Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Du kan även ladda ned tidningen i PDF-format och läsa det på din läsplatta: http://leviseurmagazine.com/Le_Viseur_2_2012.pdf

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Ps: Idag blir det inget ps om den kommande Leica M10 utan om dess föregångare Leica M8. Trots sin ålder och sina begränsningar är det fortfarande en riktigt bra kamera om man hanterar den rätt och den fungerar utmärkt i ökenförhållanden trots att den inte är vädertätad.

Postat 2012-08-21 12:09 | Läst 19357 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Även det näst bästa är gott nog för mig

Det sägs att endast det bästa är gott nog men när det kommer till prylar så nöjer jag mig allt som oftast med det näst bästa. Oftast är kvaliteten tillräckligt bra för att jag ska bli mer än nöjd ändå.

Det finns två 28:or med M-fattning som är riktigt, riktigt bra och det är Leica Elmarit-M 28/2,8 Asph och Summicron-M 28/2,0 Asph. Även om jag hade haft obegränsat med pengar hade jag nog nöjt mig med det betydligt billigare Leica Elmarit-M 28/2,8 som jag har i min ägo. Jag är faktiskt högst osäker på om jag skulle kunna se någon som helst skillnad mellan mitt objektiv och de dyrare objektiven med Asph på mina kameror.

I ärlighetens namn händer det att jag saknar bländare 2,0. Men med tanke på den stora prisskillnaden är även det näst bästa gott för mig. När det gäller objektiv och kameror är det lätt att sugas med och ge sig in i en desperat jakt på bättre grejer trots att det som man redan har i sin ägo fyller de egna behoven många gånger om. Trots det relativt låga priset är mitt Elmarit-M bättre än de kamerorna som jag har och det är egentligen bara Leica M9 och M-Monocrome som kan göra objektivet full rättvisa.

Men oroa er inte jag kommer inte att köpa en kamera för över 50.000 kronor fastän jag skulle ha råd med det. Någonstans måste jag sätta min gräns så att jag inte blir manisk i min jakt efter perfekta bilder och ärligt talat så går det fortfarande att ta riktigt bra bilder med en digital systemkamera vars teknologi härstammar från början av 2000-talet.

Keps från Blue Wear och skjorta från Ben Sherman

Du har väl inte missat att det har kommit ut två nummer av den svenska dokumentärfototidningen Le Viseur, klicka på följande länk om du vill bläddra i dem: http://issuu.com/search?q=le%20viseur

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved

Ps: Jag har fått lite mer livstecken om en Leicakamera som kan komma att bli en så kallar R-lösning (R-solution) den 17 september kommer vi att få veta mera. 

Postat 2012-08-15 14:40 | Läst 18414 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Investera inte dina pengar i digitalkameror

De senaste åren har jag sålt en del kameror och objektiv och i bästa fall har jag fått tillbaka det som jag gett, men oftast har det varit rena skära förlustaffärer för mig. Digitalkameror och objektiv är helt klart sämre investeringsobjekt än bilar...När jag säljer något begagnat brukar jag gå in på olika auktionssajter och titta på avslutade auktioner för att få en hum om vad prylarna brukar kosta begagnat. Hittar jag inte något att jämföra kollar jag in andra begagnatbörser. Jag brukar lägga mitt pris 10-20% under de priserna som jag hittar. Även om det händer att det svider ganska så ordentligt i plånboken brukar jag tänka att det är bättre att få något än inget.

Ibland händer det att jag lägger mig för högt men det beror oftast på att nya produkter reas ut och det har jag ärligt talat ingen koll på. Trots att mina priser oftast är bra för köparen men inte för mig, dyker det upp personer som ska pruta och bara erbjuda en bråkdel av det satta priset. Det händer även att en del köpare drar sig ur affären i absolut sista stund och inte meddelar det förrän efter ett par dagar eller veckor. En del köpare skickar mängder av mail där de vill att man ska fotografera objektet och beskriva det in i minsta detalj, men något avslut blir det oftast inte.

Jag vet faktiskt inte varför jag är dum nog med att envisas att försöka sälja prylar på radannons? Det handlar kanske om någon inneboende snålhet som jag inte riktigt vill kännas vid? Det finns faktiskt bra auktionssajter, där man slipper i stort sett alla problem och bekymmer. Men de tar å andra sidan en liten provision på allt man säljer. Det kan ändå vara värt att betala lite extra särskilt som det händer att jag får mer på auktionssajterna än om jag försökt sälja mina prylar på radannons för det utsatta priset, utan några andra bud än rena skära skambud.

Trots att de flesta kamerorna och objektiven sjunker som stenar i pris efter att man har köpt dem, så finns det prylar som faktiskt stiger i pris. Jag har några Leica och Carl Zeiss T* gluggar som jag köpte billigt för några år sedan. Värdet på dem har stigit med 200-500% de senaste åren. Det brukar sägas att man får tillbaka det man förlorar på gungorna på karusellerna och det skulle säkert stämma om jag sålde objektiven men jag kommer att behålla och använda dem.

Jag har lite prylar till salu just nu. Skambud och snackare undanbedes och jag kommer inte att skicka en massa extra bilder än de utlovade, men du får gärna känna lite på priserna om du vill. Om ett par dagar lägger jag upp grejerna på en auktionssajt och då kanske priserna går upp: http://www.fotosidan.se/classifieds/list.htm?member=37807

Med risk för att bli lite tjatig vill jag ändå att ni ska ta er en titt på det senaste numret av Le Viseur Magazine om ni ännu inte har gjort det:  

Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Du kan även ladda ned tidningen i PDF-format och läsa det på din läsplatta: http://leviseurmagazine.com/Le_Viseur_2_2012.pdf

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Ps: Det ska löna sig att läsa till slutet av en artikel. Till dig som läser det här lilla ps:et, vill jag dela med mig av att jag precis har sett några bilder som är tagna med en digital M-Leica som har mycket bra brusegenskaper på höga ASA, det är inte Nikonklass på bruset men nästan. Bra brusegenskaper på höga ASA är inget som man kan beskylla vare sig M8 eller M9 för att ha. Jag har lovat att inte dela med mig av bilderna men jag har inte lovat att inte skriva om dem :)

Postat 2012-08-14 10:47 | Läst 15086 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Breaking News - Leica M10

Nu är det bara en dryg månad kvar tills prototypen av Leica M10 kommer att presenteras på Photokina. Om nu inget skulle komma i mellan och grusa företagets planer.En liten fågel viskade i mitt öra att en prototyp på Leica M10 kommer att visas upp på Photokina och att kameran ska vara leveransklar i början av nästa år. Såvitt jag har förstått ska kameran ha en sensor i småbildsformat. Kameran kommer att få M-fattning, CMOS-sensor, både Live View och EVF vilket gör att du även kommer att kunna använda dina R-gluggar med hjälp av en adapter. Enligt uppgift ska det även att gå att filma med kameran.

Jag bryr mig egentligen inte så speciellt mycket om nya kameror. Jag är mer än nöjd med min gamla digitala Leica och jag kommer att behålla den ett bra tag till. Men det verkar som om Leica är på väg att bygga en liten smidig digitalkamera helt i min smak och det ska bli spännande att se vilken typ av EVF som de har valt. Personligen hoppas jag att de har valt Fujivägen vad gäller sökaren.

Om det stämmer att kameran kommer att behålla den traditionella sökaren och det kommer att gå att ansluta en EVF liknande den för X2, kommer M10:an att bli än mer intressant. Leica M10 kommer säkerligen att ligga en bra bit utanför min budget men förhoppningsvis kan tänket smitta av sig på andra kameratillverkare så att vi får se fler liknande kameramodeller i framtiden.

Jag tror att ryktet kan stämma för fågeln som viskade i mitt öra är djupt involverad i företaget :) Steve Huff har också skrivit om Leica M10 i sin blogg och där kan du få ta del av ännu fler uppgifter om den kommande kameran.

Om du inte har läst det senaste numret av Le Viseur Magazine kan du passa på att göra det nu:  

Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Du kan även ladda ned tidningen i PDF-format och läsa det på din läsplatta: http://leviseurmagazine.com/Le_Viseur_2_2012.pdf

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

 

Postat 2012-08-08 18:56 | Läst 13881 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa