"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En Köpfri Dag - Buy Nothing Day!

Den 29 november 2008 firas En Köpfri Dag av miljoner människor världen över som har fått nog av både shopping- och konsumtionshets. En Köpfri Dag (Buy Nothing Day) är en global kampanj som vill väcka vår medvetenhet om konsumtionsmönster på vår jord och visa på alternativ.

Jag välkomnar dig att också fira En Köpfri Dag idag genom att inte köpa något idag och därigenom stötta den glödheta konsumtionshetsen.Elida, Hönö Röd juli 2008

Klicka här om du vill se fotot i större format!


Dagens låt: Koka Kola - The Clash//Chasid
Postat 2008-11-29 10:28 | Läst 8427 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Christer Strömholm

Christer Strömholm är en fotograf som har inspirerat mig mycket i mitt bildskapande. Som femtonåring läste jag Christer Strömholms fotoskola i tidningen Foto med stor behållning och jag lånade även med mig Strömholms böcker från det lokala biblioteket och lät mig inspireras och påverkas av hans tankar och foton, jag var speciellt förtjust i boken ”Poste Restante” som det fanns ett vältummat exemplar av på biblioteket.

Jag har träffat Christer Strömholm två gånger, en gång i Borås och en gång i Härja i Västergötland. När jag träffade honom i samband med vernissaget på hans utställning i Härja i mitten av 1990-talet fick jag möjlighet att samtala med honom en stund. Jag ställde bl.a. en kort fråga till Christer:
- Vilket är ditt bästa råd till mig som ung bildskapare Christer?
Christer spände blicken i mig, och sa kort och rappt på sitt typiska sätt:
- Lär dig se!
Jag tog vara på mästarrådet och vävde in det i mitt bildskapande. Om jag har lyckats med att följa Christers råd, ja det får du själv avgöra!

Christer Strömholm har efter sin bortgång den 11 januari 2002 lämnat ett stort tomrum efter sig i fotosverige. Kommer vi någonsin att få uppleva en fotograf av hans kaliber igen? Jag måste tyvärr erkänna att jag är lite pessimistisk, för jag tror ärligt talat inte att vi får uppleva en fotograf av Strömholms kaliber i Sverige igen...

Besök gärna Christer Strömholms hemsida och låt dig inspireras: http://www.stromholm.com/Christer Strömholm, Härja, Västergötland. © Mikael Good

Dagens låt: Boom Boom - John Lee HookerPs: Kolla in kocken i klippet :)

//Chasid

Postat 2008-11-24 11:12 | Läst 10342 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Att förändra världen!

Jag kan inte förändra världen för alla människor jag möter, men kan jag förändra den för någon så har jag vunnit mycket!

För mig är det viktigt att förändra världen, jag tycker att världen har blivit en allt mer kall och tråkig plats där fler och fler människor bara bryr sig om jag, mig och mitt.

All förändring börjar i det egna jaget, vill man se en förändring måste man alltid börja med sig själv. Jag kan inte slå mig för bröstet och säga hur enormt bra jag är på att dela med mig av pengar, kunskap och gåvor till de som behöver, för jag har själv en lång, lång väg att vandra innan jag har kommit dit jag vill, men även om jag mot alla förmodan skulle komma dit skulle jag nog inte vara riktigt nöjd ändå...Skolbarn tillhörande den muslimska tibetanska minoriteten i Qinghai, Kina.

Vill du se fotot i större format, klicka här

Dagens låt:
What a Wonderful World - Louis Armstrong

//Chasid

Ps: Snart går lastbilarna med julpaket till Lettland och Rumänien du kan vara med packa ett paket tillsammans med din familj och skicka det till människor som knappt har mat för dagen om du vill vara med och förända världen lite grann!
Läs mer här om du är intresserad
Postat 2008-11-17 11:04 | Läst 7806 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En kamera för tuffa förhållanden

När jag letade efter den ultimata kamerautrustningen för mina behov, kom jag fram till att jag behövde en kamera för riktigt tuffa förhållanden, kamerahuset skulle vara ordentligt tätat mot regn- och damm. Den skulle ha småbildsformat, bra brusegenskaper på 400 ISO och tåla både kyla- och värme. Vidare skulle batteritiden vara lång och ett batteri skulle helst hålla en hel dag i tuffa förhållanden.

Då jag inte ville lägga mer än högst 15.000 kronor på ett kamerahus så föll mitt val på en begagnad Canon EOS 1Ds. Trots att det är en ganska så långsam modell med dagens mått mätt så har jag mina rötter i analogt fotande varför långsamheten inte var någon begränsning. Det var bara att spotmäta ljuset, fota och kolla resultatet i datorn när jag kom hem, i de flesta fallen fungerade denna "analoga" metod utmärkt.

Jag hade främst tänkt använda kameran på reportageresor till fjärran länder där dess stridsvagnslika konstruktion hade kommit väl till pass. Nu har jag tyvärr inte gjort några sådana resor på ett par år och kamerans storlek blev tyvärr en begränsning för mig vid gatu-, dokumetär- och familjefoto, faktum är att den drog blickarna till sig så att jag missade många spännande ögonblick. De gångerna som jag monterade kameran på stativ och tog med den ut i fuktig, blåsig och regnig natur så skötte den sig däremot exemplariskt.

Men det blev mer och mer uppenbart för mig att jag behövde en annan mindre och mer diskret kamera för det fotograferande som jag främst hänger mig åt och för en dryg månad sedan bestämde jag mig för att byta min stora 1Ds till den mindre och smidigare Canon EOS 5D. Jag satte ut en annons och fick genast napp på en fin billig begagnad 5D som jag köpte. Kort där efter sålde jag min 1Ds och fastän jag idag kan sakna dess robusthet så måste jag medge att EOS 5D trots allt är en utmärkt fotoapparat för mina behov. Framförallt är den mycket bra på höga iso vilket gör att jag inte behöver använda blixt lika ofta som förut.

Nästa gång som jag åker iväg på en reportageresa så kommer min kameraväska att vara betydligt lättare då min 5D med batterier och laddare är mer än ett kilo lättare än vad min gamla 1Ds var med samma kombo och det kommer min rygg och mina axlar att uppskatta, möjligen får 5D'n göra sällskap med en manuell kamera med ett 45 mm objektiv och några rullar film i resepackningen!

Men det är inte helt omöjligt att jag köper en begagnad 1Ds i framtiden om behovet skulle uppkomma,  med dagens prisutveckling på bra begagnade digitala småbildskameror så tror jag inte att det är helt omöjligt att hitta en bättre begagnad 1Ds för runt 5.000 kr om några månader.

Det är väldigt lätt att förköpa sig vad gäller kameror och många köper kameror och objektiv som är några storlekar större än vad de behöver och har kunskap till. Digitalkamera marknaden är en veritabel djungel. Men det finns en hel del godsaker att köpa begagnat, vad gäller Canon så är välskötta exemplar av 1.6 crop kamerorna EOS 20D, 30D mycket prisvärda, detsamma gäller de digitala småbildskamerorna EOS 1Ds och EOS 5D.Urskog. Kärrsjö, 7 oktober, EOS 5D, Sima SF 100

Veckans låt: Fire on the Bayou - The Meters//Chasid

Postat 2008-11-11 11:13 | Läst 10033 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Pappaledig

Jag är pappaledig sedan en månad tillbaka. Det är faktiskt underbart att få förmånen att vara hemma med sina barn och lära känna dem ordentligt på statens bekostnad! Men detta gör även att jag inte har tid att spendera lika mycket tid på Fotosidan som tidigare. Därför kommer jag inte att kunna kommenterar lika mycket som tidigare eller skriva djuplodande blogginlägg som startar långa debatter. Men jag ska försöka att hålla bloggandet vid liv genom att skriva minst ett inlägg i veckan!

Om jag inte besvarar kommentarer eller kommenterar lika flitigt som tidigare så beror det inte på att jag inte vill utan att jag inte hinner, just nu har jag valt att priotitera barnen och det tror jag att jag kommer att tjäna på i framtiden :)

Att ta tid med sina barn är att investera i framtiden!Matheo och Marcia. Fotot är uppladdat direkt från negtivet.

Veckans låt: Keith Green - Make My Life A Prayer To You//Chasid
Postat 2008-11-03 10:46 | Läst 7382 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera