"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Avfolkningen går med racerfartI det här lilla huset mitt ute på den lettiska landsbygden bor en lettisk gumma i 90 års åldern. För lite mer än tjugo år sedan bodde ett par tusen personer i området och de flesta av dem jobbade på det stora statliga jordbruket i byn. När jag besökte byn för ett par år sedan var gumman i stort sett ensam kvar. All de som kunde hade flyttat till större städer inom landet eller utomlands för att kunna få tag på ett arbete för att kunna försörja sig själva och sina familjer.

Avfolkningen av den lettiska landsbygden går med racerfart och de som blir kvar är de gamla, de sjuka och alla andra som inte kan flytta på sig av olika orsaker. De behöver vår hjälp och vårt stöd för att kunna hålla sina näsor ovanför vattenytan. 

Text och foto © Mikael Good, All Rights Reserved.

Postat 2013-09-27 10:50 | Läst 7557 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rysk bamba

Dining Room at a Russian Orphanage

Du har kanske sett den här bilden tidigare? I vilket fall som helst tog jag bilden i bamban på en rysk internatskola för ett par år sedan. Efter att ha varit på skolan hela dagen passade jag på att äta tillsammans med barnen. Stämningen var avspänd, barnen och personalen hade accepterat mig och vant sig vid min närvaro. Jag jobbar oftast på det sättet att jag umgås fram mina bilder och de blir oftast till i det ögonblicket som min närvaro accepteras. 

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-09-26 09:15 | Läst 7670 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ladda ned DxO FilmPack Essential 3 helt kostnadsfritt!

Reading boys Damu

Även om jag tycker att Silver Efex Pro som kostar en liten slant är strået vassare än konkurrenten DxO FilmPack så finns det ett område som DXO faktiskt är bättre på, ett av de områdena är priset. Just nu kan du ladda ned DxO FilmPack Essential 3 helt kostnadsfritt på den här sidan: DxO FilmPack

Bilden som pryder det här inlägget tog jag under en reportageresa i Kina 2004. Den är tagen med film. Jag har scannat in negativet och sedan varsamt bearbetat bilden i Silver Efex Pro. Med hjälp av DXO FilmPack kan du enkelt "fuska" dig fram till ungefär samma känsla och effekt med dina digitalbilder!

Text och foto: © Mikael Good, All rights reserved.

Postat 2013-09-20 09:27 | Läst 8709 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vad hände med blogginlägget?

Jag fick en fråga vart blogginlägget med rubriken "Miracles take place around the Christmas Angel Tree" som jag publicerade igår har tagit vägen? Min tanke var inte att lägga upp inlägget på Fotosidan överhuvudtaget. Jag mellanlandade inlägget på Fotosidan för att kunna omvandla det till HTML källkod med hjälp av HTML-funktionen i bloggen. När jag färdig med det och kopierat koden måste jag ha tryckt på fel knapp och publicerat inlägget när jag skulle spara och stänga ned. När jag upptäckte misstaget tidigare under dagen valde jag att släcka ned inlägget helt.

Om du ändå skulle vara intresserad att läsa det radera inlägget. Så finns inlägget att läsa i sin helhet i min andra blogg på blogspot. Min tanke var att bara publicera inlägget där, vilket jag gör med en del inlägg som jag inte tycker lämpar sig för Fotosidan. Som grädde på moset är den bloggen bättre anpassad för både mobil och läsplatta än vad Fotosidans blogg är. Du kommer till min andra blogg om du klickar på den följande rubriken: Miracles take place around the Christmas Angel Tree

Text och foto: © Mikael Good

Postat 2013-09-19 13:35 | Läst 7625 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Paul Hansen effekten

Aigars bed

Skriver man "Photojournalist Sweden" i sökfältet på google återfinns mitt namn och mina bilder högt upp bland sökresultatet. Nu kanske det inte är den mest använda sökfrasen på google men i samband med att Paul Hansen vann World Press Photo tidigare i år har de internationella besöken ökat betydligt till mina båda bloggar och mitt flickrkonto. Jag hade räknat med att få mellan 1000-1500 besök per år till mitt flickrkonto när jag startade upp kontot i december förra året. Nu är det nästan 13.000 besök! Och antalet läsare i min blogg på blogspot har mer än fördubblats sedan årets början och besöken från Ryssland och USA är ungefär lika många som de från Sverige.

Lisa outside her old room

Det är nästan så att man skulle kunna tala om en Paul Hansen effekt. Men det är inte hela sanningen bakom den ökade besöksfrekvensen. Mitt namn figurerar på en hel del listor över fotojournalister och reportrar världen över och jag har en del namnkunniga följare som har rekommenderat mina inlägg till sina läsare. Även om det är lite motvilligt måste jag ändå erkänna att jag inte längre är något direkt okänt namn vare sig som fotograf eller som skribent. De som känner mig vet att jag helst av allt står i bakgrunden och lyfter fram enkla kämpande människor i rampljuset. Jag har valt att lyfta fram kämpande ensamstående kvinnor såsom Lisa, Aina, ReginaSveta med flera. Kan jag nå ut till en betydligt större publik med deras berättelser och se till så att de får det stöd och den hjälp som de behöver, ja då kan det till och med vara värt att bli lite känd på kuppen!

Mother on the doorstep

Trots "framgången" tänker jag inte spinna vidare på den, faktum är att jag helst inte vill arbeta som fotograf eller reporter på heltid. Jag trivs bra med att arbeta som informationsansvarig på en biståndsorganisation där skrivande och fotograferande är en del av arbetsuppgifterna. Att arbeta som informationsansvarig är ett mycket varierande arbete, ena dagen skriver jag en redaktionell text, andra dagen planerar jag en kampanj och den tredje dagen skissar jag på en insamlingsstrategi. Men oftast gör jag allt på en och samma gång och framförallt slipper jag stå i det direkta rampljuset :)

Mother and Daughter

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Postat 2013-09-17 14:09 | Läst 10813 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa