"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Det är Romernas nationaldag idagIdag är det den 8 april och Romer från ett 40-tal länder firar sin nationaldag till minne av den första romska kongressen som hölls i London den 8 april 1971. På kongressen i London infördes den romska flaggan. Det blåa fältet i flaggan symboliserar himlen, det gröna marken och det röda hjulet symboliserar framåtskridandet. Även romernas nationalsång Djelem, Djelem (jag reste, jag reste) infördes på kongressen i London.

Roma_flag.svg_ (kopia)

År 2000 utropade International Romani Union (IRU) Romanistan som romernas eget hemland utan att ställa några krav på territorium. Att IRU valde att inte ställa krav på något territorium är inte så konstigt, för på sätt och vis kan man säga att hela världen är romernas hemland.

Genom historien har mycket av den romska kulturen, sedvänjorna och levnadssättet slagits i spillror genom diskriminering, förföljelse och ond bråd död. Förföljelsen av romer borde ha begravts i Europa i och med nazismens fall i maj 1945. Men istället berövades de östeuropeiska romerna som hamnade bakom den sovjetiska järnridån de få strukturerna som hade bestått nazisternas försök att utrota både romerna och deras kultur. I västeruropa fortsatte diskrimineringen efter kriget och det skulle dröja till slutet av 1970-talet innan romernas rättigheter började att diskuteras på allvar.

I Östeuropa var det många som trodde att romerna skulle få det bättre efter kommunismens fall men istället ökade diskrimineringen och förföljelsen. Romer behandlas fortfarande som främlingar och andra klassens medborgare i länder som de har bott i nästan 1000 år. Trots att vi har kommit till år 2015 har vi lång väg kvar att vandra innan romerna har inkluderats i vår europeiska stugvärme där de hör hemma. Men jag är övertygad om att vi kommer att nå dit en vacker dag.

Det är mer än dags att vi lägger historien bakom oss och inkluderar romerna i vår gemenskap. Rom är romani för människa och oavsett nationalitet, etnicitet, religiösa tro eller vår könstillhörighet är vi alla romer (människor) och Gud som ser rakt in i djupet av våra hjärtan älskar oss precis som de romer vi är. Opre Roma!

Klicka här om du vill lyssna Romernas nationalsång Djelem, Djelem: https://www.youtube.com/watch?v=23dW3H9yFSU

Text och foto: Mikael Good

Postat 2015-04-08 13:37 | Läst 8885 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Debattartikeln - Tittar du också bort? har fyllt sitt syfteI september 2013 började jag göra research och skriva på en debattartikel om de utsatta EU-medborgarna som kommit till Sverige för att tigga. Rubriken på debattartikeln blev "Tittar du också bort?". 

På tidningsredaktioner runt om i landet ställdes frågan om vilka tiggarna var, hur de kommit hit och varför? Tanken var att försöka ge svar på några av deras frågor. Men på den tiden var Hjärta till Hjärta bara en liten halvt okänd hjälporganisation från Linköping vars röst inte var så viktig i den allmäna debatten. Därför lyckades jag inte få in artikeln i någon tidning. Jag valde att publicera den i mina bloggar på Fotosidan och blogger. Hitilldags har debattartikeln haft ungefär 27.000 inklick. 
Många journalister och annat mediafolk har tagit del av artikeln och en del av dem har oblygt snott hela stycken från min artikel och gjort dem till sina egna! 

Men mig bekommer det inte. 
Tanken med debattartikeln var att skapa opinion för romernas situation i Rumänien och det syftet har uppnåtts med råge. Trots att det bara var en liten medial sten som kastades i vattnet har ringarna på vattenytan nått betydligt längre än vad jag någonsin hade kunnat drömma och hoppas på när jag tryckte på publicera-knappen den 3 oktober 2013.

Här kan du läsa debattartikel "Tittar du också bort?": http://chasid68.blogspot.se/2013/…/tittar-du-ocksa-bort.html

Text och foto: Mikael Good

Postat 2015-04-03 16:57 | Läst 8357 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Så svarar experterna på läsarnas frågor om dem som tiggerSom privatperson och i mitt jobb som kommunikatör/ reporter/ fotojournalist/ marknadsförare/ opinionsbildare är det inte allt för ovanligt att jag hamnar framför kameran lite då och då. Men det är inte var dag som jag benämns som en av landets främsta experter inom något område.

Idag har det skett och i en artikel i dagens VLT är jag med i en expertpanel som svarar på 18 läsarfrågor om utsatta EU-medborgare som tigger på våra gator och torg. Även om jag framställs som expert i tidningen väljer jag en mer ödmjuk framtoning och väljer att kalla mig för sakkunnig i frågan.

Länk till artikeln - Så svarar experterna på läsarnas frågor om dem som tigger:
http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.2912928--vi-har-hittat-barn-i-forskolealdern-

Text och foto: Mikael Good

Postat 2015-04-02 12:13 | Läst 6802 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Leica erbjuder sensorbyte för M8 och M9 ägareSom ni säkert redan känner till har Leica stora problem med korrosion i sensorerna i Leica M8 och M9. Just nu erbjuder de alla M9 ägare att skicka in sina kameror till Leica i Wetzlar för sensorbyte. Problemet är att de nya CCD sensorerna är kostsamma att ta fram och därför har Leica funderat ut en annan lösning.

Leica erbjuder nu som första digtialkameratillverkare sensorbyte och processoruppdatering för gamla kameramodeller. Leica M8 och M8.2 ägare erbjuds en nyutvecklad CMOS-sensor med 1,33 crop på 16,1 megapixel med ett max ISO på 12.800 ISO i utökat läge. Leica M9, MP och M-E ägare erbjuds samma sensor som sitter i Leica M-240, den är på 24 megapixel med ett max ISO på 12.800 ISO i utökat läge. Med den nyutvecklade HOAX-processorn från Fujitsu kommer kamerorna att bli upp till 5 gånger snabbare än tidigare. Någon live view eller filmmöjlighet kommer inte att bli möjlig då kamerornas konstruktion inte tillåter det.

När jag tog del av nyheten på Dpreview i går hade jag starka planer på att skicka in min M8 för ett sensorbyte. Men smakar det så kostar det! Att uppgradera en Leica M8 eller M8.2 kommer att kosta 2500 Euro. Uppgraderingen av Leica M9, MP och M-E kommer att kosta 3500 Euro. Men å andra sidan kan du få en ingången Leica med patina för en betydligt mindre peng än vad den nya Leica M-P Correspondent som designats av gitarristen Lenny Krawitz kostar.

Källor: http://www.dpreview.com/articles/8752612172/leica-m9-users-report-sensor-corrosion-issue
http://en.leica-camera.com/ 

Text och foto: Mikael Good

Postat 2015-04-01 07:54 | Läst 8992 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera