"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leica-R med Canon EF och Nikon-F fattning...

... är det säkert många som drömmer om. I Leicas R-serie finns det mycket fin optik men tyvärr har kamerahusen i R-serien inte riktigt varit i topp. Det går att använda en del Leica-R optik på Canon med adapter och så har en del DRM besvikna Leica fotografer som vill in i digitalåldern samt en del aficionados som plockar russinen ur kakan gjort.

Leica har som sagt var mycket fin optik och leker man med tanken så skulle det vara kul om Leica följde Carl Zeiss i fotspåren och började leverera sin utmärkta optik med Nikon F och Canon EF bajonett till digitala och analoga fullformatare. Nikon skulle säkert direkt ge Leica licens att tillverka optik med F-fattning men Canon skulle säkert surt säga nej av rädsla för konkurrensen, precis som man gjort i Carl Zeiss fallet...Resterna av slottsmuren i Jönköping.
Utrustning: Leitz Summicron-R 35/2.0, Canon

Veckans skiva: Compact Snap - The Jam

//Chasid
Postat 2007-09-29 21:15 | Läst 13633 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det är skandal Canon! (Edit)

Det är skandal att Canon inte upplåter licensen på sin bajonett till en renommerad tillverkare som Carl Zeiss. De som har Canons digitala fullformatare har ropat efter objektiv med kantskärpa i många år och optik med kantskärpa det har Carl Zeiss.

Canon kanske är riktigt rädda för den konkurrens situation som skulle uppkomma om de skulle låta Zeiss tillverka optik med Canon EF-fattning. Det är väl som så att  många av Canons fullformatsanvändarna skulle köpa Zeiss optik till sina fotoapparater och Canon skulle förlora vidvinkelprofit.

Enligt ryktet lär Carl Zeiss fina 18/4 & 21/2.8 vara på gång till Nikon ZF, det går som tur är att använda Nikon F-optik på Canon med adapter, det är väl så man får göra tills dess Canon tänker om...

Edit: När den första Nikon D3 kommer ut på marknaden kommer Nikon folket ha ett stort antal fina Carl Zeiss objektiv med Nikon F-bajonett att välja mellan och fler är på gång! Att Nikon D3 kommer att ha så stora problem med kantskärpan som Canon har haft på sina fullformatare tror jag inte pga Zeiss fina optik! 

Kavlabron, Huskvara. 070704. Utrustning: Carl Zeiss 28/2.8, barnvagn med glad dotter. 

Bilden i större format:  http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1122167.htm  

Veckans skiva:  Compact Snap - The Jam

//Chasid

Ps: Nu har jag köpt mig en analog Contax, en liten trevlig Contax 137 MA blev det! 

Postat 2007-09-28 13:30 | Läst 16007 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Gatufoto

Förra torsdagen när var jag ute och testade mitt nya klassiska gatufotoobjektiv på fältet, så råkade jag ut för något som jag bara har upplevt en gång tidigare.

Jag stod och tittade genom sökaren ut över en gata när jag kom på att jag glömt något , jag vinklade ned fotoapparaten för att ställa in exponeringskompensationen som stod i ordentligt + läge.  Då kom en välklädd man i 60-års åldern upprört fram och bad mig att radera den bild jag enligt honom nyss hade tagit på honom.
- Jag hörde minsann slutarljudet sa han småilsket.
Jag bedyrade att jag inte hade tagit någon bild och att han måste ha hört i syne.
- Får jag se sa han syrligt och pekade envist på displayen.
Jag tryckte igång fotoapparaten och visade honom den senaste bilden.
- Är det likt dig sa jag leende när jag visade upp en bild på en asfaltsläggare (se bilden nedan).
Han tittade noga på bilden, snörpte ihop munnen, vände på klacken och gick sin väg.

Edit: Om jag hade tagit en bild på mannen ifråga så hade jag aldrig raderat den, utan sagt till honom att han kan gå in på Fotosidan och se den i min blogg!

Att någon har lagt sig i mitt gatufotande har nu hänt mig två gånger.

One way Street. Leitz Summicron-R 35/2.0, Canon 

Bilden i större format:
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1118023.htm

Veckans skiva: The Turning Point  - John Mayall

//Chasid


Postat 2007-09-24 17:56 | Läst 13338 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gott nytt år - Shana Tova!

ROSH HASHANAH - det judiska nyåret inleddes den 13 september enligt judiska kalendern: 1 Tishrei 5768. Gott nytt år - Shana Tova!

Även Ramadan inleddes samma dag och det vore trevligt om dessa båda firanden kunde leda till en bättre förståelse och förbrödring mellan släktfolken judar och araber!

Vi får hoppas att detta nya år blir ett bättre år än det förra!

 

 //Chasid 

Postat 2007-09-15 12:14 | Läst 11067 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fattigdom

I en av de stora kvällstidningarna kunde man tidigare i veckan läsa om Riga. Staden beskrevs som en nyrik partymetropol, en stad i kraftig expantion där lyxbilarna står på varandra, vidare stod det att landet Lettland har den kraftigaste växande ekonomin inom EU. Men även den här medaljen har sin mörka baksida enligt mig...

Undrar just vart reportern har varit, det Riga som jag känner är förvisso vänligt och gästfritt men samtidigt oerhört fattigt. Faktum är att Riga påminner en hel del om det Sverige med sina stora klassklyftor som min mormor som växte upp på 20- och 30-talet har berättat om.
Jag har varit på ett par reportageresor i Riga och har mött en hopplös fattigdom och missär som jag inte trodde existerade i denna del av Europa längre. Det är svårt att tänka sig att många människor som bara bor en timmas flygväg från oss har det så mycket sämre än oss. Men rör man sig bara i Rigas gamla stad med skygglapparna på så framstår Riga som en expansiv och välmående huvudstad full av framtidsanda.

Många pensionärer och familjer i Rigas utkanter lever på en eller ett par tusenlappar per månad vilket gör det svårt för dem att överleva utan utomstående hjälp då matpriserna är lika höga som i Sverige, den lettiska staten har knappt några pengar att ge i bidrag till de behövande och de som kan skor sig på de andras bekostnad och hänger sig åt ett liv i lyx. Hyrorna i Riga är låga i ytterområdena men många hyreslägenheter är kraftigt förfallna, jag har besökt familjer som bott i rena rama rivningskåkar som i princip kan falla ihop i vilken minut som helst, några av dem finns avbildade nedan. Av respekt för dem som bor i husen har jag valt att antingen maskera eller inte ha med dem på bilderna.

I det här kraftigt slitna huset bor en mamma med sina två små barn...

En rivningskåk? Nej i det här delvis eldhärjade huset bor två ensamstående mammor med sina små barn...

Ett kraftigt slitet fyrfamiljshus... 

Veckans skiva (singel): Going Underground - The Jam

//Chasid

Postat 2007-09-05 21:39 | Läst 14060 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa