"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Är du kommunist?

Jag fick frågan i ett mail för ett par veckor sedan appropå några av mina inlägg och kommentarer här på Fotosidan. Därför tänkte jag klargöra här och nu att jag inte är någon kommunist längre. Men jag var kommunist fram tills det att jag fyllde 31 år. Numera kallar jag kommunismen för den huvudlösa religionen, för kommunism likväl som socialism är enligt mig marxistiska religioner, de har avskaffat huvudet i religionen - Gud, men den huvudlösa kroppen finns kvar och snubblar fram och trampar skoningslöst ned det som kommer i dess väg.



Text och foto Jonas Adolfsson.
Intervjun i sin helhet var införd i tidningen Världen Idags påskbilaga Vilken Uppståndelse 2005.


Att en del tror att jag är kommunist kan ha att göra med att jag som kristen har ett stort engagemang för svaga och utslagna människorna och då framförallt för fattiga som bor i andra länder, för rättvisa, mot förtryck och miljöförstöring. Jag stöder fattiga barn i deras skolgång och inhemska missionärer som jobbar på hopplöst överbelamrade fängelser i tredje världen, jag låter mina foton användas fritt i biståndssammanhang och ställer upp som fotograf på resor runt om i världen utan att kräva betalning. Jag bojkottar aktivt multinationella företag som bedriver roffarkapitalistisk verksamhet i tredje världen, men ändå känner jag att jag skulle kunna göra så mycket, mycket mer...

Jeus ord: "Det som ni har gjort för någon av dessa mina minsta har ni också gjort för mig" är mycket viktiga för mig och jag tror att Jesu ord handlar om alla de fattiga och utslagna på vår jord. Jag har tagit åt mig Mästarens ord och försöker leva efter dem.

Jag bor i ett i-land, min lön ligger några tusen under snittet för män i min egen ålder, men min lön är ändå betydligt högre än den knappa dollar som ca: 3 miljarder människor har att leva på per dag och därför så vill jag av kärlek till min Gud och mina medmänniskor försöka hjälpa dem så gott jag kan även om jag ofta känner mig otillfreds med att jag inte kan göra mer för mina medmänniskor. Men någon kommunist är jag inte snarare en kristen filantrop.



Pojken som var 12 år vid fotograferingstillfället är föräldralös och bodde tillsammans med sin gammelmormor som var 93 år, de hade mindre än 1 dollar att leva på per dag och var helt beroende av andra människors givmildhet för att överleva. Foto: Mikael Good. 20041224

Dagens låt: Simmer Down - Bob Marley and the Wailers

//Chasid

<Edit> En del kanske undrar var jag står rent politiskt idag? Några kanske tror att jag är kristdemokrat, det är jag inte längre, jag tror helt enkelt inte att det går att kombinera Gud och politik utan att kohandla med sin tro eller sina ideal. Men en sak är säker jag kommer aldrig att rösta på ett socialistiskt eller kommunistiskt parti igen. Möjligtvis kan jag tänka mig att rösta på Miljöpartiet om de bara vågar bryta sig loss ur det socialistiska greppet. <Edit>
Postat 2008-03-24 11:31 | Läst 12425 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nikon D3X årets nyhet på Photokina 2008!

På Photokina 2008 kommer Nikon att presentera en riktig Canondräpare - Nikon D3X. Kameran kommer att ha ungefär samma specifikationer och utseende som Nikon D3 men den kommer bara att klara 5 bilder per sek (10 bilder per sek i beskuret högfartsläge) pga den Sonyutvecklade 24 megapixel stora fullformatssensorn. Nikon kommer antagligen att presentera 24/1.4, 35/1.4 och 85/1.4 som klarar att teckna skarpt från mitt till kant i samband med lanseringen, om objektiven bara hinner att bli färdiga i tid. Priset för D3X kommer att bli 10.000-20.000 kr billigare än Canon 1Ds Mark III. Så bäva månde Canon, Hasselblad, Mamiya osv i höst är det slut på friden, en snabb högupplöst småbildare med kantskarp vidvinkeloptik blir en tuff nöt att knäcka.

Källa: En hemlig källa som antagligen kommer att bli lite sur, men vad gör man inte för att vara först!



Flyttfåglar på väg till Afrika. Fåglarna på bilden har inget med blogginlägget att göra! Vill ni se en bild på en Nikon D3X så titta på Nikon D3 de kommer att vara i stort sett identiska.

För bild i större format tryck här

Dagens låt: Pendra Yoro - Ali Farka Touré

Glad Påsk!

Do you want to read this articel about the Nikon D3X in English? Copy the browser adress and paste it into: http://translate.google.com/translate_t?hl=en


Wollen Sie dieses Artikels über das Nikon D3X in Deutsch lesen? Hier können Sie diese Atrikel zu Deutsch Übersetzen: http://translate.google.com/translate_t?hl=de


//Chasid

Ps: Jag vet att jag lovat att skriva mindre om teknik i min blogg men den här påsksmällen kunde jag inte låta er vara utan!

Postat 2008-03-21 21:22 | Läst 17844 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Det ska börjas i tid!

Min lilla 2-åriga dotter Marcia tycker det är kul att spel gitarr och sjunga, men hon tycker att det är mycket roligare om hon får spela med någon! Här spelar hon tillsammans med en av Sveriges bästa gitarrister i sin genre (en del tycker att han en av världens bästa gitarrister). Om intresset finns kvar om ett par år och om Marcia har talang och övar tillräckligt mycket så kanske gitarrspelandet kan bli framtiden för henne också!

Musik och foto liknar varandra på det viset att man måste ha både talang och öva mycket för att komma någonstans, det räcker inte med att bara öva eller att bara ha talang, har man inte talang för foto så finns det många andra spännande saker att pröva på!



Marcia spelar gitarr med Kalle. CZ T* 50/1.4


Dagens låt: Ramblin' Man - The Alman Brothers Band

//Chasid

Ps: Jag önskar mer foton i bloggarna, fortfarande finns det en del bloggare som inte har med foton i sina bloggar och jag kommer att tjata tills det finns minst en bild  i alla bloggar här på Fotosidan! En blogg utan bilder är som en fastlagsbulle utan grädde och mandelmassa!
Postat 2008-03-20 08:27 | Läst 10773 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Microsoft

Microsoft är det ett virus eller? Så är såg det ut i errormappen på min Appledator i förmiddags:



Dagens låt: La Vida Es Un Carnaval - Celia Cruz

//Chasid
Postat 2008-03-19 15:22 | Läst 10482 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kemisk promenad!

På den tiden som jag spenderade en hel tid i mörkrummet så brukade jag mot slutet av dagen alltid ta en titt i papperskorgen bland foton som jag kasserat under framkallningen, ibland hade de blivit ganska så intressanta och jag la de utvalda fynden i fixeringen för att bibehålla den "solariserade" effekten.

Nu har jag inte varit i ett mörkrum på fem år, men när jag nyligen letade igenom gamla papperskopior på jakt efter ett foto så gjorde jag ett nytt fynd! Det var en bild som i sitt orginalutförande inte var speciellt märkvärdig men pga för dålig fixering och tidens tand så hade fotot blivit så intressant att jag genast scannade in det för att bevara effekten innan fotot hade blivit helt förstörd.



Kemisk promenad

Vill du se bilden i större format tryck här

Dagens låt: La Vida Es Un Carnaval - Celia Cruz

//Chasid
Postat 2008-03-19 09:16 | Läst 10424 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa