"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ett återbesök vid min gamla fikaplats

För 12 år sedan brukade jag dricka mitt vårliga morgonkaffe på den här lastkajen. Nu är lastkajen sedan länge övergiven och ostädad och inbjuder inte längre till något fika. Fast en och annan duva verkar trivas!

Dagens låt: Rockers Rock - The Skatalites

//Chasid

Postat 2008-04-26 09:53 | Läst 8594 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ricoh GR-D eller att återvinna lekfullheten i fotograferandet

När man som jag har en rejäl uppsättning med riktigt fin högklassig optik och en digital fullformatskamera som levererar foton som nästan håller mellanformatsklass så är det lätt att glömma något som är mycket väsentligt i allt fotograferande - lekfullheten!

Mina foton började bli allt för välkomponerade, med krispig mitt- och kantskärpa och perfekt teckning i hög- och lågdagrar. När bildkvaliteten bara blev bättre och bättre slog plötsligt det tråkigt perfektionistiska kompositionsspöket sina långa gula klor i mitt bildskapande. Jag var omedveten om vad som höll på att hända och hade med största sannolikhet inte kommit ut ur denna tomma bildtrista spiral om jag inte hade köpt mig en liten smidig Ricoh GR-D. Denna lilla fickvänliga kamera har hjälpt mig att återfinna lekfullheten i mitt fotograferande. Lekfullheten är något som driver fotograferandet vidare med sin utforskande experimensökande lust att förnya sig och sin ständiga jakt efter nya vägar och stigar att utforska.Med min Ricoh GR-D kan jag bryta mot alla normer och regler för hur en bra bild ska se ut och trycka in kameran i de mest oväntade miljöer och situationer samt använda mig av de mest underliga perspektiven och bryta mot alla bildkompositions regler utan att jag för ett ögonblick skäms för det!

Står du och stampar i ditt fotograferande? Då är mitt råd till dig - Köp en liten smidig fickvänlig digitalkamera och kasta dig in i livligt lekfullt experimenterande! Jag valde Ricoh GR-D mycket för att den beter sig som jag förväntar mig att en kamera ska göra.

Dagens skiva: Rastaman Vibration - Bob Marley & The Wailers

//Chasid
Postat 2008-04-24 07:11 | Läst 11774 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Låt dina foton mogna!

När jag framkallade en rulle film och gjorde en kontaktkopia (det här var långt före jag blev digital), så brukade jag drabbas av en omedelbar lyckokänsla över det "fantastiska" bildmaterialet när jag granskade negativen under lupp, jag rycktes med av lyckokänslan och la ned mycket tid med att kopiera mina nytagna foton. När jag sedan tittade på merparten av de kopior som jag gjort efter ett par år så kom nästan alltid frågan "-Varför la jag ned så mycket tid på det här mediokra fotot?" upp.

Det fick mig att leta efter en bra bildflöde för att undvika att lägga allt för mycket tid och kraft på "mediokra foton". Den metoden som jag kom fram till var att lägga nytagna foton åt sidan så att de fick mogna i negativpärmen ett par månader eller mer om det behövdes. Detta ledde till att sållningen blev lite hårdare när mina negativ fått möjlighet att mogna färdigt och det blev inte längre så många "mediokra foton" som behövde kopieras!

Nu när jag har blivit digital så har jag tagit med mig samma förfarande som på den analoga tiden mycket för att undvika att lägga allt för mycket tid på bearbetning av foton som ändå aldrig kommer att visas eller användas.

Nu går det inte att praktisera detta förfarande på alla typer av foton. Foton som är beställda och måste fram går ju inte att hålla på ett par månader eller något år!

Det är nog med foton som med årgångsviner - de blir bättre ju längre de får mogna!

Två foton från Prag som fick mogna i negativpärmen i tre år.

Dagens låt:  Midnight Rider - The Alman Brothers

//Chasid
Postat 2008-04-22 13:03 | Läst 8507 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Riktigt nära i vårsolen med vidvinkligt macro

Fotona hade varit omöjliga att ta med min fullformatare, men med min lilla GR-D var det inga problem! Små sensorer har en stor fördel och det är möjligheten till ett riktigt stort skärpedjup! Att jag kan fota på bländare 5.6 gör även att jag oftast kan handhålla kameran vid makrofotografering. Fotona på vitsipporna och gulblomman är givetvis omanipulerade.

Jag skissade på det här inlägget redan i går kväll och det är lite märkligt att Johan Ericsson var inne på ungefär samma tankar och hann slå mig på mållinjen med sitt inlägg: Macro med Ricoh GR-D II 5,9 mm = "larger than life" ;-)  helt klart så är Ricoh GR-D en utmärkt kamera för makrofoto, då den har utmärkt närgräns i kombination med ett riktigt bra objektiv!

Fotona i sig är inte märkvärdiga, det är brödbilder och brödbilder ger mig pengar så att jag kan köpa in det som jag behöver i utrustningsväg och lite till. Tyvärr så går det fortfarande trögt för mig att sälja de fotona som jag står för, men det kanske lossnar någon gång!

Dagens låt: Direct Me - Otis Redding

//Chasid
Postat 2008-04-21 08:42 | Läst 9005 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Överraskad av trafiken samt ett nytt fotoprojekt!

Jag satte in en ny räknare i min blogg för en vecka sedan för att hålla lite bättre koll på trafiken till min blogg. Det relativt stora besöksantalet under denna vecka har faktiskt överraskat mig, enligt de siffrorna som jag har att tillgå så har min blogg haft 4.000 besök och mer än hälften har varit förstagångsbesökare!

Nu har jag varit ganska så aktiv i mitt bloggande den senaste veckan och det kan ju vara en förklaring till det stora besöksantalet. Men jag trodde ändå inte att min blogg var såpass populär och det är ju alltid kul att så många läser det som jag skriver! Men jag bloggar inte för att få många besökare, jag bloggar för att det är roligt! En del perioder så blir det många inlägg och andra så blir det mindre. Därför så kommer jag inte att ansluta mig till någon topplista för bloggande, jag vet med mig att jag är en tävlingsmänniska och jag skulle i så fall snabbt sugas in i ett stressat bloggbeteende för att komma högre upp på listorna.

Göteborgare och Stockholmare har varit flitigast i sina besök. De flesta besökarna kommer från Sverige men jag har haft en hel del besökare från USA, Finland och Norge, men jag har även noterat ett och annat besök från bl.a. Lichtenstein, Andorra, Israel, Kina, Japan, Kanarieöarna mfl.

Det som jag tycker är kul med räknaren är att jag får se vilka sökord som ger träff på min blogg! Förutom väntade sökord som "Nikon D3X", "Carl Zeiss", "Leica" och "Eos 50d", så har en del oväntade sökord som ex. "Måla gamla vitrinskåp", "Vad innehåller akrylfärg", "Hominibus", "Bruce Springsteen foto svartvit", "böcker måla med små barn" och "Dagens glömda plats" av någon underlig anledning gett träff på min blogg :-)

Som avslut till detta inlägg kommer här några färska foton från ett av mina pågående projekt, fotona är givetvis omanipulerade och obeskurna, hur jag har burit mig åt får ni fundera på, för jag kommer ändå inte att avslöja det, men jag kan ändå ge som ledtråd att mitt Simaobjektiv inte har varit inblandat!Dagens låt: Move On Up - Curtis Mayfield

//Chasid
Postat 2008-04-19 11:30 | Läst 9223 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa