"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Du får gärna citera mina bilder

Som konstnär vill jag att mina bilder ska nå en så stor publik som möjligt och genom att erbjuda citaträtt på mina bilder till privatpersoner kan de nu nå en betydligt större publik än tidigare.

Idén med citaträtt är inte min. Johan Larsson kläckte idén och presenterade den i sin blogg med rubriken: "Från och med nu får ni citera mina bilder" men hans idé är så bra att jag väljer att följa honom i spåren.

Nu är det fritt fram att använda många av mina bilder i icke-kommersiella sammanhang. Vill du använda mina bilder på din blogg eller din hemsida? Då är det nästan fritt fram för dig att göra det. Jag säger nästan, för jag gör ett undantag med bilderna som jag har tagit på utsatta människor i Lettland, Ryssland och Kina. De bilderna ger jag ingen citaträtt på. Om du vill använda de bilderna i något som helst privat eller kommersiellt sammanhang måste du först kontakta mig för att få ett besked om jag tillåter en publicering eller inte. 

Bilderna som citeras får endast användas:
• Av privatpersoner
• I icke-kommersiella sammanhang
• I icke-politiska eller religiösa sammanhang
• Om mitt namn, blogg- eller mailadress finns i anslutning till bilden
• Om bilderna inte beskärs eller omarbetas

Om ni väljer att citera mina bilder får ni gärna berätta för mig att ni gör det och i vilket sammanhang som ni gör det. Vinstdrivande organisationer eller företag måste givetvis betala för sig enligt BLF:s prislista eller enligt överenskommelse med mig. Om ni är osäkra är det alltid bättre att ni kontaktar mig först.

Jag väljer att erbjuda citaträtt på många av mina bilder som en motvikt till de många gånger krångliga publiceringsregler som finns på internet. Om man publicerar en bild i icke-kommersiellt syfte kan man som privatperson bli stämd på stora belopp och som en motvikt till detta erbjuder jag numera citaträtt för mina bilder i icke-kommersiella sammanhang.


Om du inte har läst det senaste numret av Le Viseur Magazine kan du passa på att göra det nu:  

Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Du kan även ladda ned tidningen i PDF-format och läsa det på din läsplatta: http://leviseurmagazine.com/Le_Viseur_2_2012.pdf

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

 

Postat 2012-07-30 13:58 | Läst 12791 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tänk utanför ramarna

Den stora fördelen med att använda en klassisk mätsökarkamera är att den tvingar mig att tänka utanför ramarna i dubbel bemärkelse. Jag agerar och tänker i vart fall annorlunda när jag använder en mätsökarkamera och det har varit mycket välgörande för mina bilder som har blivit snäppet bättre under våren och sommaren.

Om du inte har läst det senaste numret av Le Viseur Magazine kan du passa på att göra det nu:  

Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Du kan även ladda ned tidningen i PDF-format och läsa det på din läsplatta: http://leviseurmagazine.com/Le_Viseur_2_2012.pdf

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-07-30 12:22 | Läst 11760 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Köp ditt kändisskap för en billig peng

I framtiden kommer alla att vara kända i 15 minuter sa Andy Warhol 1968. Idag kan du faktiskt köpa dig ännu mer tid i rampljuset. Om du är riktigt målmedveten och investerar dina pengar rätt kan du köpa dig ett kändisskap för en relativt billig penning.


Det är min tur att få titta på datorn nu.

Du har säker inte missat att det finns bloggare som gör nästan vad som helst för att vi ska se dem och följa deras bloggar. De skapar Twitterkonton och facebooksidor för att boosta sin blogg så att de får så många inklick som möjligt och stiger på blogglistorna. Men trots deras ansträngningar så stiger oftast inte deras bloggar i den snabba takt som de själva vill och ibland händer det även att de tappar läsare trots sin strävan framåt. Men finns det problem och behov så finns det givetvis lösningar.

Idag finns det företag som som har specialiserat sig på social marknadsföring. De erbjuder företag och privatpersoner paket med facebook gillningar, youtube visningar, följare på twitter, följare på blogger och wordpress, webbtrafik till hemsidor och bloggar samt så kallade back links som gör att hemsidor eller bloggar kommer högt upp på sökmotorerna med mera, med mera. Många bloggare har fallit för frestelsen och anlitar företag för att köpa sig en plats i toppen av sökmotorer, blogglistor och på Twitter.

Man kan undra varför en del väljer att köpa sig en plats i rampljuset. Men det är egentligen inte så konstigt. Syns man inte så finns man inte. I dagens samhälle är det ännu viktigare att synas än 1968 när Warhol myntade sitt uttryck om 15 minuters kändisskap. Det finns dem som gör allt för att synas och för dem är det lätt att hala upp plånboken och köpa de följarna som de tycker sig behöva. Personer som har många följare på Twitter kommer nästintill automatiskt att följas av ännu fler person som hoppas att de ska bli sedda av den populäre Twittraren och få sitt #FF eller #RT.

Det kan tyckas vara lite oärligt mot kunderna att en del företag och organisationer köper sociala tjänster. Men för ett företag eller en organisation är det bra ur marknadsföringssynpunkt att kunna peka på att just de har många följare och att webbtrafiken till just deras hemsida eller blogg är riktigt tät även om den är fejkad. All form av uppmärksamhet även om den är köpt leder till nyfikenhet och den sociala marknadsföringen kan leda till att de får fler följare och på sikt ännu fler kunder. Om det däremot skulle komma fram att företaget eller organisationen har köpt sin status kan trovärdigheten bli naggad i kanten och har man en gång tappat sin professionella status är det tyvärr svårt att bygga upp den igen.

Leker vi lite med tanken så skulle jag kunna starta en ny portfolio, ett flickrkonto, en facebookgrupp och ett twitterkonto som kretsar runt min egen person och de tjänsterna som jag kan erbjuda. För 4500 kronor skulle jag genast få 5000 som gillar min sida på Facebook, 10000 följare på Twitter, 2500 Backlinks som skulle föra min hemsida högt upp på sökmotorerna samt 10000 visningar på Flickr. Det är siffror som skulle hjälpa till att boosta min popularitet och mitt eget ego. Men som sagt var är jag inte intresserad av att fuska mig fram. Om jag mot förmodan skulle hamna på de siffrorna skulle det bero på personlig marknadsföring och ingenting annat. För mig är ärlighet viktig. Att köpa en plats i rampljuset anser jag hamnar inom förljugenhetens gråzon. Ära och berömmelse är något som man ska förtjäna och inte köpa sig till.

Jag har fått tag på en prislista från ett av de många svenska företagen som arbetar med social marknadsföring mot företag och privatpersoner. Jag tänker inte ge er namnet på företaget, men jag ska ändå ge er några små smakprov ur deras prislista:


 

Om du inte har läst det senaste numret av Le Viseur Magazine kan du passa på att göra det nu:  

Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Du kan även ladda ned tidningen i PDF-format och läsa det på din läsplatta: http://leviseurmagazine.com/Le_Viseur_2_2012.pdf

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-07-27 11:32 | Läst 12966 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Håll arbetsformen uppe genom att vässa din arbetsförmåga

Det är överskott av både fotografer och journalister på arbetsmarknaden och det lär inte bli direkt enklare att få ett jobb nu när dagstidningarna drar åt svångremmen ytterligare ett par hack för att balansera den bristande annonskonjekturen.

Jag tillhör den lilla grupp av lyckligt lottade frilansare som tidigare har fått betalt för att göra reportage om ämnen som jag är engagerad i. Att resa land och rike runt och göra reportage om utsatta människor är definitivt något som jag skulle vilja fortsätta med. Men sparivern har av förklarliga skäl drabbat mina tidigare uppdragsgivare och jag kan nog tyvärr inte räkna med fler uppdrag från dem och några nya uppdragsgivare har jag tyvärr inte fått tag på.

Även om jag förstår att de valt att hålla igen på sina kostnader är det ändå lite tråkigt att jag inte får åka på några uppdrag som reporter och fotograf, särskilt som jag vet med mig att jag är inne i en fotografisk och skrivmässig formtopp. Utan att förhäva mig är jag faktiskt övertygad om att mitt material skulle ha blivit dynamit och hjälpt till att dra in mycket pengar till behövande. Men å andra sidan har jag gjort en hel del ideella jobb som håller bra klass och förhoppningsvis kommer något att dem att publiceras under de närmaste åren. 

Ett av de ideella jobben som jag gjort är ett reportage från Sinaiöknen i Egypten som jag gjorde på min semester i mars. Bilden i det här inlägget kommer från det ännu inte publicerat reportaget från Sinai. Även om jag inte får betalt för det som jag gör tror jag att det är viktigt att hålla igång med en del skarpa projekt. Precis som för en idrottsman gäller det att hålla formen på topp så att jag kan prestera bra resultat när det verkligen gäller.


Beduin Sinaiöknen, Egypten.

Jag är inte någon man som sätter mig ned och tycker synd om mig själv. Som arbetssökande är det viktigt för mig att hålla arbetsformen uppe genom att vässa min arbetsförmåga. Det gör jag genom att engagera mig ideellt i en hel del olika projekt. Ett ideellt projekt som jag har plöjt ned mycket fritid i är Le Viseur Magazine. Om du inte har läst det senaste numret av Le Viseur Magazine kan du passa på att göra det här:  

Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Du kan även ladda ned tidningen i PDF-format och läsa det på din läsplatta: http://leviseurmagazine.com/Le_Viseur_2_2012.pdf

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-07-26 13:52 | Läst 9859 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

De skildrar Utøyagenerationen i Norge

På sidorna 18-23 i det senaste numret av Le Viseur Magazine  finns ett reportage av Lotta Ljungberg om de norska reportagegruppen Paragon Features som skildrar Utøyagenerationen i Norge.

På sidorna 24-33 i tidningen kan ni även ta del av Paragon Features tankeväckande reportageserie; Till ungdomen.

Paragon Features består av Lars Andreas Ellingsgard Øverli, Fotojournalist, Martin Slottemo Lyngstad, Fotojournalist och Aleksander Andersen, Fotojournalist. Här kan ni läsa mera om deras arbete: www.paragonfeatures.no

http://issuu.com/leviseur/docs/2_juni_2012_le_viseur_webb?mode=window&backgroundColor=%23222222

Text och foto: Mikael Good

Postat 2012-07-22 19:38 | Läst 9729 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa