"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Lux Et Veritas - Ljus och sanning! Samt tio miljarder dollar till välgörenhet!

Den uppmärksamme läsaren har säkert lagt märke till att jag gjort ett tillägg i rubriken till min blogg - Lux Et Veritas! Jag kände att det var dags att inte bara måla med ljus utan att även måla med sanningen. Lux Et Veritas är latin och betyder Ljus och sanning. Tanken med att lägga till Lux Et Veritas i rubriken är att stryka under att jag inte manipulerar mina bilder!

Tio miljarder dollar till välgörenhet!

Läste precis att Bill Gates kommer att donera svindlande 10 miljarder dollar till forskning och distrubition av vacciner till fattiga människor i tredje världen under den kommande tio års perioden - Det är inget annat än fet Respekt! Säja vad man vill om Bill Gates men han har verkligen förstått vad han ska använda alla sina pengar till :) Bill Gates uppmanade även fler multimiljardärer att följa hans exempel - Hörde du det Ingvar Kamprad?


Bohus fästning © Mikael Good, 2007


Bohus fästning © Mikael Good, 2007

Dagens låt: Jet Boy - New York Dolls

//Chasid

Postat 2010-01-31 10:54 | Läst 6873 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Leica en av de sju dödssynderna?

Jag är mycket för återanvändning och drar mig verkligen för att köpa nytt, man ska inte göda kapitalet i onödan :) Det finns faktiskt många intressanta objektiv som går att köra på Canon med hjälp av adaptrar och jag har främst fastnat för Leicas fina R-objektiv! För tio år sedan var Leicas objektiv ren och skär lyx för dem med fet plånbok eller för dem som hade sparat och gnetat länge för att få råd med sin dröm. För mig hade det nästan varit som att begå en av de sju dödssynderna att köpa så dyra objektiv. Idag ser det dock annorlunda ut Leica har lagt ned sin R-serie (temporärt?) och jag har kunnat köpa Leica R-objektiv för en riktigt billig peng, exempelvis kostade min begagnade 35´a bara en tiondel av nypriset och 28´an som är med på det sista fotot blev mitt för endast 1300 kronor :)


© Mikael Good, 2005


© Mikael Good, 2005

R-optiken använder jag främst tillsammans med min digitala systemkamera i småbildsformat men jag har nyligen köpt en analog Canon kamera för en hundring så att jag kan använda R-optiken ihop med den när jag vill köra lite på riktigt, för filmkorn det är snyggt :)


© Mikael Good, 2005


© Mikael Good, 2005


© Mikael Good, 2005

Displayen gör mig ofokuserad

Den analoga tekniken pressar användaren att exponera rätt och den digitala tekniken lurar ofta användaren till att exponera fel... Därför kör jag oftast analogt med min digitalkamera syftar ljuset, ställer objektivet i hyperfokal, fuskar lite genom att kolla på displayen en eller två gånger tills det är rätt, ställer kameran manuellt och kör tills ljuset ändrat sig. Bilderna går jag oftast igenom när jag slutat eller har tankat över dem till data-apparaten. Jag gör så för att kunna vara helt koncentrerad på mitt fotograferande och inte missa de snabbt flyende och avgörande ögonblicken, förlitar jag mig till kamerans ljusmätare så blir det tyvärr oftast fel och jag måste kolla på displayen efter varje foto och då blir jag så ofokuserad att jag missar ögonblicken.


© Mikael Good, 2005

Alla bilderna i det här inlägget är tagna med kameran mot ögat. De är inte heller arrangerade.

Lux Et Veritas

Den uppmärksamme läsaren har säkert lagt märke till att jag gjort ett tillägg i rubriken till min blogg - Lux Et Veritas! Jag kände att det var dags att inte bara måla med ljus utan att även måla med sanningen. Lux Et Veritas är latin och betyder Ljus och sanning och tanken med att lägga till Lux Et Veritas i rubriken är att stryka under att jag inte manipulerar mina bilder!


Självporträtt med Leitz Elmarit-R 28/2,8 © Mikael Good, 2009

Dagens låt: Personality Crisis - New York Dolls

//Chasid

Postat 2010-01-29 09:41 | Läst 8551 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

US Marine Corps och biståndsorganisationen Hoppets Stjärna i unikt samarbete

Hoppets Stjärna har fått oväntat stöd av US Marine Corps soldater och helikoptrar så att mat, vatten och medikamenter kan transporteras ut till människorna i de jordbävningsdrabbade och isolerade byarna på Haiti.


Soldater från US Marine Corps hjälper folket i den Haitiska byn Dano tillsammans med personal från Hoppets Stjärna © US Marine Corps, 2010

Jag kommer att fortsätta att handla mina varor från ett visst postorderföretag i Umeå och från en viss japansk kameratillverkare som skänkte 12 digitalkameror till Hoppets Stjärnas projekt på Haiti :) Jag kan även förtälja att de anställda på Hoppets Stjärna i Kärrsjö som har jobbat både dag och natt sedan jordbävningskatastrofen inträffade fick rikligt med choklad som uppmuntran :)

Läs mer här: http://www.hoppetsstjarna.se/


En skadad flicka på Haiti © Hoppets Stjärna, 2010

Dagens andra låt: Tupelo - John Lee Hooker

//Chasid

Postat 2010-01-28 15:09 | Läst 6596 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tänk på vad du skriver i din blogg - Kungen kanske läser den och din chef gör det garanterat!

Efter gårdagens högst skämtsamma inlägg om hur man ökar trafiken till sin blogg kommer här ett betydligt seriösare inlägg om bloggande! Missade du att läsa gårdagens inlägg kan du klicka här

Var vis när du bloggar

Det gäller att vara vis när man bloggar och inte dela med sig av precis allt som man har på sitt hjärta. Skriv inte inlägg i ren ilska när du drabbats av en oförätt på jobbet eller någon annanstans och spy för all del inte galla över din chef, dina arbetskamrater eller andra personer. Det är betydligt fler som läser din blogg på Fotosidan än vad du tror!

Jag har en funktion som heter ISP i min räknare och ibland roar jag mig att gå in på djupet genom att följa det elektroniska fingeravtrycket dvs IP-adressen för att se vem som egentligen läser min blogg. Jag har ofta besök i min blogg av vänner & bekanta, f.d. arbetskamrater, f.d. chefer, kungahuset, riksdags- och kommunalpolitiker, arbetsförmedlare, personal inom kriminalvården, journalister, poliser mm. En del av läsarna är säkert medlemmar på Fotosidan och går helt enkelt in på min blogg och läser den på arbetstid men många kommer in utifrån. Jag har bla haft besök av NASA, FBI, CIA och andra nationella säkerhetstjänster, internationella storföretag, kända och internationellt meriterade fotografer. Förhållandevis många läser min blogg med hjälp av Google Translate och jag har läsare från bla Italien, Spanien, England, USA, Tyskland, Kina, Turkiet, Lettland, Kanada och Frankrike.


Amalfi © Mikael Good, 2004

Blogg = social kompetens!

Rätt skött räknas faktiskt en blogg som social kompetens vilket kan vara en merit när man söker jobb. Men sköter man bloggen ovisligt kan mat tom bli av med sitt jobb, tänk på vad du skriver om chefen, kunder och företagshemligheter! Det finns faktiskt de som har blivit av med sin A-kassa då de bloggat om semesterresor som de inte har redovisat på sina kassakort!

Tänk på vad du skriver i din blogg och tänk gärna efter både en och två gånger innan du trycker på publicera knappen. Ett bra sätt att tänka efter är att skriva blogginlägget ett par dagar innan du publicerar det, gör du det kan du i lugn och ro gå igenom inlägget några gånger och låta det mogna färdig så att det inte sårar eller skadar någon. Läs gärna igenom Fotosidans regler kring bloggar om du är osäker! Lägg gärna in rikligt med foton i bloggen! En blogg utan foton är som en fastlagsbulle utan mandelmassa :)

Kom ihåg det gäller att vara vis när du bloggar - Kungen kanske läser din blogg och din chef gör det garanterat!


Den fula ankungen © Mikael Good, 2008

Min mätsökarkamera är på väg till ett bättre hem

På tal om något helt annat så kommer min analoga mätsökarkamera att komma till ett betydligt bättre hem än mitt :) Det är kul att fota med en mätsökarkamera men det är inte kul att scanna negativ särskilt inte för mig som är småbarnsförälder och lider av akut tidsbrist och har massor av svartvita negativ i min backatalog som måste scannas in och bearbetas...

Du vet väl om att du kan kommentera min blogg även om du inte är medlem på Fotosidan! Gå i så fall in på: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm och klicka på det inlägget som du vill kommentera!


Självporträtt © Mikael Good, 2007. Vad är en blogg på Fotosidan om inte Leica får vara med på ett hörn :)

Jag fattar inte att jag har haft en så stor och klumpig digital småbildskamera... Less is More :)

Som avslutning av ett långt inlägg skickar jag med en lettisk hövlighetsfras som kan vara bra att plugga in om du ska åka till Lettland:
Mans gliseris ir pilns ar zušiem! - Jag har bara hört goda ord om dig!

Dagens låt har varit med två gånger tidigare men jag tycker att Johnny T´s tolkning av Dions gamla hit är så bra att jag gärna vevar den igen :)

Dagens låt: I Was Born to Cry - Johnny Thunders

Magnus frater est vigilo vos!

//Chasid

Postat 2010-01-28 09:27 | Läst 6632 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En ny smidig morgontidning i min brevlåda! Samt mitt socialreportage kommer på ettan på måndag :)

Jag har tidigare fått hem den stora broadsheetklumpiga och annons-späckade lokala morgontidningen i min brevlåda men prenumerationen upphörde helt plötsligt i början av januari och jag har i brytt mig om att förnya den. Som substitut har jag istället gått in och läst nyheterna på internet men det är inte riktigt samma sak att sitta och läsa en tidning framför en datorskärm som att sitta i finfåtöljen med fötterna bekvämt upplagda på en pall, dricka en kopp espresso och läsa morgontidningen!


En morgontidning avnjutes helst tillsammans med en kopp espresso!


Den lokala morgontidningen ögnade jag mest bara igenom på jakt efter intressanta artiklar, det slutade oftast att jag la ner mer tid på TV-tablån och serierna än på nyheterna... Jag har länge känt ett sug efter en riktigt mastig morgontidning och efter att ha fastnat för Svenska Dagbladet (SvD) på internet valde jag att teckna en provprenumeration.


Det blir gott om plats på frukostbordet med en Tabloidtidning


SvD är en tabloidtidning som består av tre intressanta delar och speciellt roligt är det för mig att få ta del av en riktigt välmatad, välskriven och intressant kulturbilaga, utrikesnyheter som inte bara kommer från TT och en näringslivsdel med många intressanta artiklar, oss emellan hoppar jag över pyramidspelsbiten (börsen). Jag hade DN för några år sedan även det är en mycket bra morgontidning men jag sa upp DN för att jag aldrig hann läsa klart den... Jag saknar inte de lokala nyheterna i tidningen, de kan jag lika gärna läsa på internet eller lyssna på i Radions lokalradiosändninger.


Att hitta fem stavfel är oerhört svårt i SvD! I den lokala morgontidningen som jag hade tidigare hittade jag dem oftast på förstasidan :)

I skrivande stund fick jag just beskedet att ett av mina socialreportage från Lettland kommer på ettan i en morgontidning på måndag (dock ej SvD denna gången) och hela reportaget finns att läsa och beskåda på ett helt uppslag i tidningen :)

Nu får jag skriva in en ny titel i mitt CV - Socialreporter :) Det är kul att det fortfarande finns en marknad för klassiska reportage även om den bara blir mindre och mindre...

Dagens låt: Paperback Writer - The Beatles

//Chasid

Postat 2010-01-27 17:23 | Läst 7261 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa