"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

TEST SPECIAL!

Jag gick in i en tidningsbutik för att köpa en fototidning. Plockade upp senaste numret av Kamera & Bild tittade på omslaget, test, test, test, satte ned den igen och plockade upp FOTO, stort tekniknummer, satte ned den igen, plockade upp tyska Fotomagazin, tester, tester, teknik och tester kryddat med en Spiegelreflex-Technik bilaga, satte ned den igen.

Plockade upp senaste numret av musiktidningen UNCUT, intressanta artiklar, bra medföljande CD-skiva samt bra bilder och inga kameratester, den tidningen köpte jag!

Jag tycker personligen att det har blivit på tok för mycket fokus på tester i fototidningarna, det skulle vara trevligt med texten "Stor bildspecial" på ovan nämnda fototidningars omslag till nästa nummer. Annars så får väl tidningarna byta namn för att bättre spegla innehållet: Kamera & Test, TEST (FOTO), Testmagazin (Fotomagazin).

Uppdaterad kl. 17.34: Camera Natura är en underbar tidning för naturfotofolk med fint tryck och bra upplägg, jag tillhör inte naturfotofolket men jag önskar en liknande fototidning med stort fokus på omanipulerat foto, ex. reportage-, dokumentär-, konst-  och gatufoto. Tidigare gick det att köpa finska Musta Taide som i stort sett alltid innehöll fantastiska bilder och det vore intressant med en svensk motsvarighet, för det är väl inte bara jag som har tröttnat på allt testande och all teknik?
Ljusmålning.
Teknik: Barnvagn,T-shirt, shorts, sandaler.

Veckans skiva: 
Rocket To Russia - The Ramones

//Chasid


Postat 2007-08-31 11:20 | Läst 13519 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Använd Contax & Nikon F optik på Leica M kameror!

I mitt förra blogginlägg så skrev jag om Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 och jag fick då en kommentar av Thomas Karlsten som önskade att objektivet fanns med Leica M-fattning, då jag tror att mitt svar är av allmänt intresse så valde jag att skriva ett nytt blogginlägg snarare än att svara med en kommentar i mitt tidigare inlägg.

Nu finns inte Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 med Leica M-fattning, men det kanske kommer! Det finns ändå en lösning på problematiken och den lösningen tänkte jag dela med mig. Lösningen är en Contax - Leica M-adapter. Du kan hitta länken till företaget som tillhandahåller adaptrarna nedan. Det finns även adaptrar för använding av Nikon F, AI, AIS och AF (inte G), Leica R, Pentax M42 och Pentax K eller Contax objektiv på Leica M. 

http://www.cameraquest.com/adpSLRRF.htm 

Bohus fästning. Utrustning: West Side Shorts, Boss skjorta, Timberland sandaler 

//Chasid 

Postat 2007-08-18 08:56 | Läst 15214 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Carl Zeiss II - eller ett subjektivt objektivtest

Ofta hör jag yrkesfotografer klaga över bördan av tunga fotoapparater och tunga L-objektiv som orsakar problem med ryggar, axlar och nackar. Men det finns bra botemedel mot arbetsskador orsakade av alldeles för tunga utrustningar.  Botemedlet mot trötta arbetsskadade kroppar heter Carl Zeiss. Jag har medvetet gått in för att skaffa en lätt och smidig utrustning utan att för den delen göra avkall på kvalitet. Visst min fotoapparat med batteri väger sina modiga 1.5 kg men mitt nya favoritobjektiv heter Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 och väger endast 90 gram, trots det gör objektivet inte avkall på kvaliteten gentemot L-objektiven. Objektivet som har Contax - fattning fäster jag via en adapter från CameraQuest på min EOS, denna adapter är ganska så dyr 175$ men den är trots det väl värd sitt pris i motsats till många billigare adaptrar som inte fungerar så bra tillsammans med CZ 45/2.8. Bländare och skärpa får jag själv ställa in, men kan man fota med hyperfokal så är detta inget problem.

<EDIT 20080719>
Numera rekommenderar jag Happypage HK adaptrar, de är billigare, erbjuder fokusindikering och EXIF-information för det objektivet de är avsedda att sitta på, men CameraQuest adaptern är å andra sidan något bättre byggd än Happypage adaptern.<EDIT>

Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 är ett underbart skönt litet objektiv, att det inte kostade mig mer än 500 kronor är en gåta. Men det är väl som så att många inte ser skogen för alla träden. Jag tror att Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 är ett objektiv som kommer att få kultstatus i den närmaste framtiden och att det kommer att stiga i pris på begagnatbörserna, objektivet håller yttersta optiska klass och är litet och smidigt, det lämpar sig riktigt bra för framförallt dokumentär- och gatufoto.

Nedan följer några testbilder som jag tog under en barnvagnspromenad med min lilla dotter, orginalen är i färg men jag bestämde redan innan jag gick ut att det är svartvitt som gäller idag:Åbäket

 

Centrala HusqvarnaHusqvarnafabrikenHusqvarnafabriken
Pelle & Gösta, två glada och trevliga herrar som underhöll min dotter och mig!

Veckans skiva: Dreams to Remember - The Otis Redding Anthology

//Chasid

Postat 2007-08-17 20:26 | Läst 16759 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ny dag nytt jobb!

Nu ska det äntligen ske, efter nästan åtta år på samma ställe så börjar jag mitt nya jobb på morgontidningen! Det känns ärligt talat lite konstigt att börja jobba efter 14 månaders pappaledighet, men trots att jag kommer att sakna att busa med dottern på heltid så ser jag verkligen fram emot mitt nya jobb, det ska bli kul med en ny arbetsutmaning!Hej då pappa, vi ses i eftermiddag!

Veckans skiva: Music of the Spheres - Ian Brown

//Chasid 

Postat 2007-08-06 06:14 | Läst 11984 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera