"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag känner mig lite stolt!

-Såg du? Han hade en likadan kamera som dig fast större objektiv!
sa min fru till mig.
- Det la jag inte ens märke till!
Svarade jag och ryckte på axlarna.

Jag känner mig faktiskt lite stolt över att jag inte kollar in vad andra fotografer har för kameror eller objektiv, jag tycker att det är ganska så ointressant vad andra fotografer har för kamerautrustningar, det intressanta är hur deras foton blir!

Min fru är definitivt inte något teknikfreak, hon är totalt ointresserad av kameror och objektiv men det var ändå lite lustigt att det var hon som gjorde observationen!Titellös. Från mitt digitala anteckningsblock 23/5-08.

Dagens låt: Mistry Babylon - The Heptones

//Chasid
Postat 2008-05-31 10:34 | Läst 9824 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mademoiselle Anita ett loppisfynd!

I mitten av 90-talet så brukade jag besöka loppisar på jakt efter gamla fina vinylskivor. Många sålde av sina vinylskivor till förmån för CD-skivor på den tiden. För mig som är en vinylkonnäsör så var det riktigt goda tider och vinylfynden duggade tätt! När jag hade bläddrat igenom en back med skivor i ett loppisstånd, drogs min blick till ett ramat foto som var mig bekant. Jag frågade försäljaren vad han ville ha för fotot och han sa "-Ge mig en tia för ramen så är jag nöjd!" Jag halade upp en tia och betalade honom med ett nöjt leende på mina läppar.

När jag kom hem med mitt fynd så monterade jag genast av ramen från fotot för att skärskåda det ytterligare, döm om min förvåning när jag upptäckte att det var ett signerat orginalfoto av Robert Doisneau som jag hade fått tag på. Fotot heter Mademoiselle Anita och är ett av Robert Doisneaus mest kända foton! Jag beställde genast en syrafri passpartout till fotot och monterade det i en betydligt dyrare och finare ram än den som jag köpte på loppisen för tio kronor!

Om någon undrar vad jag gjorde med ursprungsramen så kan jag förtälja att jag monterade in ett annat foto i den och gav bort den.Kanske är det Mademoiselle Anita som är ute och går med rullatorn så här 57 år efter det att den första bilden togs av Robert Doisneau år 1951.

Dagens låt:
You Can Get It If You Really Want - Jimmy Cliff

//Chasid

Postat 2008-05-30 07:08 | Läst 9108 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Beökare nummer 70.000 kommer att vinna ett pris!

Nu har jag haft något mer än sjuttiotusen besökare till min blogg sedan jag började med bloggeriet i februari 2007! Den uppmärksamme läsaren kunde säkert se att räknaren inte hade slagit över till 70.000 när jag publicerade inlägget tidigt i morse, men med tanke på den senaste tidens dagliga besöksstatistik på 325 besökare så tog jag ändå ut "segern" lite i förskott. Fortsätter det i den här farten så kommer bloggen att ha 100.000 besökare innan året är slut!

Den läsare som med "bildbevis" kan bevisa att han/hon är besökare nummer 70.000 kommer att vinna ett pris!

Det mest lästa och kommenterade inlägget hittills är inte oväntat: Canon EOS 50D
De mest uppskattade är: Gatufoto för nybörjare del 1 & Gatufoto för nybörjare del 2

Ett stort tack till alla er som läser och skriver kommentarer i min blogg det är ni som gör det roligt och inspirerande för mig att skriva!I år firar jag 25 år som gatufotograf därför avslutar jag dagens inlägg med ett färskt gatufoto från Jönköping!

Dagens låt: Better Must Come - Delroy Wilson

//Chasid

Postat 2008-05-29 07:03 | Läst 9122 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Låt inte tekniken begränsa ditt skapande!

En kamerautrustning kan vara begränsande men låt föra all del inte kamerautrustningen begränsa dig i jakten på perfektion. Det viktigaste med foto är att lägga sin tid på att fotografera och utveckla sitt bildtänkande. Enligt mitt sätt att se det så är det mindre viktig om ett objektiv har bra mitt- och kantskärpa eller om kameran har tillräckligt stor sensor med många megapixlar. Det som ör viktigast är att öva upp och skärpa sitt bildseende till den grad att bildseendets mitt- och kantskärpa blir nästintill hundraprocentig.

Tiden och krutet bör inte läggas på att prova objektiv och kameror utan att utveckla sitt bildtänkande och söka sig nya vägar i sitt skapande. Återvinn lekfullheten ifall du har tappat den och börjat gå i den negativa slentrianens tråkiga fotspår. En bra metod att komma ur den negativa slentrian spiralen är att låta sig inspireras av fotografer eller bildtänkare som har kommit en bra bit på vägen. Jag rekommenderar alla som primärt är intresserade av bilder att läsa Kurt Bergengrens bok - Tänka med ögonen!

För er som sitter hopplöst fast i teknikens kletiga spindelnät med ändå när en önskan om att ta er ur den nästintill hopplösa situationen så kan lösningen vara att köpa en enkel och billig analog- eller digitalkompakt för en tusenlapp och återupptäcka den fotografiska lekfullheten fri från bindande MTF-diagram, objektivanalyser och pixelpeping!

Inom foto är det inte vägen (tekniken) som är det intressanta utan målet (bilden), tänk med ögonen, lyft blicken från fötterna och fixera den på målet!Frigör dig från skärpe- och kompositionstalibanen om den begränsar dig!

Dagens låt: Engine 54 - The Ethiopians

//Chasid

Postat 2008-05-28 07:04 | Läst 8595 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

För mina svenska läsare!

En del av mina läsare har undrat vad jag egentligen skrev i inlägget "Omasta suomi lukijat!" som jag publicerade tidigare idag! Här kommer den svenska översättningen av inlägget till er som inte riktigt hängde med i texten, jag skrev ursprungligen inlägget på engelska, att översätta svenska till finska med google's översättningstjänst brukar resultera i rena rama rappakaljan, men att översätta engelska till finska fungerar hyggligt bra:

När jag tittar på besöks statistiken för min blogg så ser jag att jag har många besökare från Finland. Därför tänkte jag att jag skulle hedra er med detta inlägg på finska. Ni får ursäkta min dåliga finska men jag tror ändå att ni på ett ungefär förstår vad jag skriver!

Jag har alltid tyckt om finsk fotografi och ni finnar har ofta gått i bräschen för nyskapande fototidningar och fotografi. En av mina favoriter var tidningen Musta Taide som innehöll mycket intressanta foton, vad jag minns så fanns det inte ett endaste objektivtest eller kameratest i Musta Taide! Tidningen innehöll fina experimentella foton både i svartvitt och färg som var inspirerande för mig. Jag hoppas att det fortfarande går att köpa Musta Taide i Finland, tyvärr så kan jag inte få tag på den i Sverige längre...Dagens låt: Pressure Drop - Toots & The Maytals

//Chasid

Ps: Om intresse finns så kanske jag skriver ännu ett inlägg på finska i framtiden!

Postat 2008-05-27 18:08 | Läst 7621 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa