"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Volvo blir kinesiskt!

Enligt ett envist rykte på internationella nyhetsbyråer har kinesiska Geely lagt ett bud på Volvo PV: http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=a32BGrg3Wdlk


A Temple in Beijing © Mikael Good, 2005

Dagens låt: Chinese Rocks - The Ramones

//Chasid

Postat 2009-11-27 13:17 | Läst 5952 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Thåström samlar sig - och talar!

Efter tips från Micke Berg läste jag en mycket bra intervju med Pimme på DN, en intervju som jag tänkte dela med mig till er som ännu inte läst den:
http://www.dn.se/kultur-noje/musik/thastrom-1.1002029


Det är populärt med självporträtt just nu här kommer mitt bidrag!
© Mikael Good, 2009


Dagens låt: Beväpna er - Ebba Grön

//Chasid

Postat 2009-11-26 18:18 | Läst 5912 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bābeles tornis


Bābeles tornis © Mikael Good, Kipsala, Riga Novembris 2009

Dagens låt: Bob Marley - Chant Down Babylon

//Chasid

Postat 2009-11-13 19:24 | Läst 5810 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hälsningar från finanskrisens Lettland

Jag har precis kommit hem från en reportageresa till Lettland och där var jag bla med och lämnade över ett välfyllt julpaket till familjen Zesere i Jelgava några mil sydöst om Riga. Det går inte att i ord att beskriva den stora glädje som spred sig i de elvaåriga tvillingarna Alise och Rinalds ansikten när de plockade upp den ena eftertraktade matvaran efter den andra ur det välfyllda paketet. Deras mat är ensidig och består oftast av billiga matvaror som potatis, bröd och lök. Men nu har de fått festmat för minst ett par veckor.Särskilt glad blev Alise över den mycket fina vinterjackan som fanns med i julpaketet från Sverige, hon såg verkligen fram emot att få ha på sig jackan till skolan nästkommande dag. I Lettland är det tyvärr vanligt att fattiga barn mobbas i skolan för sina slitna och otidsenliga kläders skull.Familjen har drabbats hårt av finanskrisen både pappan och storebrodern har blivit arbetslösa. Med de pengarna som pappan och storebrodern tjänar samt social- och barnbidrag har de bara drygt 1500 kr att leva på per månad. De pengarna ska räcka till både mat, hyra, el och värme, det är särskilt svårt för familjen att få det att gå runt på vintern då priserna för el och värme stiger. Mamman i familjen lämnade dem för ett par år sedan och de har inte längre någon kontakt med henne. Förutom skolan så hjälper Alise och Rinalds till med många av hushållssysslorna som att bära in hinkar med vatten från brunnen på gården, gå med smutstvätt till släktingar som har tvättmaskin och göra rent utedasset så att det är rent och fräscht och inte lockar till sig råttor. Deras storebror och pappa är oftast ute och letar efter något av de få ströjobben som finns i Jelgava, just den här kvällen jobbade pappan på en av stadens biltvättar och storebrodern umgicks med vänner.

Alise går upp kl. 5 varje morgon och lagar frukost, kl. 5.30 väcker hon sin bror Rinalds och de äter en gemensam frukost innan de åker till skolan som ligger 15 km från deras hem. Skolbussen går kl. 6. Skolan börjar inte förrän kl. 8.30 men pga finanskrisen måste kommunen spara in även på skolbussarna och bussen hämtar barn från ett stort område, bussen är oftast packad till bristningsgränsen med skolbarn.

Alise och Rinalds var mycket tacksamma för maten och alla de fina gåvorna som de fick. Särskilt glad blev Alise över den fina vinterjackan och barnen riktade ett varmt tack till de snälla svenskarna som ville hjälpa just dem!

Du kan också vara med och hjälpa, passa på att packa ett julpaket tillsammans med dina barn och fyll det med matvaror och fina varma vinterkläder som barnen vuxit ur. Det är kul att hjälpa andra :)

På Hoppets Stjärnas webbsida kan du läsa mer om Julpaketen:
http://www.hoppetsstjarna.se/index.php

Kontakta mig om ni vill använda det här materialet i en lokaltidning eller på en nyhetssida på webben. Bilderna finns i  72, 170 och 300 Dpi och kan levereras via antingen mail eller ftp. Jag vill inte ha betalt för artikeln och fotona men ni får gärna stötta Hoppets Stjärnas arbete i Lettland genom att sätta in en slant på: http://www.hoppetsstjarna.se/stoed-oss/ge-en-gava.html

Text och Foto © Mikael Good, 2009

Postat 2009-11-11 09:04 | Läst 7868 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Die Mauer

Nu är det 20 år sedan den förhatliga Berlinmuren äntligen föll och det kommer att med rätta att firas med mycket pompa och ståt. Men det byggs tyvärr nya murar som separerar rika, fattiga och folk av olika nationaliteter. Jag behöver inte åka längre än till centrala Huskvarna för att hitta sådana murar. En av de lokala bostadsrättsföreningarna har byggt murar runt sitt område för att inte oönskade individer ska ta sig in...


Berlin © Mikael Good

Mellanöstern © Mikael Good

Huskvarna © Mikael Good

Dagens låt: Die Mauer - Ebba Grön

//Chasid

Postat 2009-11-09 18:06 | Läst 7379 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 Nästa