"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

IR-fotografering utan en ombyggd specialkameraOm du vill fota infrarött (IR) med en digitalkamera så behöver nästan alla kameror på marknaden byggas om eller modifieras för uppgiften och om du väl har låtit bygga om din kamera kan du inte längre använda den för allmänfotografering.

Det finns faktiskt en digitalkamera som inte behöver byggas om eller modifieras för att fungera som IR-kamera och det är Leica M8:a. Det är bara att montera på ett IR-filter och börja fotografera i IR. När du monterar av IR-filtret fungerar kameran precis som vanligt igen. På följande länk som är på engelska kan du läsa om hur enkelt det är att ställa om en M8:a till IR-foto: http://www.stevehuffphoto.com/2010/12/15/inspired-by-a-faulty-sensor-ir-photography-and-the-leica-m8-by-konstantinos-besios/

Jag köpte mig en väl använd men fullt fungerande Leica M8:a för en billig peng och tanken var att jag skulle använda  Leican för IR-foto. Jag blev dock såpass fäst vid kameran att jag främst har använt den för allmän fotografering. Men i vår när löven har slagit ut ska jag försöka göra slag i saken och ge mig ut och IR-fota med M8:an. Att resultatet kan bli riktigt bra har ni säkert redan förstått om ni klickade på länken ovan.

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved

Postat 2013-02-05 11:36 | Läst 8301 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera