"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Too much junkie business

Kan man bli beroende av att samla på kameror? Är samlandet av kameror och objektiv ett typiskt manligt drag? Finns det kvinnor som samlar på kameror och objektiv? Det finns många frågor som man kan ställa kring kamerasamlande.

Jag har i vart fall alldeles för lätt att samla på mig allt för många kameror och objektiv. Det beror i mångt och mycket på att jag har svårt att säga nej till en bra affär om jag har pengar. Å andra sidan så är jag även bra på att sätta ned foten och säga stopp och göra mig av med prylar om så behövs.

Utan omsvep erkänner jag ändå att jag har allt för många kameraprylar. Jag är ändå på god väg att bryta mig ut ur mitt beroende. Förra året hade jag betydligt mer grejer. Trots att jag har sålt eller skänkt bort en betydande del av mitt överflöd av kameror och objektiv så har jag ändå för många kameragrejer kvar. Sex digitala systemkameror är minst tre för många och femton objektiv är minst fem för många… När jag väl bestämt mig för vad jag ska behålla kommer jag nog att auktionera ut några kameror och objektiv på någon auktionssajt.

Text och foto: © Mikael Good, 2012. All rights reserved. 

Postat 2012-10-26 09:35 | Läst 7912 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Das Werkzeug

Es ist wahr - die Leica M ist Das Werkzeug. Ich vertraue die Leica M als meine einzige Arbeitstier. Leica M-Kameras waren und sind das Werkzeug großer Foto-Legenden wie Alexandr Rodtjenko, Henry Cartier Bresson, Robert Frank, Christer Strömholm oder dem Zeitgenossen Mikael Good :)


Vive La Revolution © Mikael Good, 2012. All Rights Reserved. 

/Mikael Good 

Postat 2012-10-25 09:54 | Läst 11223 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag blir lätt fartblind när det handlar om att samla in pengar

De senaste åren har jag haft rätt så många fotoutställningar och jag har sålt en hel del foton. All behållning har gått till välgörande ändamål. Trots att det handlar om så mycket som 30.000-40.000 kronor tycker jag själv att det är ganska så lite pengar. 

Fyra lettiska syskon som precis har fått ett familjepaket från hjälporganisationen Hjärta till Hjärta.

Anledningen till att jag tycker att det är lite pengar beror främst på att jag är van att dra in betydligt större belopp. De artiklarna och reportagen som har publicerats i månadsbrev eller magasin har hjälpt till att dra in miljonbelopp till hjälporganisationerna som jag arbetat för. Det är därför som jag har lätt för att bli fartblind när det handlar om att samla in pengar. Egentligen är 30.000-40.000 kronor riktigt mycket pengar som kan ge stor avkastning om de investeras rätt.

Innerst inne vet jag att om man sätter en insamlad 1000-lapp  i händerna på rätt människa kan det i förlängningen betyda lika mycket som ett miljonbistånd till en hel by. 1000-lappen kan vara precis det beloppet som en entreprenör behöver för att starta upp ett företag och när väl företaget är i gång kan det sätta fler människor i byn i arbete och när det vuxit ytterligare kan det hjälpa till att dra hela regionen upp ur fattigdomen. När man kastar en sten i vatten så bildas ringar på vattnet och det är precis så som man ska arbeta med bistånd. Jag tror att vi människor mår bäst när vi får arbeta och göra rätt för oss oavsett om vi bor i rika eller fattiga länder. Det är aldrig bra för självkänslan att bara få pengar utan någon form av motprestation.

Just nu är jag tyvärr mellan jobben men jag skulle inte ha något emot att åka ut på fler reportageresor. Jag vet att jag är bra på att förmedla min upplevelser och känslor på ett sådant vis att människor gräver djupt i sina plånböcker för att hjälpa och stötta dem jag skrivit om eller andra människor i samma situation. Visst det kanske låter lite kaxigt men det är inte min tanke. Jag vill helt enkelt inte sticka under stol med det som jag kan och är bra på. Falsk blygsamhet existerar inte i min värld. De som verkligen känner mig vet att jag är ganska så ödmjuk och har ett stort hjärta som inte bara klappar för mina nära och kära utan även för dem som lever i den yttersta marginalen.

Om du är intresserad av att veta mer om mig och vad jag har arbetat med tidigare är du varmt välkommen att besöka min yrkesprofil på Linkedin. Om du så vill får du  gärna lägga till mig i dina kontakter .

Text och foto: © Mikael Good, 2012. All Rights Reserved.

 

Postat 2012-10-19 08:57 | Läst 10734 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vårda ditt varumärke och dina kundrelationer

Det är många som tror att det är främst är unga kvinnliga bloggare som är bra på att marknadsföra olika produkter till sina läsare. Därför ska jag ge er ett exempel på en äldre gentleman som har passerat 70 strecket men som ändå har ett mycket stort inflytande på en relativt stor grupp fotografer genom sin blogg.En äldre bloggare med drygt 1000 läsare per inlägg har genom sin blogg skapat ett slags mythos kring en analog tysk mätsökarkamera. Bloggarens inlägg har lett till att intresset har väckts bland hans läsare och många av dem har köpt mätsökarkameror tack vare hans inlägg. Marknadsvärdet på bloggarens inlägg är stort och jag är övertygad om att bloggaren är en stark bidragande orsak till att begagnatpriserna på analoga mätsökarkameror och objektiv har gått upp i Sverige de senaste åren. 

När bloggaren nyligen köpte en digital mätsökarliknande kamera och började skriva om den i sin blogg var kameraföretagets marknadsavdelning snabba med att länka till hans blogg från sin Facebooksida. Väl medvetna om att bloggarens inlägg skulle leda till en merförsäljning av kameramodellen. För säkerhet skull vill jag passa på att poängtera att jag inte tror att bloggaren är sponsrad av kameraföretaget. Men det är egentligen inte så konstigt att bloggaren skriver om sin kamera. Är man nöjd med en vara eller tjänst så skriver man om den så att fler personer ska få upp ögonen för den.  

Jag är övertygad om att sociala media är framtidens melodi för direkt marknadsföring. Genom exempelvis twitter, facebook och bloggar kan vi få ta del av produktrecensioner från vänner eller andra personer som vi litar på. Därigenom får vi reda vilka olika varor eller tjänster som våra vänner rekommenderar. Sådana rekommendationer är guld värda för företagen då de direkta rekommendationerna från våra vänner ger större sälj än vad exempelvis tidningsannonser ger. Det bästa för företagen är att de sällan behöver betala för den typen av reklam och det är något som ägarna tycker om.

Samtidigt som sociala media är ett bra sätt att snabbt nå ut till sina kunder så finns det även en stor fara. Ett företags professionella rykte kan raseras i en handvändning om de har fel attityd i sitt bemötande mot en endaste liten kund. Att ställa sig i försvarsställning med taggarna utåt när det är uppenbara fel på någon produkt och istället skylla på kunden kan idag bli mycket kostsamt. Om en endaste liten kund vädrar sitt missnöje i sociala media kan det inlägget sprida sig som en löpeld runt hela jorden på ett par timmar och därigenom skapa stora problem för företaget.

Det finns ett ganska så färskt exempel på ett stort multinationellt företag som har brutit mot en mängd outtalade regler och förordningar i sociala media för att desperat försöka försvara en undermålig produkt. Det ska bli intressant att se hur skadat företagets professionella rykte kommer att bli och om de blir tvungna att göra en kovändning för att försöka reparera skadan som redan skett. 

I det nya interaktionssamhället är det än viktigare för företagen att vårda sina kundrelationer. En enda missnöjd kund kan orsaka stor ekonomisk skada för både stora och små företag. Därför är det än viktigare för företagen att vårda sina varumärken och ha en bra och nära kontakt med sina kunder. Trots att vi lever i nya tider för reklam och marknadsföring gäller fortfarande devisen: - En nöjd kund är en bra kund!

Text och foto: © Mikael Good, 2012. All Rights Reserved.

Ps: Jag tjänar inga pengar på min blogg men förhoppningsvis kan den hjälpa mig att få ett arbete. Om du är intresserad av att veta mer om mig är du varmt välkommen att besöka min yrkesprofil på Linkedin och lägga till mig i dina kontakter om du så vill.

Postat 2012-10-18 09:46 | Läst 7329 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Morgondagens arbetskraft redan idag

Ett företags rykte bygger inte enbart på dess chefer eller ägare det bygger även på de anställda. I framtiden kommer de anställda att vara en dominerande faktor för ett företags rykte och därför är det viktigt för dem att vårda sina nyckelpersoner ömt och att försöka knyta till sig personal med stor framtida potential. För att företag ska kunna locka till sig nya kundgrupper och behålla de gamla är ett bra rykte a och o. Ett bra rykte kommer att bli ännu viktigare i det nya interaktionssamhället som håller på att ta över efter informationssamhället. Idag är företagens värde i än högre grad knutna till deras rykte. Ett professionella rykte som tagit många år att bygga upp kan raseras på nolltid i sociala medier. Om företagets nya produkter är undermåliga eller om en endaste kund får ett dåligt bemötande kan det negativa ryktet sprida sig som en löpeld runt jorden. Många företag har ingen beredskap för hur de ska hantera en sådan situation.

De flesta av de gamla tungrodda företagsmodellerna som vi följer idag skapades av män för män. När företagsmodellerna skapades för över 50 år sedan fanns det tyvärr inget utrymme för kvinnor och kvinnor måste tänka och agera som män för att passa in i dem. Nu när det är hög tid att skapa nya företagsmodeller för att möta det nya interaktionssamhället har vi full frihet att bygga dem på en helt jämlik grund så att de passar både kvinnor och män och de olika egenskaperna som vi har.

När jag var på en intervju för ett tidningsjobb kallade intervjuaren mig för morgondagens arbetskraft på grund av min yrkesbredd och min stora potential. Om hon hade fått bestämma vilken kandidat som skulle anställas så hade jag haft ett arbete idag. Jag önskar att fler arbetsgivare vågar se den framtida potentialen än att de bara stirrar sig blinda på de tidigare erfarenheterna när de nyanställer.

Om du som läser detta är på jakt efter morgondagens arbetskraft redan idag så är du varmt välkommen att kontakta mig eller besöka min profilsida på Linkedin och läsa mer om mina tidigare erfarenheter: se.linkedin.com/pub/mikael-good/51/a75/689

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2012-10-12 09:33 | Läst 7861 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa