"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Öringen leker i Lillån – bildreportageI Huskvarna plaskar just nu hundratals ja kanske tusentals lekande öringar i Lillån som rinner fram genom den höstvackra och färgsprakande Huskvarnadalen. Många Huskvarnabor passade i helgen på att ta sig till Lillån för att njuta av skådespelet.

I slutet av oktober vandrar öringar upp från Vättern för att leka. Öringarna leker helst bäckar och åar med kallt och strömt vatten som bara är ett par decimeter djupt och har mycket sten. Lillån är en perfekt lekplats för öringen. När leken är i full gång syns och hörs det tydligt när det hettar till, de lekande öringarna är revirhävdande och slåss om de bästa platserna.

Öringar kan bli 110 centimeter långa och väga upp till 20 kilo. Leken kan pågå i ett par veckor och under den tiden kan en hona lägga runt 10 000 ägg som hanarna kämpar för att lägga sin mjölke över. När äggen kläcks på våren lever öringynglen kvar i ån i drygt två år innan de vandrar tillbaka ner till Vättern, och när de är fullvuxna återvänder de för att leka i ån. Många öringar dör under leken, men en del av dem överlever och återvänder till sina lekområden.

I början av veckan hade en frostknäpp gjort vattnet i ån lagom varmt och en kraftig regnskur hade gjort att vattennivån stigit med ett par decimeter. Då valde öringarna att vandra upp i ån för att leka. Vattnet var till en början ganska så grumligt och man kunde bara se fenor och se och höra plasken från de lekande fiskarna. I torsdags började vattnet att klarna upp och i fredags och lördags gick det ganska bra att se de lekande fiskarna. 

I lördags passade jag på att följa Lillån ett par kilometer, jag slogs av hur många öringar som lekte och jag kunde räkna ihop ett par hundra öringar på den sträcka som jag gick. De var säkerligen betydligt fler, en del missade jag i det grumliga vattnet och jag kunde inte heller ta mig fram överallt i terrängen. På min vandring mötte jag många intresserade Huskvarnabor som också var ute för att njuta av skådespelet, och de flesta av dem tycke också att det var betydligt mer lekande öring än tidigare år.

Om man vill se öringarna är det viktigt att röra sig försiktigt och inte gå allt för nära. Även om öringarna är upptagna med sin lek är de vaksamma, och simmar iväg med ett plask och gömmer sig på djupare vatten om någon blir för närgången. Jag valde att hålla mig på ett par meters avstånd och använde mig av teleobjektiv till bilderna för att inte störa öringarna i onödan. Tyvärr var det lite för mycket, och grumligt vatten för att få till några riktigt bra bilder, men å andra sidan har jag redan bra bilder i arkivet från tidigare år, och kunde koncentrera mig på att njuta av naturupplevelsen. Text och foto: Mikael Good

Postat 2020-10-25 15:41 | Läst 1200 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Glöm inte att göra rent sensornNär negativscannern kom scannades bilderna rakt in i datorn. Men trots ordentlig rengöring av negativen återstod ofta ett rejält arbete med att plocka bort de små ilskna dammkornen i Photoshop. Nu förtiden är den sortens digital retusch ovanlig, men det händer att man får lägga ordentligt med tid på en bild för att man glömt att rengöra sensorn.


Det är inte ofta som jag fotograferar fåglar men i går hände det. Men till mitt förtret upptäckte jag att bilden på pippifåglarna förstörts av en massa bös på sensorn. I och med att jag mestadels fotograferat med ljusstarka gluggar på full glugg har jag inte märkt av eller störts av böset. Nu hade jag monterat på en 70-200 för att trycka ihop perspektiven lite mer och därigenom blev böset framträdande i bilden.

Det går att plocka bort alla de ilskna dammpartiklarna med hjälp av Photoshop. Men det är ett tidsödande arbete som jag inte vill lägga ned på en bild som egentligen inte har något större värde. På den tiden som jag jobbade med att scanna in negativ och diabilder lade jag mycket tid på att retuschera bort damm och annat bös som lätt hamnade på bilderna trots noggrann rengöring innan scanning.

Igår rengjorde jag sensorn med hjälp av en sensor-svabb och två droppar rengöringsvätska, när det var klart blåste jag bort det sista dammet med hjälp av en blåsbälg. Nu är sensorn ren och fräsch igen och kameran är redo för nya eskapader. Att göra rent sensorn är relativt enkelt om man inte har tummen mitt i handen, men man behöver vara lätt på handen och inte trycka för hårt för att inte skada skyddsglaset, om det går sönder kan det bli en riktigt dyr historia.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2020-09-30 13:01 | Läst 1544 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Draken fångades mitt i morgontoalettenSommaren är en tid då tidningarna fylls med många så kallade rötmånadshistorier. Redigerare och redaktörer skruvar gärna till både rubriker och ingresser för att locka till inklick på annars rätt så triviala nyheter.Till vardags jobbar jag på en dagstidning som undviker både rötmånadshistorier och läsarlockande rubriker. Men just nu har jag semester, och på förmiddagen passade jag på att testa mitt relativt nyinskaffade 150-600mm. Jag gick ned till Lillån och mötte en gräsandsdrake som var i full färd med att fixa till sig för dagen. Jag ställde in följande fokus, och valde brett autofokusområde. Trots att jag använde 600mm läget satte autofokusen skärpan perfekt på det 15-tal bilder som jag tog på draken.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2019-06-29 13:34 | Läst 7070 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Med 750 mm på kameranIstället för att montera på ett normal- eller vidvinkelobjektiv på kameran som brukligt, bestämde jag mig föra att köra med ett 750 mm objektiv under dagens raska promenad genom Huskvarna. Egentligen är brännvidden bara 500 mm men på en halvformatare motsvarar bildvinkeln 750 mm. Till en början var det svårt att hitta rätt vinklar men efter en stund lossnade det.

   

T
ext och foto: Mikael Good

Postat 2018-04-02 18:27 | Läst 11332 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Den färgglada draken i LillånMandarinandsdraken som jag skrev om för ett par dagar sedan är fortfarande kvar i Lillån i Huskvarna och han gör sitt bästa för att imponera på gräsandsdamerna. Den här gången hade jag med mig ett längre teleobjektiv än förra gången och jag bestämde mig för att försöka ta några porträttbilder på draken. De senaste åren har jag tagit en hel del porträttbilder som hamnat på tidnings- och magasinsomslag och den typen av foto känner jag mig trygg med. Men det här med att försöka porträttera fåglar är något nytt för mig och på det området är jag bara en glad amatör vilket säkert syns på bilderna! :)

    

Bilderna på mandarinanden tog jag med en Sony A77 II och ett 200-500mm.Text och foto: Mikael Good


  

Postat 2017-04-10 19:19 | Läst 5099 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa