"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Den bästa analoga mätsökarkameran har inte någon röd pluppDet här med mätsökarkameror är känsliga saker, och de lärde tvistar om vilken av Leicas analog mätsökarkamera som är den bästa. Men om man ser till hantering och inte till mythos, kniper en oväntad och i vissa fall okänd kamera den översta pallplatsen.

En riktig mätsökar-fanboy skulle aldrig köpa något annat än en Leica även om det skulle visa sig att gräset är mycket grönare på den andra sidan. För min del bryr jag mig inte om vad kameror har för märke, det viktigaste är att de levererar och att det går att göra bra bilder med. En kamera som på endera sättet ställer sig i vägen mellan mig och motivet blir kortlivad hos mig.

En kameramodell som inte ställer sig i vägen är mätsökarkameror. Jag har jobbat med den typen av kameror sedan början av 1980-talet, och handhavandet sitter i ryggmärgen på mig. Oavsett om de är analoga eller digitala är det mätsökaren som gör dem unika. Personligen har jag valt att lämna det analoga och bara köra med kameror med inbyggd scanner. Om jag istället valt ett analogt förfarande, hade jag kört hela vägen från film till mörkrumskopia. Tjusningen med film är att få se bilden växa fram i mörkrummet och inte på en skärm med hjälp av en digital filmscanner.

Genom åren har jag haft eller testat ett antal olika mätsökarkameror.  Vad gäller digitala mätsökarkameror finns det inte så mycket att välja på och där är det Leica M10R som ligger i topp. Men med en prislapp på nästan 90 000 kronor så avskräcker den i vart fall mig från ett köp. Mitt budgetval är Leica M9 men med ett begagnatpris på runt 20 000 kronor är det tyvärr inte så mycket budget över den modellen.

Men när det gäller analoga kameror ser det annorlunda ut, det finns många riktigt bra kameror med M-fattning att välja på och en del av dem går att hitta till riktigt bra priser. Konica Hexar RF, Minolta CLE och Leica M4-2 riktigt bra ”budgetval”. I mitt tycke är Konica Hexar RF den bästa analoga mätsökarkameran som hittills gjorts. Den är lättladdad, har diskret motormatning, stor sökare och är enkel och snabb att jobba med, och den kostar under 10 000 kronor. För den som vill vara helt batterioberoende är Leica M4-2 ett bra val.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2020-12-14 12:00 | Läst 995 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Varför finns det inga vettiga kameraväskor?

Om man är välbyggd, bredaxlad och muskulös är det nästintill omöjligt att hitta en vettig kameraväska. Jag kan inte begripa varför kameraväsktillverkarna inte kan plocka fram vettiga kameraväskor som är snygga, praktiska och användbara. Det verkar som om tillverkarna utgår från att alla fotografer är geeks som inte bryr sig om hur de ser ut.Det finns förvisso en del användbara kameraryggsäckar, men de är extremt fula och fulla med en massa onödiga skogsmulleattribut som bara är i vägen eller hänger och slänger. Ett avbärarbälte är säkert bra att ha om man fjällvandrar men på en kameraryggsäck är det överflödigt. En annan sak som jag inte tycker om med en fotoryggsäck är att jag inte kan ha den hängande på min axel utan att den hela tiden vill falla ned. Ryggsäckarna är byggda för flaskhalsaxlade män och passar inte oss som är bredaxlade. Men den stora nackdelen med en kameraryggsäck är att det tar för lång tid att snabbt få fram den utrustningen som jag vill ha och det har hänt att jag har missat bilder på grund av det...

Mina krav på en vettig kameraväska är att den inte ska se ut som en kameraväska, det ska finnas gott om plats till annat än kameror och objektiv, den ska ha rejäla bärhandtag, den ska ha ett rejält axelband, inte vara något fuskbygge och inte kosta en halv förmögenhet. Efter många års letande hittade jag till sist en Timberland Soft Vintage Canvas Briefcase. Jag köpte väskan och monterade i en kamerainsats från Lowepro som jag hade liggande och vips hade jag en riktigt vettig kameraväska som uppfyller alla mina krav. Framförallt kan jag snabbt få fram kameran ur väskan.

Väskan rymmer 2 st kamerahus, 4 st objektiv och 1 blixt. Insatsen går att bygga ut och väskan rymmer då ett par objektiv och ett kamerahus till. Jag kanske inte inte ska glömma att säga att jag kör med spegellösa kameror som inte tar så mycket plats. Med lite extra justeringar skulle väskan säkerligen rymma en eller två spegelreflexkameror och ett par objektiv. I de andra facken på väskan ryms en laptop med nätenhet och det finns ordentligt med utrymme kvar för andra ej kamerarelaterade prylar. Jag har betalat 800 kronor för väskan och insatsen. En del tycker säkert att det är lite dyrt men för min del var väskan värd varenda liten krona.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-01-02 11:09 | Läst 14080 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Min lilla smidiga Mac Mini sjunger tyvärr på sista versen...

Mac Mini är små och smidiga datorer som storleksmässigt faller mig i smaken. Det har varit skönt att slippa ha ett stort fläkttjutande åbäke antingen på eller under skrivbordet. Mac Minin har tyvärr en nackdel i att den inte är riktigt byggd för mina användningsområden. Nu har den inbyggda DVD-brännaren bestämt sig för att inte bränna några fler skivor och tidigare i somras så lade den inbyggda DIV-X kontakten av, men det går fortfarande av någon underlig anledning att få bild på skärmen genom att använda en DIV-X – VGA-adapter. Men det känns onekligen som om min lilla smidiga Mac Mini sjunger på sista versen och snart packar väl den ihop helt och hållet...

Efter en dryg månads funderande på hur jag ska ersätta min lilla trevliga Mac Mini har jag kommit fram till att jag behöver en begagnad stationär Power Mac G5 (möjligtvis Intel om priset är det rätta) med dubbelprofessor,  kryddad med ett grafikkort på minst 64 gb, minst 2 gb ramminne och 160 gb hårddisk. Har du en stationär Macintosh G5 (eller Intel) enligt ovanstående specifikationer till salu till rätt pris och vill ge den ett bra hem så är du välkommen att kontakta mig via kontaktformuläret här på Fotosidan och berätta lite mer om datorns specifikationer.

Det är smidigast om du bor i närheten av Huskvarna, men kan du tänka dig att skicka datorn väl embalerad gärna i orginalkartong  med hjälp av ex. bussgods så är du också välkommen att kontakta mig

<EDIT 080822> Jag har precis köpt och fått hem en begagnad Powermac G5 och nu har jag inte längre behov av någon ny dator <EDIT>Dagens låt hittar du här

//Chasid

Ps: Är du intresserad av gatufoto?
Läs då gärna inlägget Gatufoto für dummies
Postat 2008-08-07 13:34 | Läst 8529 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Pimp my Camera

Nu har jag fått hem och monterat den nya ormskinnsröda kameraklädseln från Aki-Asahi.com som jag beställde till min Contax 137 MA. Det tog bara en vecka från beställningstillfället till leveransen från Japan! Aki-Asahi var ett mycket trevligt företag att göra affärer med, jag fick med en extra kameraklädsel till min Contax och en extra uppsättning med "light seals" som det heter på finska.

Kameran blev riktigt fin i sin nya klädsel! Jag ska ladda den med en rulle film och provköra den när det gråmulna vädret släpper taget och brister ut i solsken kryddat med 10-15 sköna plussgrader! Provbilderna kommer jag att redovisa i min blogg framigenom. Det ska bli skönt att köra lite analogt igen och få tillbaka spänningsmomentet i att vänta ett par dagar innan jag får se bildresultatet! Att få både negativ att stoppa i pärmen och en CD-skiva med bilderna på är inte fel, det bästa av två världar, där kan man snacka om backup! Läs mer om detta i min blogg Roots of photography

Totalkostnaden för kamera, ny klädsel, "light seals" nyservat objektiv, och en ny Contax kamerarem blev endast 955 kr! Det är inte klokt vilka fynd man kan göra på begagnade analoga kameror idag! Carl Zeiss optiken går även utmärkt att använda på Canons digitala fullformatare med hjälp av adaptrar, faktum är att Carl Zeiss optiken slår Canons motsvarigheter på många punkter!

Här finns information om hur man går tillväga när man byter kameraklädsel och light seals!


Contax 137 MA i ny skrud. Tillsammans med det lilla skärpevassa
Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 bildar kameran en fickvänlig enhet!


Så här såg kameran ut innan klädselbytet

Veckans skiva:
Strangeways, Here We Come -The Smiths

//Chasid
Postat 2008-01-15 12:08 | Läst 18674 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Leitz Summicron 35/2.0 - normaloptik för gatufoto!

När man fotar gatufoto så är det viktigt att ha rätt objektiv. Ett vidvinkelobjektiv är helt klart att föredra då det pressar fotografen att aktivt vara mitt i händelsernas centrum och inte stå som en passiv åskådare eller betraktare med ett teleobjektiv. Gatufotograferande med teleobjektiv känns lika främmande för mig som att gå omkring med kikare för ögonen när jag är nere på storbyn (Jönköping). Att fota med vidvinkel förmedlar den för bilden viktiga närvarokänslan till betraktaren och känslan av att vara där.

Vad man väljer för vidvinkel beror mycket på tycke och smak. Jag gatufotar en hel del med ett fisheye, men det objektivet som jag främst använt som normaloptik vid gatufoto är ett 35 mm.

Efter kamerabyte från Minolta till Canon har jag letat efter ett 35 mm som höll samma optiska klass som mitt Minolta AF 35/2.0 (Minoltat är enligt ryktet beräknat av Leica). Jag har testat Canons 35'or och Carl Zeiss 35'a, det är bra objektiv men inget av dem höll riktigt måttet, jämfört med mina tidigare erfarenheter från Minoltas utmärkta 35'a, så de föll bort. Jag har verkligen saknat ett riktigt bra normalobjektiv för gatufoto, ända tills jag ropade in ett Leitz Summicron-R 35/2.0 på en auktion för en månad sedan, efter ett par veckors fälttestande av Summicronet så kan jag konstatera att jag äntligen har hittat det objektivet som jag sökt! Summicronet har skärpa med sting i mitten, men i de yttre delarna av bilden faller den tyvärr (detta kan bero på adaptern), men inte lika mycket som Canons 35/1,4 och 2,0. Summicronet är mer välbyggt än Canon objektiven och tecknar även oskärpan betydligt snyggare än Canons dito, Summicronets vinjetteringen är mindre och distorsionen obefintlig, Summicronet har bättre färgegenskaper och kontrast vilket betyder mindre jobb med RAW-bilderna. Canon objektivet har bländare 1.4, elektroniska kopplingar och autofokus på plussidan (om man nu behöver det).

Att ställa skärpan och bländaren manuellt med det mekaniskt underbara Summicronet är inget som stör mig, min fullformatare har en stor ljusstark sökare med snittbild som gör fokuserandet enkelt och exakt, vid bländare 8 och högre använder jag mig av hyperfokal och då det blir mörkt i sökaren tar jag ibland hjälp av en extern 35 mm sökare. En stor positiv fördel med Summicronet är att objektivet andas gatufoto! Det låter lite konstigt men titta på bilder av de stora mästarna, merparten av dem är tagna med ett Leica eller Leitz Summicron-M 35/2.0. Leica Summicron-M 35/2.0 är helt klart facit för gatufoto- och reportagefoto, det objektivet som allt annat ska mätas mot. Tyvärr har Leica ännu ingen digital fullformatare på sitt program som kan göra M 35/2.0 rättvisa, tills dess det kommer en sådan, så får jag hålla tillgodo med dess släkting Leitz Summicron-R 35/2.0 på en förvuxen digital Canon fullformatare.På väg till Bernards. Bl . 8.0, obeskuren

För bild i större format tryck här

Nästa steg blir att införskaffa en Novoflex Leica R - Canon EOS adapter som ersättare till den billiga, något rangliga adapter som jag har idag, jag är övertygad om att detta byte även kommer att avspegla sig positivt på bildkvaliteten, kanske att kantskärpan blir bättre!

<EDIT 071021>
Nu har jag beställt en Novoflex Leica R - Canon EOS adapter från Cyberphoto, jag återkommer med en redogörelse för den så snart som jag fått hem dem och har haft den ett par veckor! <EDIT 071021>Canon Big Streetshooter med gatufotogluggen Leitz Summicron-R 35/2.0 och 35 mm sökare. Om du tycker oskärpan är snygg så beror det på att ett CZ 50/1.4 T* satt på kameran jag tog bilden med. Jag sålde mitt EF 50/1.4 USM kort efter att jag skaffat ett CZ 50/1.4 med det är en annan historia. Bilden är oredigerad.

Dagens skiva:
White Album - The Beatles (den är så bra så den blir dagens skiva i minst två dagar!)

//ChasidPostat 2007-10-19 09:30 | Läst 16523 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera