"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Gör om din Leica M3 till en digitalkamera (EDIT)



Många fotografer drömmer om att göra om sina gamla analoga trotjänare till digitalkameror. Hittills har det varit svårt, dyrt och omständigt att bygga om dem. Men tack vare ny teknik kan det bli ändring på det.


Ollie Baker mannen bakom Frankencamera har plockat fram en avancerad digital ritning på hur man bygger om den klassiska reportagekameran Leica M3 till en hyffsat modern digitalkamera. Det som behövs är en Leica M3, en Sony A7, stor kunskap i finmekanik och lödning samt x-antal timmar att lägga på projektet. Personligen skulle jag hellre valt att bygga om en Leica M2 och plockat sensorn från en Sony A7s, den gifter sig bättre med Leicas vidvinklar och är användbar upp till 25 600 ASA.

På Frankencameras hemsida kan du läsa mer om hur du går till väga för att bygga om din Leica M3 till en digitalkamera: https://frankencamera.wordpress.com/2020/01/27/leica-m3-digital-conversion-kit/

Även om det kan låta smått otroligt så var den här artikeln faktiskt inte ett aprilskämt. Jag hörde talas om ombyggnaden på en Leicasida i början av förra året. Såvitt jag förstått finns det en APS-C variant men ännu inte en fullformatare baserad på Leica M3. Det är mycket kostsamt att bygga om en Leica M3:a till en digitalkamera och begagnade Leica M9 och M240 går att hitta för betydligt mindre pengar begagnat för den som vill köra med digitala mätsökarkameror.

Text: Mikael Good. Foto: Pixabay

Postat 2021-04-01 16:12 | Läst 5236 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Den bästa analoga mätsökarkameran har inte någon röd plupp



Det här med mätsökarkameror är känsliga saker, och de lärde tvistar om vilken av Leicas analog mätsökarkamera som är den bästa. Men om man ser till hantering och inte till mythos, kniper en oväntad och i vissa fall okänd kamera den översta pallplatsen.

En riktig mätsökar-fanboy skulle aldrig köpa något annat än en Leica även om det skulle visa sig att gräset är mycket grönare på den andra sidan. För min del bryr jag mig inte om vad kameror har för märke, det viktigaste är att de levererar och att det går att göra bra bilder med. En kamera som på endera sättet ställer sig i vägen mellan mig och motivet blir kortlivad hos mig.

En kameramodell som inte ställer sig i vägen är mätsökarkameror. Jag har jobbat med den typen av kameror sedan början av 1980-talet, och handhavandet sitter i ryggmärgen på mig. Oavsett om de är analoga eller digitala är det mätsökaren som gör dem unika. Personligen har jag valt att lämna det analoga och bara köra med kameror med inbyggd scanner. Om jag istället valt ett analogt förfarande, hade jag kört hela vägen från film till mörkrumskopia. Tjusningen med film är att få se bilden växa fram i mörkrummet och inte på en skärm med hjälp av en digital filmscanner.

Genom åren har jag haft eller testat ett antal olika mätsökarkameror.  Vad gäller digitala mätsökarkameror finns det inte så mycket att välja på och där är det Leica M10R som ligger i topp. Men med en prislapp på nästan 90 000 kronor så avskräcker den i vart fall mig från ett köp. Mitt budgetval är Leica M9 men med ett begagnatpris på runt 20 000 kronor är det tyvärr inte så mycket budget över den modellen.

Men när det gäller analoga kameror ser det annorlunda ut, det finns många riktigt bra kameror med M-fattning att välja på och en del av dem går att hitta till riktigt bra priser. Konica Hexar RF, Minolta CLE och Leica M4-2 riktigt bra ”budgetval”. I mitt tycke är Konica Hexar RF den bästa analoga mätsökarkameran som hittills gjorts. Den är lättladdad, har diskret motormatning, stor sökare och är enkel och snabb att jobba med, och den kostar under 10 000 kronor. För den som vill vara helt batterioberoende är Leica M4-2 ett bra val.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2020-12-14 12:00 | Läst 4893 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Varför finns det inga vettiga kameraväskor?

Om man är välbyggd, bredaxlad och muskulös är det nästintill omöjligt att hitta en vettig kameraväska. Jag kan inte begripa varför kameraväsktillverkarna inte kan plocka fram vettiga kameraväskor som är snygga, praktiska och användbara. Det verkar som om tillverkarna utgår från att alla fotografer är geeks som inte bryr sig om hur de ser ut.



Det finns förvisso en del användbara kameraryggsäckar, men de är extremt fula och fulla med en massa onödiga skogsmulleattribut som bara är i vägen eller hänger och slänger. Ett avbärarbälte är säkert bra att ha om man fjällvandrar men på en kameraryggsäck är det överflödigt. En annan sak som jag inte tycker om med en fotoryggsäck är att jag inte kan ha den hängande på min axel utan att den hela tiden vill falla ned. Ryggsäckarna är byggda för flaskhalsaxlade män och passar inte oss som är bredaxlade. Men den stora nackdelen med en kameraryggsäck är att det tar för lång tid att snabbt få fram den utrustningen som jag vill ha och det har hänt att jag har missat bilder på grund av det...

Mina krav på en vettig kameraväska är att den inte ska se ut som en kameraväska, det ska finnas gott om plats till annat än kameror och objektiv, den ska ha rejäla bärhandtag, den ska ha ett rejält axelband, inte vara något fuskbygge och inte kosta en halv förmögenhet. Efter många års letande hittade jag till sist en Timberland Soft Vintage Canvas Briefcase. Jag köpte väskan och monterade i en kamerainsats från Lowepro som jag hade liggande och vips hade jag en riktigt vettig kameraväska som uppfyller alla mina krav. Framförallt kan jag snabbt få fram kameran ur väskan.

Väskan rymmer 2 st kamerahus, 4 st objektiv och 1 blixt. Insatsen går att bygga ut och väskan rymmer då ett par objektiv och ett kamerahus till. Jag kanske inte inte ska glömma att säga att jag kör med spegellösa kameror som inte tar så mycket plats. Med lite extra justeringar skulle väskan säkerligen rymma en eller två spegelreflexkameror och ett par objektiv. I de andra facken på väskan ryms en laptop med nätenhet och det finns ordentligt med utrymme kvar för andra ej kamerarelaterade prylar. Jag har betalat 800 kronor för väskan och insatsen. En del tycker säkert att det är lite dyrt men för min del var väskan värd varenda liten krona.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Postat 2013-01-02 11:09 | Läst 17062 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Min lilla smidiga Mac Mini sjunger tyvärr på sista versen...

Mac Mini är små och smidiga datorer som storleksmässigt faller mig i smaken. Det har varit skönt att slippa ha ett stort fläkttjutande åbäke antingen på eller under skrivbordet. Mac Minin har tyvärr en nackdel i att den inte är riktigt byggd för mina användningsområden. Nu har den inbyggda DVD-brännaren bestämt sig för att inte bränna några fler skivor och tidigare i somras så lade den inbyggda DIV-X kontakten av, men det går fortfarande av någon underlig anledning att få bild på skärmen genom att använda en DIV-X – VGA-adapter. Men det känns onekligen som om min lilla smidiga Mac Mini sjunger på sista versen och snart packar väl den ihop helt och hållet...

Efter en dryg månads funderande på hur jag ska ersätta min lilla trevliga Mac Mini har jag kommit fram till att jag behöver en begagnad stationär Power Mac G5 (möjligtvis Intel om priset är det rätta) med dubbelprofessor,  kryddad med ett grafikkort på minst 64 gb, minst 2 gb ramminne och 160 gb hårddisk. Har du en stationär Macintosh G5 (eller Intel) enligt ovanstående specifikationer till salu till rätt pris och vill ge den ett bra hem så är du välkommen att kontakta mig via kontaktformuläret här på Fotosidan och berätta lite mer om datorns specifikationer.

Det är smidigast om du bor i närheten av Huskvarna, men kan du tänka dig att skicka datorn väl embalerad gärna i orginalkartong  med hjälp av ex. bussgods så är du också välkommen att kontakta mig

<EDIT 080822> Jag har precis köpt och fått hem en begagnad Powermac G5 och nu har jag inte längre behov av någon ny dator <EDIT>



Dagens låt hittar du här

//Chasid

Ps: Är du intresserad av gatufoto?
Läs då gärna inlägget Gatufoto für dummies
Postat 2008-08-07 13:34 | Läst 10299 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Pimp my Camera

Nu har jag fått hem och monterat den nya ormskinnsröda kameraklädseln från Aki-Asahi.com som jag beställde till min Contax 137 MA. Det tog bara en vecka från beställningstillfället till leveransen från Japan! Aki-Asahi var ett mycket trevligt företag att göra affärer med, jag fick med en extra kameraklädsel till min Contax och en extra uppsättning med "light seals" som det heter på finska.

Kameran blev riktigt fin i sin nya klädsel! Jag ska ladda den med en rulle film och provköra den när det gråmulna vädret släpper taget och brister ut i solsken kryddat med 10-15 sköna plussgrader! Provbilderna kommer jag att redovisa i min blogg framigenom. Det ska bli skönt att köra lite analogt igen och få tillbaka spänningsmomentet i att vänta ett par dagar innan jag får se bildresultatet! Att få både negativ att stoppa i pärmen och en CD-skiva med bilderna på är inte fel, det bästa av två världar, där kan man snacka om backup! Läs mer om detta i min blogg Roots of photography

Totalkostnaden för kamera, ny klädsel, "light seals" nyservat objektiv, och en ny Contax kamerarem blev endast 955 kr! Det är inte klokt vilka fynd man kan göra på begagnade analoga kameror idag! Carl Zeiss optiken går även utmärkt att använda på Canons digitala fullformatare med hjälp av adaptrar, faktum är att Carl Zeiss optiken slår Canons motsvarigheter på många punkter!

Här finns information om hur man går tillväga när man byter kameraklädsel och light seals!


Contax 137 MA i ny skrud. Tillsammans med det lilla skärpevassa
Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 bildar kameran en fickvänlig enhet!


Så här såg kameran ut innan klädselbytet

Veckans skiva:
Strangeways, Here We Come -The Smiths

//Chasid
Postat 2008-01-15 12:08 | Läst 21542 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
1 2 Nästa