"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

"Music is perfect" – Leroy EmmanuelIn july 2017 Leroy Emmanuel was in Sweden to play with his band LMT Connection and the Canadian band Newworldson at a festival. I took the opportunity to do a longer interview with him. Leroy is a respected name in soul and funk music. He has played guitar with some of the greatest entertainers in music history. When I asked him about the importance of music, I got the following answer:– Music is perfect! Music was created to remind mankind what he was created to be – Perfect! That’s why music is perfect! It’s like a ball of clay that a hundred of millions of people can shape something out of it and it will be a different shape. Why? Cause the ball of clay is perfect enough to lend it self to everybody and that’s what music is! That exactly what it is no more no less, Leroy Emmanuel.Text och foto: Mikael Good


Postat 2020-10-04 09:23 | Läst 1037 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Varulven stal all uppmärksamhetDu har säkert råkat ut för en bildtjuv någongång. Precis när du ska ta en bild hoppar linslusen in i bilden, smajlar upp sig och stjäl uppmärksamheten.

Detta hände när jag tog den ovanstånde bilden på den legendariske Heavy metal-trummisen Ted Kirkpatrick och ett av hans svenska fan. Från ingenstans dök den lilla vovven upp och stal all uppmärksamhet.  Jag hittade bilden när jag var på jakt efter konsertbilder på bandet Tourniquet som Ted spelar i. Även om den inte är riktigt perfekt tyckte jag att den blev lite rolig.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2020-09-13 12:15 | Läst 1329 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fyra gitarrister och en basist

En sak som jag saknar under den pågående pandemin är möjligheten att fotografera konserter. Ett vanligt år bevakar jag ett 50-tal konserter, och under de senaste åtta åren har jag levererat 1000-tals bilder till olika artister och tidningar.

I år har jag tyvärr inte varit på en enda konsert, de har ställts in en efter en på grund av Corona-pandemin. Men jag har fått leverera en hel del bilder från arkivet. En av dem är bilden här ovan på Peter Carlsohn. Han är basisten som står mitt bland de duellerande gitarristerna.

Peter har precis släppt sin soloskiva Out of the Blue som är väl värd en genomlyssning, som kuriosa kan jag berätta att jag har tagit några av bilderna i det medföljande konvolutet. Bilden här ovan och några andra konsertbilden på Peter som jag letade upp kommer kanske att användas i en artikel om Peter. Jag har för mig att den har publicerats tidigare men jag är inte riktigt säker.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2020-08-27 14:58 | Läst 1912 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMPIRE 21 Strikes BackDet har hänt ett otal gånger i musikhistorien att en riktigt bra skiva som aldrig nådde listorna upptäcks på nytt och får ett nytt liv och når en större publik. En platta som borde få den chansen är EMPIRE 21.


Senhösten 2014 släppte det svenska hårdrocksbandet EMPIRE 21 sin självbetitlade debutskiva. Trots att skivan hyllades av recensenterna fick den aldrig ordentligt med luft under vingarna och lyfte aldrig. Men en liten och trogen skara som anser att EMPIRE 21 är ett av 2000-talets bästa skivsläpp vad gäller tyngre musik har regelbundet promotat den i olika medier med förhoppningen att fler ska upptäcka den.

Jag föreslår att du letar upp EMPIRE 21 på Spotify och ger den en genomlyssning. Gillar du tyngre rock kommer du nog inte att bli besviken. Tyvärr är Spotify dåliga på att betala artister för deras musik. Det bästa sättet att stödja artister och se till så att ny musik släpps i framtiden är genom att köpa skivor. Vad gäller EMPIRE 21 finns den fortfarande att få tag på CD, och den går att ladda ned på iTunes. Tyvärr finns den inte på vinyl, men om intresset för skivan blir tillräckligt stort kanske det inte är omöjligt med en nyutgåva på vinyl!

Ett smakprov från skivan - EMPIRE 21 - "All Is Lost"
Text och Foto: Mikael GoodPostat 2020-08-14 09:29 | Läst 2264 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

När ljuset tryter behövs ljusstarka objektivFörra året fotograferade jag ett 50-tal konserter. Jag fick vara med om en hel del sköna konsertupplevelser och fick upptäcka ny musik. Men trots att jag har hållit på med rockfoto sedan 1980-talet upplever jag att det blir allt svårare att få ljuset att räcka till.
Det blir allt svårare att fotografera inomhuskonserter, och det ställs allt högre krav på utrustningen. Tidigare har jag använt objektiv med ljusstyrka 4 med gott resultat och jag har klarat mig med 1/250 och 3200 ASA, och har kunnat vänta in rätt ögonblick och vetat att bilden suttit där den skulle. Men i takt att konserterna blir mer av en helhetsupplevelse med stora LCD-skärmar, ljus, rökmaskiner och andra effekter har jag fått tänka om. Många gånger har jag fått kassera bilder för att ljuset försvann precis i fotograferingsögonblicket. Idag finns det som tur är många ljusstarka objektiv att välja på, problemet är att de flesta av dem är gigantiskt stora. Jag jobbar oftast med två kameror och vill inte ha extra blytyngder runt halsen, eller i fotoväskan för den delen. Därför har jag valt att i så stor utsträckning som möjligt köra samma objektiv på Leica M som på Sony. För att kunna göra så har jag en Techart Pro LM-EA7 autofocus adapter M – E AF till min hjälp.  Förra sommaren använde jag kombinationen 7artisans 28mm f/1.4 ASPH M-objektiv och Techart Pro-adapter på en hel del konserter. Fokuseringen fungerade ypperligt på min A7rII, och den ställde skärpan snabbt och rätt utan att tveka. I dag har jag en Sony A9 och kombinationen är ännu mer klockren, ögonfokusen gör att skärpan sitter rätt. Men om vi återgår till förra året så bevakade jag en konsert med den amerikanska Hip-Hop artisten Lecrae. Min vana trogen hade jag lyssnat in mig på hans musik och kollat igenom några Youtube videor för att vara förberedd på vilka bilder det skulle kunna bjudas på.Konserten var mycket bra. Lecrae och hans DJ var på spelhumör, och fick genast med sig publiken. Jag älskar att fota konserter med mycket närvaro och samspel mellan artist och publik, och det bjöds det rejält på under konserten. Lecrae är en mästare på rap, och han bjöd på ett riktigt grymt flow. Det är alltid kul att få se en världsstjärna på en relativt liten scen, det brukar borga för närhet, intimitet och ett grymt tryck. Precis så blev det den här kvällen och Lecrae bjöd på en av förra årets stora konsertupplevelser.Jag hade fotopass och fick möjlighet att fotografera under soundcheck, och jag begränsades inte heller av tre låtars regeln. Under konserten kunde jag röra mig relativt fritt, och jag tog många fler bilder än vad jag har presenterat här. Det är inte omöjligt att några av dem dyker upp i bloggen framgent.Jag hade med mig två kameror till konserten en med ett 70-200mm och en med ett 7artisans 28mm. 70-200mm använde jag till porträttbilden, övriga bilder är tagna med 28mm. Text och foto: Mikael Good

Postat 2020-05-26 12:11 | Läst 4825 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 24 Nästa