"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En riktig fattigmansleica

Det är många recensenter som gärna använder sig av begreppet fattigmansleica eller Leicadödare när de ska beskriva nya digitala kameramodeller som i sin utformning kanske liknar den legendariska tyska mätsökarkameran.

Det är lite konstigt då Leicas största kännetecken är den kopplade mätsökaren och så vitt jag vet är det bara Epson som har byggt en liknande digitalkamera. Jag har alltid gillat mätsökarkameror men det är först under de senaste åren som jag har tagit steget fullt ut och köpt ett par stycken. När jag köpte min M3:a fastnade jag rätt så ordentligt i mätsökarträsket. Det är fantastiskt kul att fota med M3:an men att framkalla och scanna filmen är fruktansvärt tråkigt och därför bestämde jag mig för att köpa en digital mätsökarkamera när rätt tillfälle erbjöds.För ett par veckor sedan dök det rätta tillfället upp och jag rådfrågade först en amerikansk kollega som kört med digitala Leicor i många år om det var ett bra köp? Utan att tveka gav ha mig rådet: - Buy it and start smiling :). Det är många som har förutfattade meningar om Leicafotografer att de skulle vara snobbar och rika, jag är varken eller. Att jag hade råd att köpa en Leica M8 beror på att jag har sålt av större delen av mitt Canonsystem och trots en smärre förlust räckte pengarna till en Leica M8 och en resa till Egypten för hela familjen. Det som jag gillar mest med M8:an är att jag inte har behövt läsa en rad i instruktionsboken. Det var bara att plocka upp kameran och fota som om jag aldrig hade gjort något annat. Jag önskar att fler tillverkare kunde tänka sig att göra kameror som är lika lättanvända och som inte kräver en ingenjörsutbildning för att man ska kunna hantera dem. Framförallt gillar jag att det är jag som bestämmer och inte kameran. Det är lätt att ställa skärpan med hyperfokal och ljusmätningen kan jag sköta med hjälp av Sunny 16 metoden. Det enda som jag saknar på kameran är en sensor i småbildsformat men det kostar mig minst 40000 kronor att köpa en begagnad M9 och därför kan jag leva med den bristen. Förhoppningsvis kommer Voigtländer eller Zeiss Ikon med en riktigt digital mätsökarkamera i framtiden och då kanske jag får råd, men fram till dess så duger min riktiga fattigmansleica gott för mig.


Leica M8 och Leitz Summicron-C 1:2/40 är en utmärkt combo och fler objektiv behöver man egentligen inte.

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-03-11 11:31 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En Leica M10 prototyp på toppen av Sinaiberget

När jag var uppe på toppen av Sinaiberget i Egypten för tre dagar sedan och beundrade soluppgången, märkte jag att två mycket fotointresserade tyska turister nyfiket diskuterade min kamera. Jag kunde inte låta bli att skoja med dem och höll upp min M8 med raka armar och låtsades ställa in skärpan med hjälp av Live View. När jag tagit bilden drog jag med fingret över displayen som om jag tittade på bilderna med hjälp av en touchscreen.


Utsikt från Sinaiberget.

De båda tyskarna nappade genast på det feta betet och jag hörde dem upphetsat säga: 
- Guck mal es ist ja ein prototyp für die kommende Leica M10 (Titta, det är en prototyp på den kommande Leica M10). 
Det ska bli spännande att se om ryktet om en Leica M10 på Sinaibergets topp kommer att sprida sig på nätet :)


Utsikt från Sinaiberget.

Jag blir mer och mer imponerad av Leica M8 och jag kan inte riktigt förstå varför det skulle ta mig så lång tid att förstå att det är just mätsökarkameror som passar mig bäst. Att jag valt Leica M8 beror på att det inte finns något annat vettigt digitalt alternativ med äkta mätsökare att välja på för mig. 


Soluppgång vid Sinaiberget, Egypten

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-03-10 10:45 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Leica Oskar Barnack Award 2012

Jag har återigen kvalificerat mig för att delta i Leica Oskar Barnack Award 2012. Tävlingen är öppen för alla professionella fotografer och jag kommer att delta med ett vardagsnära reportage som jag gjorde i en liten stad i Ryssland förra året.

Egentligen är jag inte så mycket för att delta i fototävlingar, trots att det har gått bra för mig de få gångerna som jag har deltagit. Om jag mot all förmodan skulle vinna tävlingen kommer jag givetvis att dela priset med personerna som jag porträtterat.

Precis som alla goda berättelser så har reportaget som jag gjorde ett lyckligt slut. Jag tycker inte om att gotta mig i krig, elände och konflikter. Jag föredrar att lyfta fram vanliga, enkla, kämpande människor i mina texter och bilder.

Här kan du läsa mer om Leica Oskar Barnack Award 2012: http://www.leica-oskar-barnack-award.com/Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

www.chasid68.blogspot.com

Postat 2012-02-01 09:58 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

De digitala verktygen blir bara bättre och bättre

Igår publicerade jag ett inlägg med rubriken Grace finds beauty in every face. Inlägget handlade om och illustrerades med en bild på en mormor och hennes barnbarn. Bilden tog jag för snart sex år sedan när jag var på besök hemma hos familjen. Den sparades i RAW-format i kameran och jag framkallade sedan bilden med hjälp av Capture One som var ett ganska så avancerat program för sin tid, bilden bearbetades sedan i Photoshop 5.

Idag testade jag att framkalla bilden med Adobe Camera RAW CS5 (ACR) och valde sedan att göra en varsam svartvit konvertering i Photoshop CS5. Den stora skillnaden är att ACR CS5 är betydligt bättre på att vaska fram detaljer ur bilden än vad Capture One anno 2006 var. Om du tittar på bilderna nedan kan du själv avgöra om du tycker att det blev bättre eller sämre.

Personligen tycker jag att den "nya" bilden har en betydligt mer attraktiv gråskala och jag har bestämt mig för att gå igenom och restaurera mina tidigare gjorda bilder med hjälp av ACR CS5. Främst för att jag nu enkelt kan få fram den gråskala i bilderna som jag tidigare fick kämpa länge för att få fram.


Bilden framkallad med Capture One, 2007.

Bilden framkallad med ACR CS5, 2012.

Nu kanske det låter som om jag är nöjd. Men jag är faktiskt långt ifrån nöjd med dagens teknik och jag längtar till den dagen då ACR och Photoshop är lika mångsidiga och ger ett lika bra resultat som det gamla hederliga mörkrummet.

Jag tog tre bilder på mormodern och barnbarnet. På bild nummer två hängde blixten inte med. I det dunkla rummet fick jag då en exponeringstid på 1/2 sekund och bländare 2,8 på 200 ASA. Hade jag tagit bilden idag hade jag förmodligen inte använt blixt utan vridit upp den kamera som jag använder idag till 3200 ASA och tagit bilden på bländare 1,7 vilket hade gett ett motsvarande skärpedjup. År 2006 hade jag tyvärr inget annat alternativ än att använda blixt. Å andra sidan hade jag inte haft någon blixt så hade jag inte heller haft någon bild att visa upp...

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-01-15 14:14 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Annus horribilis - Ett mörkt år

Det här året har varit ett riktigt mörkt år för mig på jobbfronten. Året började i moll då jag fick reda på att det jobbet som jag hade fått ett muntligt löfte om att få, hade gått till en annan… I samma veva missade jag även ett annat arbete som hade passat mig perfekt med en hårsmån…Jag har varit på mängder av intervjuer men hittills har jag inte fått något napp trots att jag har varit nummer två på en hel del olika arbeten. Det är i och för sig uppmuntrande att komma tvåa bland hundratals kandidater men så länge som det inte leder till ett arbete är det bara deprimerande.Det är positivt att mIna reportage och bilder har rönt stor uppmärksamhet både inom som utom landet. De riktade reportagen som jag har gjort för hjälporganisationer har dragit in mer pengar än förväntat. Men tyvärr har inte ett positivt resultat medfört att jag har fått åka på fler reportageresor. Av fyra förväntade reportageresor under våren fick jag bara åka på en...Men oroa er inte för mig, jag har inte tappat hoppet trots att det här året har varit ett riktigt Annus Horribilis för mig på jobbfronten. Jag söker mängder av arbeten och bär trots allt på en förhoppning om att det snart ska vända :)Min tro är starkare än någonsin och jag bär trots allt på ett hopp om en ljusare framtid på arbetsmarknaden. Trots att jag har blivit utsatt för både lögner och förtal under det gångna året har jag valt att fortsätta att lita på mina medmänniskor och jag har förlåtit dem som på något sätt har svikit mig eller min familj. Det viktigaste är att jag själv står för det jag säger och försöker att leva på ett sådant sätt att jag får vara till både glädje och välsignelse för andra människor.Nu tycker jag verkligen att det är på tiden att jag får uppleva ett riktigt annus mirabilis (glädjens år). Det är som sagt deprimerande att behöva vara arbetslös när man vill arbeta och göra rätt för sig. De gåvorna som jag har fått ska inte behöva ligga nedpackade i en sliten låda mellan gulnade tidningsblad, de ska användas och vara till välsignelse för andra människor. Jag hoppas och tror att 2012 är det året som den stora vändningen kommer för mig på arbetsmarknaden :)Med detta inlägget vill jag också passa på att önska alla mina läsare ett riktigt gott nytt år och en trevlig fortsättning på det nya året :)

Dagens låt: Just Keep Goin´On- Rev Dan Smith

Text och foto: Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2011-12-31 12:50 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 92 93 94 Nästa 

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv