"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En Leica M10 prototyp på toppen av Sinaiberget

När jag var uppe på toppen av Sinaiberget i Egypten för tre dagar sedan och beundrade soluppgången, märkte jag att två mycket fotointresserade tyska turister nyfiket diskuterade min kamera. Jag kunde inte låta bli att skoja med dem och höll upp min M8 med raka armar och låtsades ställa in skärpan med hjälp av Live View. När jag tagit bilden drog jag med fingret över displayen som om jag tittade på bilderna med hjälp av en touchscreen.


Utsikt från Sinaiberget.

De båda tyskarna nappade genast på det feta betet och jag hörde dem upphetsat säga: 
- Guck mal es ist ja ein prototyp für die kommende Leica M10 (Titta, det är en prototyp på den kommande Leica M10). 
Det ska bli spännande att se om ryktet om en Leica M10 på Sinaibergets topp kommer att sprida sig på nätet :)


Utsikt från Sinaiberget.

Jag blir mer och mer imponerad av Leica M8 och jag kan inte riktigt förstå varför det skulle ta mig så lång tid att förstå att det är just mätsökarkameror som passar mig bäst. Att jag valt Leica M8 beror på att det inte finns något annat vettigt digitalt alternativ med äkta mätsökare att välja på för mig. 


Soluppgång vid Sinaiberget, Egypten

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-03-10 10:45 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Leica Oskar Barnack Award 2012

Jag har återigen kvalificerat mig för att delta i Leica Oskar Barnack Award 2012. Tävlingen är öppen för alla professionella fotografer och jag kommer att delta med ett vardagsnära reportage som jag gjorde i en liten stad i Ryssland förra året.

Egentligen är jag inte så mycket för att delta i fototävlingar, trots att det har gått bra för mig de få gångerna som jag har deltagit. Om jag mot all förmodan skulle vinna tävlingen kommer jag givetvis att dela priset med personerna som jag porträtterat.

Precis som alla goda berättelser så har reportaget som jag gjorde ett lyckligt slut. Jag tycker inte om att gotta mig i krig, elände och konflikter. Jag föredrar att lyfta fram vanliga, enkla, kämpande människor i mina texter och bilder.

Här kan du läsa mer om Leica Oskar Barnack Award 2012: http://www.leica-oskar-barnack-award.com/Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

www.chasid68.blogspot.com

Postat 2012-02-01 09:58 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

De digitala verktygen blir bara bättre och bättre

Igår publicerade jag ett inlägg med rubriken Grace finds beauty in every face. Inlägget handlade om och illustrerades med en bild på en mormor och hennes barnbarn. Bilden tog jag för snart sex år sedan när jag var på besök hemma hos familjen. Den sparades i RAW-format i kameran och jag framkallade sedan bilden med hjälp av Capture One som var ett ganska så avancerat program för sin tid, bilden bearbetades sedan i Photoshop 5.

Idag testade jag att framkalla bilden med Adobe Camera RAW CS5 (ACR) och valde sedan att göra en varsam svartvit konvertering i Photoshop CS5. Den stora skillnaden är att ACR CS5 är betydligt bättre på att vaska fram detaljer ur bilden än vad Capture One anno 2006 var. Om du tittar på bilderna nedan kan du själv avgöra om du tycker att det blev bättre eller sämre.

Personligen tycker jag att den "nya" bilden har en betydligt mer attraktiv gråskala och jag har bestämt mig för att gå igenom och restaurera mina tidigare gjorda bilder med hjälp av ACR CS5. Främst för att jag nu enkelt kan få fram den gråskala i bilderna som jag tidigare fick kämpa länge för att få fram.


Bilden framkallad med Capture One, 2007.

Bilden framkallad med ACR CS5, 2012.

Nu kanske det låter som om jag är nöjd. Men jag är faktiskt långt ifrån nöjd med dagens teknik och jag längtar till den dagen då ACR och Photoshop är lika mångsidiga och ger ett lika bra resultat som det gamla hederliga mörkrummet.

Jag tog tre bilder på mormodern och barnbarnet. På bild nummer två hängde blixten inte med. I det dunkla rummet fick jag då en exponeringstid på 1/2 sekund och bländare 2,8 på 200 ASA. Hade jag tagit bilden idag hade jag förmodligen inte använt blixt utan vridit upp den kamera som jag använder idag till 3200 ASA och tagit bilden på bländare 1,7 vilket hade gett ett motsvarande skärpedjup. År 2006 hade jag tyvärr inget annat alternativ än att använda blixt. Å andra sidan hade jag inte haft någon blixt så hade jag inte heller haft någon bild att visa upp...

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2012-01-15 14:14 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Annus horribilis - Ett mörkt år

Det här året har varit ett riktigt mörkt år för mig på jobbfronten. Året började i moll då jag fick reda på att det jobbet som jag hade fått ett muntligt löfte om att få, hade gått till en annan… I samma veva missade jag även ett annat arbete som hade passat mig perfekt med en hårsmån…Jag har varit på mängder av intervjuer men hittills har jag inte fått något napp trots att jag har varit nummer två på en hel del olika arbeten. Det är i och för sig uppmuntrande att komma tvåa bland hundratals kandidater men så länge som det inte leder till ett arbete är det bara deprimerande.Det är positivt att mIna reportage och bilder har rönt stor uppmärksamhet både inom som utom landet. De riktade reportagen som jag har gjort för hjälporganisationer har dragit in mer pengar än förväntat. Men tyvärr har inte ett positivt resultat medfört att jag har fått åka på fler reportageresor. Av fyra förväntade reportageresor under våren fick jag bara åka på en...Men oroa er inte för mig, jag har inte tappat hoppet trots att det här året har varit ett riktigt Annus Horribilis för mig på jobbfronten. Jag söker mängder av arbeten och bär trots allt på en förhoppning om att det snart ska vända :)Min tro är starkare än någonsin och jag bär trots allt på ett hopp om en ljusare framtid på arbetsmarknaden. Trots att jag har blivit utsatt för både lögner och förtal under det gångna året har jag valt att fortsätta att lita på mina medmänniskor och jag har förlåtit dem som på något sätt har svikit mig eller min familj. Det viktigaste är att jag själv står för det jag säger och försöker att leva på ett sådant sätt att jag får vara till både glädje och välsignelse för andra människor.Nu tycker jag verkligen att det är på tiden att jag får uppleva ett riktigt annus mirabilis (glädjens år). Det är som sagt deprimerande att behöva vara arbetslös när man vill arbeta och göra rätt för sig. De gåvorna som jag har fått ska inte behöva ligga nedpackade i en sliten låda mellan gulnade tidningsblad, de ska användas och vara till välsignelse för andra människor. Jag hoppas och tror att 2012 är det året som den stora vändningen kommer för mig på arbetsmarknaden :)Med detta inlägget vill jag också passa på att önska alla mina läsare ett riktigt gott nytt år och en trevlig fortsättning på det nya året :)

Dagens låt: Just Keep Goin´On- Rev Dan Smith

Text och foto: Mikael Good. All rights reserved.

Postat 2011-12-31 12:50 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ett kallt land med många varma människor

Som ni säkert redan vet har jag varit i Lettland ett flertal gånger och under den tiden har jag lärt känna Lettland och det lettiska folket ganska så väl. Jag har anlitats till att göra socialreportage som sedan har publicerats i nyhetsbrev, månadsbrev, magasin och tidningar.

En del av de reportagen som jag har gjort har jag även lagt upp i min blogg och i slutet av inlägget kommer en länklista till de reportagen. Det finns säkert de som ställer sig frågan varför jag har valt att lägga upp materialet i min blogg. Den största anledningen är att det har kommit in väldigt mycket pengar till behövande i Lettland den här vägen. Mitt primära mål är att se till så att människorna som jag mött och umgåtts med och människor i deras närhet inte ska behöva lida någon brist på vare sig mat eller kläder. De har bjudit in mig i sina hem och valt att visa upp sig i sin utsatthet och då är det inte mer än rätt att de får sin del av kakan.

Utan att vilja slå mig själv för bröstet vill jag ändå säga att mina Lettlandsreportage har fått vara med och dra in mångmiljonbelopp till behövande. Även om jag själv inte har tjänat så mycket pengar som jag borde på mitt arbete har jag fått vara med och dra in betydande belopp till människor som jag bryr mig om och vill hjälpa till en bättre tillvaro och det är faktiskt lön nog för mig!

Den som så vill kan klicka sig vidare och läsa artiklarna och reportagen:

Text och Foto: © Mikael Good. All rights reserved.
Postat 2011-12-07 21:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 93 94 95 Nästa 

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv