"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Analog krasch...

...Det händer allt som oftast att man läser om personer som råkat ut för hårddiskrascher och som i ett nafs förlorat fler års bildmaterial. Då hörs ofta en och annan kommentar om att hade du bara haft negativ eller positiv så hade det varit lungt.  

För ett par dagar sedan fick jag en beställning på en bild från Amalfi, jag sökte upp den inscannade bilden på en av mina hårddiskar men upptäckte att jag gjort ett misstag under inscanningen. Men jag har ju ett diaorginal tänkte jag och letade genast upp bilden för att göra en omskanning. Till min stora förtvivlan upptäckte jag att den bilden tillika om de flesta diabilder som jag har tagit de senaste fem åren har blivit utsatta för ett slags svampangrepp och de flesta bilderna är tyvärr bortom alla räddning...

Det är en hel del viktiga bilder som blivit förstörda, reportagebilder från Kina, bilder från bröllopsresan till Italien, bilder från Turkiet. Bilderna har förvarats torrt och mörkt allt enligt regelboken, äldre bilder som förvarats på samma sätt och ställe har klarat sig utmärkt. Jag tror att svampangreppett beror på ett dåligt labbarbete, men det är tyvärr inget som jag kan bevisa och labbet är nedlagt sedan 1,5 år tillbaka...

Som tur är har jag scannat in merparten av bilderna med en riktigt bra diascanner. Jag har de digitala diakopiorna sparade på dubbla hårddiskar samt på CD och DVD. Hade det varit för 10 år sedan som detta hade hänt så hade det varit en total katastrof, nu är det bara en katastrof och trots labbets slarv så kommer bilderna att leva vidare i många år till i digital form, de viktigaste har jag även printat ut på fotopapper som har minst 50 års hållbarhet!

Att hårddiskar kraschar så att många års bilder försvinner händer allt för ofta, men analoga krascher är desto ovanligare, man vill ju gärna tro att analogt material som förvaras på rätt sätt ska överleva riktigt länge... Det är väl som så att vill man fota med diafilm idag så får man nog se till att framkalla filmen själv för att slippa allt labbslarv.

För att förekomma kommentaren "Använd Kodacrome så slipper du alla problem!", så gör jag redan nu tillägget: Kodacrome använder sig av en direkt miljöfarlig framkallningsmetod, det är den främsta orsaken till att jag inte använder Kodacrome längre! Jag slutade använda Kodacrome för fem-sex år sedan pga miljöaspekten och allt för stort slarv vid framkallningen, repor och fixfläckar är inget som jag vill ha på mina bilder...Hamnen i Amalfi. En av alla mina diabilder som blivit förstörd pga dålig framkallning.


Dagens skiva: Fleetwood Mac In Chicago 1969

//Chasid
Postat 2007-10-24 09:20 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Äppelträden måste klippas...

...när man som jag bor i ett eget hus så tillkommer det en hel del saker som jag inte behövde bry mig om när jag bodde i lägenhet, som att äppelträden måste klippas så att de blommar och sedan ger en god skörd även i år.

En trevlig sak med äppelträd är att det kan bli en del trevliga bilder på dem när de blommar, som bilden nedan, inget märkvärdigt, bara ett blommande äppelträd rakt upp och ned utan krussiduller, det är ingen bild som jag är så vidare värst stolt över men trots det så prydde den ett tidningsomslag förra året, det är  en brödbild helt enkelt, en bild som hjälper till att finansiera mitt fotograferande.

 

 Veckans skiva:  Sound Affects - The Jam

/Chasid 

Postat 2007-03-09 12:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv