"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

15 - oktober blir 5 mars

...En nytt inlägg i min blogg per vecka ska jag försöka skriva, skrev jag i februari. Jag har kommit upp i 34 nu och kan man räkna vilket jag är dålig på (matematik är alldeles för abstrakt för mig) så kommer man ganska snart fram till att 34 minus oktober blir mars (jag fick hjälp av en miniräknare!).

Nu när mörkret börjar lägga sig över landet och kylan kommer krypande, så hoppas jag att jag får lite mindre tid till trädgårdsskötsel och lite mer tid till att skriva. Förhoppningsvis så är jag uppe i de 52 blogginlägg som var min målsättning, när janus vänt sitt ansikte och vi åter är inne i februari!



En ringlande trapp i Napoli, Italien


Veckans skiva: Hard Again - Muddy Waters

//Chasid

Postat 2007-10-10 19:44 | Läst 11736 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Morgonstund har guld i mun...

...kan ett ordspråk vara mer missvisande än så? Aldrig har jag stutsat upp glad som en lärka på morgonen, sjungande gjort mig en tallrik gröt och en kopp kaffe som jag avnjutit tillsammans med morgontidningen under en timma. Aldrig har jag gått upp och tagit en morgonpromenad kl. 5.00 för att fånga solens första diminbäddade strålar med min fotoapparat  i den friska och sköna morgonstunden...

Morgonstund har guld i mun utbrister de morgonpigga som vill terrorisera oss kvälls- och nattmänniskor med sin påklistrade munterhet.  Morgonstund har guld i mun, hmm jag tror att jag modifierar ordspråket så att det blir mer verklighetsnära:
- Morgonstund har malört i mun... Morgonstund har malört i mun... det låter bra i munnen (testa själv) och är mer med sanningen överrensstämmande.

Morgonstund har malört i mun!



Huskvarnaån på kvällen!

Bilden i större format:  http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1131927.htm

Veckans skiva: I´m Ready - Muddy Waters (samma som tidigare i veckan)

//Chasid
Postat 2007-10-09 09:27 | Läst 10691 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det är skandal Canon! (Edit)

Det är skandal att Canon inte upplåter licensen på sin bajonett till en renommerad tillverkare som Carl Zeiss. De som har Canons digitala fullformatare har ropat efter objektiv med kantskärpa i många år och optik med kantskärpa det har Carl Zeiss.

Canon kanske är riktigt rädda för den konkurrens situation som skulle uppkomma om de skulle låta Zeiss tillverka optik med Canon EF-fattning. Det är väl som så att  många av Canons fullformatsanvändarna skulle köpa Zeiss optik till sina fotoapparater och Canon skulle förlora vidvinkelprofit.

Enligt ryktet lär Carl Zeiss fina 18/4 & 21/2.8 vara på gång till Nikon ZF, det går som tur är att använda Nikon F-optik på Canon med adapter, det är väl så man får göra tills dess Canon tänker om...

Edit: När den första Nikon D3 kommer ut på marknaden kommer Nikon folket ha ett stort antal fina Carl Zeiss objektiv med Nikon F-bajonett att välja mellan och fler är på gång! Att Nikon D3 kommer att ha så stora problem med kantskärpan som Canon har haft på sina fullformatare tror jag inte pga Zeiss fina optik! 

Kavlabron, Huskvara. 070704. Utrustning: Carl Zeiss 28/2.8, barnvagn med glad dotter. 

Bilden i större format:  http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1122167.htm  

Veckans skiva:  Compact Snap - The Jam

//Chasid

Ps: Nu har jag köpt mig en analog Contax, en liten trevlig Contax 137 MA blev det! 

Postat 2007-09-28 13:30 | Läst 17582 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Gatufoto

Förra torsdagen när var jag ute och testade mitt nya klassiska gatufotoobjektiv på fältet, så råkade jag ut för något som jag bara har upplevt en gång tidigare.

Jag stod och tittade genom sökaren ut över en gata när jag kom på att jag glömt något , jag vinklade ned fotoapparaten för att ställa in exponeringskompensationen som stod i ordentligt + läge.  Då kom en välklädd man i 60-års åldern upprört fram och bad mig att radera den bild jag enligt honom nyss hade tagit på honom.
- Jag hörde minsann slutarljudet sa han småilsket.
Jag bedyrade att jag inte hade tagit någon bild och att han måste ha hört i syne.
- Får jag se sa han syrligt och pekade envist på displayen.
Jag tryckte igång fotoapparaten och visade honom den senaste bilden.
- Är det likt dig sa jag leende när jag visade upp en bild på en asfaltsläggare (se bilden nedan).
Han tittade noga på bilden, snörpte ihop munnen, vände på klacken och gick sin väg.

Edit: Om jag hade tagit en bild på mannen ifråga så hade jag aldrig raderat den, utan sagt till honom att han kan gå in på Fotosidan och se den i min blogg!

Att någon har lagt sig i mitt gatufotande har nu hänt mig två gånger.

One way Street. Leitz Summicron-R 35/2.0, Canon 

Bilden i större format:
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1118023.htm

Veckans skiva: The Turning Point  - John Mayall

//Chasid


Postat 2007-09-24 17:56 | Läst 14611 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Carl Zeiss II - eller ett subjektivt objektivtest

Ofta hör jag yrkesfotografer klaga över bördan av tunga fotoapparater och tunga L-objektiv som orsakar problem med ryggar, axlar och nackar. Men det finns bra botemedel mot arbetsskador orsakade av alldeles för tunga utrustningar.  Botemedlet mot trötta arbetsskadade kroppar heter Carl Zeiss. Jag har medvetet gått in för att skaffa en lätt och smidig utrustning utan att för den delen göra avkall på kvalitet. Visst min fotoapparat med batteri väger sina modiga 1.5 kg men mitt nya favoritobjektiv heter Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 och väger endast 90 gram, trots det gör objektivet inte avkall på kvaliteten gentemot L-objektiven. Objektivet som har Contax - fattning fäster jag via en adapter från CameraQuest på min EOS, denna adapter är ganska så dyr 175$ men den är trots det väl värd sitt pris i motsats till många billigare adaptrar som inte fungerar så bra tillsammans med CZ 45/2.8. Bländare och skärpa får jag själv ställa in, men kan man fota med hyperfokal så är detta inget problem.

<EDIT 20080719>
Numera rekommenderar jag Happypage HK adaptrar, de är billigare, erbjuder fokusindikering och EXIF-information för det objektivet de är avsedda att sitta på, men CameraQuest adaptern är å andra sidan något bättre byggd än Happypage adaptern.<EDIT>

Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 är ett underbart skönt litet objektiv, att det inte kostade mig mer än 500 kronor är en gåta. Men det är väl som så att många inte ser skogen för alla träden. Jag tror att Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 är ett objektiv som kommer att få kultstatus i den närmaste framtiden och att det kommer att stiga i pris på begagnatbörserna, objektivet håller yttersta optiska klass och är litet och smidigt, det lämpar sig riktigt bra för framförallt dokumentär- och gatufoto.

Nedan följer några testbilder som jag tog under en barnvagnspromenad med min lilla dotter, orginalen är i färg men jag bestämde redan innan jag gick ut att det är svartvitt som gäller idag:



Åbäket

 

Centrala Husqvarna



Husqvarnafabriken



Husqvarnafabriken




Pelle & Gösta, två glada och trevliga herrar som underhöll min dotter och mig!

Veckans skiva: Dreams to Remember - The Otis Redding Anthology

//Chasid

Postat 2007-08-17 20:26 | Läst 17749 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 86 87 88 Nästa