"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Skulle du vilja svälta i jul ...

...Det är mycket tufft för många av våra lettiska grannar på andra sidan Östersjön, en ökande inflation med medföljande prishöjningar på matvaror har gjort att många pensionärer, sjukskrivna och ensamstående mammor har svårt att få pengarna att räcka till för livets nödtorft. Många lever på 400-800 kr per månad och då ska man ha i åtanke att maten är något dyrare i Lettland än i Sverige. Det finns t.o.m. de som pratar om att människor i Lettland kommer att svälta i vinter, då många inte ens har råd med enkla basvaror som mjölk och bröd, det vore helt klart en skandal om det skulle gå så långt som till svält  i ett europeiskt land år 2007, särskilt som vi svenskar är på väg mot frosseriets julafton, då vi enligt prognoserna kommer att spendera mer pengar än någonsin på mat, dryck och presenter....

Den lettiska staten saknar medel att hjälpa sin medborgare med, de lettiska frivilligorganisationerna bågnar under de ekonomiska behoven. EU har skjutit till några miljoner till brödkampanjer för de allra fattigaste men de pengarna förslår knappt.

Situationen i Lettland har ändrats sig i negativ riktning sedan jag skrev mitt inlägg
Fattigdom i september.

Jag har mött många människor som inte riktigt förstår hur eländig situationen är för många letter idag. - Men de är ju med i EU då kan de väl inte ha det så knapert, säger många. Sanningen är att Lettlands ekonomi går relativt bra och ett fåtal har fått det mycket bättre på det stora flertalets bekostnad. Men den uppumpade ekonomiska bubblan kommer med största sannolikhet att spricka och då kommer Lettland att störtas in i räntehöjningar och skenande inflation, om så sker kommer situationen i Lettland att bli fullständigt ohållbar och många fattiga människor kommer att svälta sig genom vintern...

Det skulle behövas en hel drös med Karl-Bertil Jönssons som är beredda att offra en hundring eller mer på att skapa en något bättre situation för de fattiga i Lettland i jul!

Längst ned i mitt inlägg Vill du vara med och sprida lite ljus i mörkret? kan du läsa mer om hur du kan hjälpa. Läs gärna hela inlägget om du inte redan har gjort det!




Här kan du se bilden i större format

<Edit> Jag missade att skriva in veckans skiva men här kommer den:
Veckans skiva:
  Respect Yourself  - The Staple Singers <Edit>

//Chasid 

Postat 2007-11-08 16:44 | Läst 9080 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera