"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Hårddiskkrasch...

...Jag har tidigare skrivit om när jag råkade ut för en analog krasch men som tur var hade jag scannat in mina fotografier så att jag hade digitalakopior på dem!

Nu har jag tyvärr råkat ut för en hårddiskkrasch, en av mina backuphårddiskar valde att lägga av igår men som tur var det inte större skada skedd än att jag behöver köpa en ny hårddisk och börja det tidskrävande arbetet med att kopiera över alla bilder från min andra backuphårddisk till min nya backuphårddisk...

Det är viktigt att ha ett bra flöde när man arbetar med digitalbilder, att bara förlita sig på datorns inbyggda hårddisk är riktigt dumt, sannolikheten för att den kraschar någon gång och medför att värdefulla bilder försvinner är allt för stor för att man ska våga chansa. Personligen så sparar jag allt mitt material på dubbla externa hårddiskar och på DVD, de viktigaste bilderna finns även sparade på ytterligare en extern hårddisk. Det kostar en del att köpa in extra hårddiskar för backup, men vill man undvika att bilderna och annan viktig material försvinner för all framtid så är det väl investerade pengar! Jag har också börjat med att skriva ut mina viktigaste bilder på fotopapper som har minst 50 års beständighet, så att det även finns analogt material att tillgå.

Det senaste numret av Proffsfoto har en intressant artikel om rätt backup för dig. Om du vill fördjupa dig och få riktigt bra tips om ett bra digitalt bildflöde så tycker jag att du ska läsa den artikeln.



Orphans & Grandma. Ett foto som finns sparat på trippla hårddiskar och på DVD

Veckans skiva: Disraeli Gears - Cream

//Chasid

Postat 2007-12-11 10:50 | Läst 9121 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Picasso naken...

...Jag vill tipsa om en av de bästa fotoböcker som har gjorts. Fotografen David Douglas Duncan var en av Picassos närmaste vänner och han har gjort en bok som är väldigt naken och utlämnande om den gamla mästaren Picasso, boken heter Picasso Paints a Portrait och bilderna togs under två dagar i Picassos Villa La Californie på den franska rivieran år 1957. Ingen annan fotograf har lyckats fånga Picassos geni på ett sådant sätt som David. Det är mycket intressant att få följa Picassos arbete på nära håll och Davids bilder andas närvaro och respekt inför mästaren. De var så inne i sina arbeten att de knappt utbytte några ord. En man målade och en man fotograferade och resultatet blev fantastiskt.

Jag hittade mitt exemplar som är en orginalutgåva från 1958 för en hundralapp i en fyndkorg på ett antikvariat och det är en mycket inspirerande och givande bok som jag varmt kan rekommendera till de som är intresserade av rak och enkel fotografi. Boken finns även i nytryck från 1996 och borde gå att beställa i närmaste bokhandel.

Här kan du se några av Davids bilder på Picasso

Veckans skiva: The White Album - The Beatles

//Chasid

Postat 2007-12-08 12:43 | Läst 8030 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Jag måste erkänna...

...att jag blev lite sugen på de här grejerna!

http://www.blocket.se/vi/14459552.htm?ca=17_s

Hade det inte varit för att jag är digital idag så hade jag säkert slagit till! Reportage- och dokumentärfoto är mycket roligare med mätsökare, men det är å andra sidan riktigt tråkigt att scanna och retuchera bilderna (jag har fortfarande ca 1000 scannade diabilder som väntar på att retucheras)... Hoppas att Mamiya släpper en digital variant av Mamiya 7, då skulle det nästan vara värt att belåna huset för att köpa en...



Muslimsk familj i De Yaku (bilden är obeskuren)

Vill du se bilden i större storlek tryck här och klicka dig fram till Documentary Photos

Veckans skiva: White Album - The Beatles

//Chasid

Postat 2007-12-07 20:00 | Läst 6949 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag manipulerar inte mina bilder!

Den stora fördelen med foto är att man kan (ska) avbilda verkligheten precis som den är. Raka, enkla omanipulerade gatufoto, reportage- och dokumentärfoton är överlevande foton som kommer att bibehålla sitt värde även i framtiden. Jag ser foto som ett språk som förmedlar verkligheten till betraktaren. Därför har jag valt att inte manipulera mina bilder, bildmanipulation tar bort trovärdigheten ur bilden och stör språket till betraktaren. Jag anser att man är fotografiskt död som gatu-, reportage- eller dokumentärfotograf om man manipulerar sina fotografier genom att ta bort eller lägga till. Mina fotografier skapas främst i sökaren och bara i undantagsfall så beskär jag fotografierna i efterhand.

Jag tänker inte gå in på vad som är manipulation eller inte, att jag konverterar digitalkamerans färgfoton till svartvitt i PhotoShop räknar jag inte som manipulation, när fotona är i svartvitt så beror det på att jag bestämde mig för svartvitt redan innan jag tog fotot. Jag gör inte mer med fotografierna i photoshop än vad jag hade kunnat göra i ett traditionellt mörkrum med skuggning och efterbelysning. Men jag längtar efter en digitalkamera med svartvit sensor, det togs fram en sådan sensor för ett par år sedan och det vore trevligt om någon tillverkare ville sätta en svartvit sensor i en digital systemkamera eller varför inte en högpresterande digital kompaktkamera!

Det behövs fler fotografer som står upp mot manipulationshystering och väljer att fota rakt och enkelt utan smattrande slutare. Härmed ansluter jag mig till Den Nygamla Enkelheten eller Straight Photography som Bengt Björkbom brukar skriva!



Farfars veranda. En by utanför Joping, Cumming, Kina, 24 dec 2004

Här kan du se bilden i större storlek 

Veckans skiva:  White Album - The Beatles

//Chasid

Ps: Det finns givetvis fler fotografiska områden som inte heller ska manipuleras men jag har valt att inte ta upp dem i det här inlägget.

Postat 2007-12-03 08:46 | Läst 10627 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera