"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Bill Gates - En modern Robin Hood!

Har du också suttit och ondgjort dig över Microsofts i många fall halvfärdiga produkter, grattis du är inte ensam! Trots att Microsoft har ordentligt med muskler, både finansiella och kunskapsmässiga så lyckas de nästan aldrig att släppa en helt färdig produkt på marknaden. Deras produkter är fulla av buggar som användaren själv måste ladda ned och uppdatera datorn med. Men med hjälp av mördande reklam och de mest tålmodiga användarna lyckas de alltid att kränga sina halvmesyrer ändå. Vem skulle tänka sig att köpa en bil där dörrarna saknas enligt premissen: "Vi uppdatera din bil med dörrar så snart som vi har utvecklat dem!" eller att motorn måste uppdateras innan du kan köra iväg på morgonen.

Med detta i åtanke är det konstig att Microsoft har kunnat bli det mest framgångsrika mjukvaruföretaget av alla och att Bill Gates har kunnat bli en av världens rikaste män.

För tio år sedan fick jag frågan om vad jag skulle göra om jag blev Bill Gates för en dag. Mitt svar var: – Ge bort hela förmögenheten till välgörenhet så klart!

Nu blev jag inte Bill Gates för en dag... Men Bill Gates är själv på god väg att ge bort hela sin förmögenhet till välgörenhet! Bill Gates har blivit en modern Robin Hood som tar från de rika och ger till de fattiga! De senaste fem åren har Bill Gates och hans hustru Melinda genom The Bill and Melinda Gates Foundation donerat åtskilliga miljarder dollar till olika projekt i fattiga länder. Precis som sagans Robin Hood när Bill Gates på en dröm om att få vara med om att utrota fattigdom och förtryck på vår jord med hjälp av den enorma förmögenhet som han har byggt upp genom sitt företag Microsoft. Idag ger Bill och Melinda Gates mer pengar i bistånd per år än vad USA som nation ger :)

Det arbete som Bill Gates gör i Bill & Melinda Gates foundation har jag full respekt för och jag önskar att fler giriga miljadärer kunde ansluta sig till honom och gemensamt utrota fattigdomen på vår jord. Vad gör det egentligen att Windows Vista inte fungerar som det ska när några människor kan få äta sig mätta och få den sjukvård de behöver för en del av varje program som säljs :)

Läs mer om Bill & Melinda Gates foundation här:
http://www.gatesfoundation.org/Pages/home.aspx


De Yaku, Qing Hai © Mikael Good, 2004 (Klicka på fotot om du vill se det i större format)

Dagens låt:
Ai du - Vieux Farka Toure

//Chasid

 

 

Postat 2009-09-10 09:45 | Läst 5265 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Reportagefotograf lär dig skriva!

I dessa tider med hårda besparingar på landets tidningar vill jag ge rådet till alla som är intresserade av att jobba med reportagefoto att dubblera, dvs både fota och skriva. För det första är det mycket intressantare att titta på foton om det finns en text och för det andra är det mycket lättare att få kontakt med dem man fotograferar om man har en relation med dem och ett bra sätt att bygga upp en relation på är att intervjua dem!

I dagarna har jag precis skrivit färdigt ett spännande reportage som jag gjorde i Lettland i en gråkall dag i december förra året och det reportaget kommer att tillsammans med mina foton att publiceras i ett månadsmagasin i oktober. Jag har förvisso fått en och annan text publicerad tidigare men detta blir första gången som ett av mina reportage publiceras i ett magasin med fint tryck

Det som är extra kul är att uppdragsgivaren är mycket nöjd med både texten och fotona och detta bäddar för möjligheten att få göra ännu fler reportageresor i framtiden :)

Jag kommer att lägga upp en länk till reportaget i min blogg så snart som det har blivit publicerat!

Ett kök/badrum/tvättstuga för fem personer fotat med Hemnets favoritbrännvidd 17 mm för att få extra rymd i de fyra kvadraten © Mikael Good, 2009 (Bilden är klickbar)


En klassisk mätsökarkamera med en 35´a,  några rullar film, en penna och ett anteckningsblock är allt jag behöver på nästa reportageresa :) © Mikael Good, 2009

Dagens låt: Larry Norman - The Six O'Clock News

//Chasid
Postat 2009-09-04 09:48 | Läst 7088 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Bessa me mucho :) Voigtländer Bessa-R

När jag nyligen satt och gick igenom en stor del bilder från mina reportageresor inför ett kommande projekt. Slog det mig att de fotona som jag tagit med analoga kameror har en speciell karraktär som skiljer sig en hel del från de digitala bilderna. Därför bestämde jag mig för att skaffa mig en liten smidig batterioberoende analog mätsökarkamera av god kvalitet samt ett litet kompakt objektiv att ha med mig på nästa resa. Allt för att kunna fånga snabba ögonblick med hjälp av hyperfokal och Sunny 16 metoden utan att behöva tänka allt för mycket. Det är just det som jag upplever som den stora nackdelen med digitalkameror att jag måste tänka så mycket att jag ibland glömmer att fota...

Skolbarn i Waxi Village QingHai december 2004, 400 ASA film © Mikael Good 2004 (Klickbar)

Kamerorna i Leicas M-serie var väldigt lockande för mig och då främst Leica M3 och M4, men tyvärr går det inte att få tag på en hyffsad Leica med objektiv för under 8000 kronor idag... Det ivriga bloggandet från en viss bloggare här på Fotosidan om de analoga Leica M-kamerornas förträfflighet har drivit upp begagnatpriserna på Leica-M betänkligt de senaste två åren :) Men samtidigt har hans bloggar inspirerat mig till att äntligen göra slag i saken och köpa mig en riktig mätsökarkamera!

Det blev dock ingen Leica M som analog backup, jag köpte en liten smidig Voigtländer Bessa-R istället. Vad gäller byggkvaliteten och sökaren ligger Bessan inte Leica långt efter men priset på Bessan var ändå flera tusen kronor lägre än motsvarande Leica M! Att jag själv föredrar designen på min Bessa-R framför Leica M-kamerorna får jag väl nästan inte säga här, men det gör jag ändå :)

Objektivvalet till min Bessa-R blev ett begagnat Jupiter-8 1:2/50. Att färgerna inte blir riktigt de rätta med rysk optik bekymrar mig inte, jag ska köra med svartvitt i kameran och vill få fram lite av den gamla hederliga råa reportagekänslan och till det tror jag att Jupiter-8 1:2/50 kommer att passa som sand i handske :) Först hade jag tänkt köpa ett Jupiter-12 1:2.8/35 men det är en äkta vidvinkel och den bakre delen av objektivet sticker in så långt i Bessan att den riskerar att skada slutare. Snart kommer jag nog att att köpa mig antingen den blivande klassikern Voigtländer Color Skopar 1:2.5/35 eller ett Canon RF 1:2.0/35. Canon gjorde faktiskt ett och annat bra objektiv en gång i tiden och det kan ju vara trevligt för mig som har digitala systemkameror från Canon att åtminstonne äga en Canonglugg :)

Är det någon som läser dessa rader som vill avyttra ett Voigtländer Color Skopar 1:2.5/35 eller ett Canon RF 1:2.0/35 till mig så är ni varmt välkomna att kontakta mig!

Nu blir det till att ladda kameran med nyköpt svartvit 400 ASA film och ge mig ut och gatufota på riktigt, när jag soppat filmen och scannat in den ska jag presentera några smakprov i bloggen, men det kan ta några månader innan så sker :)

Voigtländer Bessa-R med Jupiter-8 1:2.0/50 en fickvänlig och klassisk kombo, härligt fri från kisel och annat chip chop © Mikael Good, 2009

Dagens låt: The Ramones - Judy Is a Punk Rocker

//Chasid

Ps: Filmkorn är snyggt!

Postat 2009-09-03 12:30 | Läst 6721 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Svininfluensan

Det här med svininfluensan börjar allt mer likna en dålig fars, från början var det tänkt att vaccineringen skulle börja i slutet av augusti för att sedan ändras till september och nu oktober. Det skulle inte förvåna mig om vaccineringen kommer igång lagom till att större delen av befolkningen har haft influensan...

För tre veckor sedan hade jag svininfluensan. Det som skiljer svininfluensan från andra influensor är främst att febertoppen kan bli väldigt hög. Se därför till att du har en febernedsättande värktablett som verkligen biter på febern. Den bästa värktabletten mot hög feber är enligt mig Voltaren. När jag hade svininfluensan för ett par veckor sedan bet ingen annan värkmedicin än Voltaren på den höga febern.

Det kan vara direkt dumt att låta febern värka ut av sig själv, då kroppens organ kan ta alldeles för mycket stryk med kolaps som följd på grund av den höga febern vid svininfluensa.


© Mikael Good

Dagens låt: Pigs - Pink Floyd

//Chasid

Postat 2009-09-02 15:42 | Läst 5109 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera