"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Bildreportage från torsdagsmarknaden i Beykoz Turkiet

Doften av orienten slår emot mig när jag kliver av den lilla gröna bussen och börjar min vandring uppför de små branta gatorna i Beykoz på väg till torsdagsmarknaden. Det doftar ljuvligt av dönerkebab, grillad fisk, vitlök, kryddor och frukter, en doft som man faktiskt kan möta i en del invandrartäta förortsområden i Sverige. 



Marknaden i Beykoz © Mikael Good, 2009

När jag kommer fram till marknaden har försäljarna precis packat upp sina varor och människor strömmar till från alla håll och kanter för att göra sina veckoinköp av mat, kläder och husgeråd. Det doftar orient och mina ögon bjuds på en färgsprakande upplevelse av kläder, frukter, grönsaker och leksaker. Turkisk musik strömmar ut från försäljarnas radioapparater och blandas med sorlet från de många människorna. Marknaden i Beykoz är en äkta turkisk marknad och försäljarna är inte alls så påträngande som de brukar vara vid de charterstinna turistfällorna i Turkiet. I Beykoz är försäljarna vänliga och trevliga och accepterar ett nej tack utan att bli så envetet gå-påiga som försäljarna på turistfällorna kan bli.


Full kommers © Mikael Good, 2009

Jag vandrar omkring på marknaden en stund och lyfter kameran till ögat lite då och då för att försöka fånga mina många intryck på bild. En del människor i folkhavet ser att jag tar kort på dem och ler stort mot mig, jag möter deras blick och besvarar artigt deras leenden och säger tack på arabiska till dem.


Far och son © Mikael Good, 2009

En far och hans son säljer damkläder på marknaden och de frågar mig på turkiska varför jag går runt och tar kort, jag förklarar för dem på arabiska att jag är en fotojournalist från Sverige,  de vill att jag ska ta en bild av dem.
– Kommer vi med i tidningen nu, säger de nästan i mun på varandra på turkiska när jag fotograferat dem!
Även om jag inte är så bra på turkiska så förstär jag vad de säger och jag svarar dem på arabiska:
– Mumkin Inch' Allah (Kanske om Gud vill)! De båda försäljarna bryter ut i ett gott skratt över det oväntade svaret.


Memeth © Mikael Good, 2009

En ostförsäljare vill också bli förevigad och han frågar mig på en blandning av bruten tyska, engelska och arabiska vilket arabland jag kommer från? Han tycker nog att jag inte ser ut som någon typisk arab trots att han precis hört mig prata arabiska med klädförsäljarna.
Jag frågar honom om han kan tyska och han svarar lite. Jag förklarar på tyska att jag inte kommer från något arabland utan från Sverige.
– Men hur kommer det sig att du kan prata arabiska, frågar han mig lite förvånat på en blandning av tyska och turkiska.
– Jag bodde i ett förortsområde i elva år och många av mina grannar kom från mellanöstern svarar jag honom på tyska, varpå han bryter ut i ett stort hjärtligt skratt!
– Jag heter Memeth säger han på tyska och sträcker fram sin stora näve, det var kul att få träffa dig!


Elfsborg, Good Club © Mikael Good, 2009

Jag hinner inte gå många meter innan en annan försäljare pockar på min uppmärksamhet.
– Jag hörde att du kommer från Sverige säger en grönsaksförsäljare och innan jag hinner svara honom rabblar han snabbt upp några svenskar som han känner till; Zlatan Ibrahimovic, Henke Larsson och Tobias Linderoth (som då spelade i Galatasaray i Istanbul).
Jag säger att jag håller på den klubben som Tobias slog igenom i och innan jag hinner säga något mer säger han leende:
– Elfsborg, Good Club!.
Han frågar mig var i Sverige jag bor och jag svarar Huskvarna varpå han nickar att han känner igen staden, genom att gestikulera visar han att hans fru har en gammal Husqvarna symaskin som hon syr kläder på.


Potatisförsäljare © Mikael Good, 2009

Om jag säger att jag kommer från Jönköping när jag är ute och reser i världen så brukar folk bara skaka på huvudet. En del som jag mött har faktiskt trott att Jönköping (Jönschö Ping) ligger i Kina! Men Husqvarna är vida känt över världen! Husqvarna tillsammans med Volvo och Oslo är välkända svenska städer utomlands :) Jag förstår att Stockholm försöker marknadsföra sig över världen som Sveriges huvudstad med Love 2010 och prinsessbröllopet. I både Kina och Turkiet har jag mött människor som tror att Sveriges huvudstad heter Husqvarna eller Volvo och för många amerikaner inkl. Axl Rose så är Sveriges huvudstad Oslo :-)


Olivförsäljare © Mikael Good, 2009

Priogförsäljare © Mikael Good, 2009

Priogförsäljare  © Mikael Good, 2009

Jag vandrar omkring på marknaden i Beykoz i en dryg timme. Köper lite småsaker och småpratar med fler försäljare och tar bilder på både försäljare och köpare innan det är dags för mig att ta farväl av marknaden och gå med min fru, min svärmor och mina barn till en lekplats i närheten. Jag har inte varit i något land som har så många lekplatser som Turkiet. Turkar älskar både sina och andras barn och det är ett bra land att resa till för småbarnsföräldrar!


Ett kilo ris tack © Mikael Good, 2009

Kvinnan med den ljudliga mobilsignalen © Mikael Good, 2009

Fruktstånden i Beykoz © Mikael Good, 2009

Fruktstånden i Beykoz © Mikael Good, 2009

Klädförsäljare © Mikael Good, 2009

Potatisköpare © Mikael Good, 2009

Turkiet är ett land som jag rekommenderar varmt! Särskilt om du söker dig långt bort från alla turistfällor och undviker att resa charter. Turkarna är vänliga och hjälpsamma. Mat och kläder kostar inte speciellt mycket med svenska mått mätt. Det enda problemet är att turkarna oftast bara kan turkiska och min turkiska är tyvärr inte den bästa men med en blandning av turkiska, arabiska, engelska, tyska och teckenspråk kunde jag föra en del enklare samtal.

Dagens låt: Dudu - Tarkan

//Chasid

Postat 2010-06-10 09:12 | Läst 10162 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Jag är tillbaka i de förrycktas skara :)

Jag har svårt för att motstå frestelser och när jag fick möjlighet att köpa ett stycke svartlackerad tysk finmekanik med lite patina samt ett medföljande Wetzlar objektiv för en spottstyver så kunde jag inte låta bli :) Men om jag ska vara helt ärlig så var det främst det lilla smidiga och ljusstarka objektivet som jag var ute efter! Jag ska använda det som ett kort tele på min lilla halvformats Lumix som komplement till mitt 20 (40) mm. Men jag kommer nog att ta fram och ladda tysken med Tri-X och köra ett par filmer då kornabstinensen blir allt för stor :)

Visst det är trevligt med kornfria bilder, men om du tittar noga på bilden nedan och förstorar upp den så kommer du snart att se att det är något som saknas! Just det Tri-X kornet saknas i bilden! Att lägga på det i efterhand med hjälp av ex. Silver Effex Pro är inget som jag pysslar med! Det är fusk och manupilation i mina ögon!


Istanbul © Mikael Good, 2009

Läs gärna bildreportaget från torsdags marknaden i Beykoz här: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/48862.htm

Dagens låt: Up There in Orbit - Earl Bostic


//Chasid

Postat 2010-06-09 21:11 | Läst 6673 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En liten aptitretare inför morgondagens reportage från Beykoz!

I morgon tänker jag att bjuda alla mina läsare på ett helt opublicerat reportage från den orientdoftande torsdagsmarknaden i Beykoz i Turkiet. Som en liten aptitretare bjuder jag er nu på ett par bilder från Istanbul i Turkiet:


Istanbul © Mikael Good, 2009

Dansare Istanbul © Mikael Good, 2009

Dansare Istanbul © Mikael Good, 2009

Här kan du se hela bildreportaget från torsdagsmarknaden i Beykoz: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/48862.htm

Dagens låt: Isyankar - Mustafa Sandal feat. Gentleman

//Chasid

Postat 2010-06-09 13:19 | Läst 5809 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Billiga Zeissobjektiv för finsmakaren!

Man blir inte en bättre fotograf bara för att det står Carl Zeiss eller Leica på ett objektiv! Men jag tycker personligen att det är betydligt roligare att fota med Zeiss- och Leicaobjektiv! Särskilt när jag får se slutresultatet på skärmen eller som en print :) Jag är en flitig användare av Sima SF 100 som av många skärpefreaks räknas som ett riktigt skitobjektiv som passar bäst i papperskorgen och jag använder mig oftast av ett 600 kronors zoombojektiv när jag jobbar! Men när jag väl vill ha kvalitet då vill jag ha det bästa men dock inte till vilket pris som helst!




© Mikael Good, 2010

Det har säkert inte undgått någon att Carl Zeiss tillverkar en hel del bra optik med Canon EOS-fattning. Optiken är som sagt bra men bra optik är sällan billig... Men som tur är finns det undantag! Det finns en hel del bra Zeissoptik med C/Y-fattning som går att använda på Canon med hjälp av adaptrar och den optiken kan man oftast köpa begagnat till en bråkdel av priset för de nytillverkade. Man får dock stå ut med att ställa in fokus och bländare själv. För min del är det bra då tänker jag efter före jag tar bilden och det är det faktiskt värt det lilla extra böket när jag väl får se slutresultatet!




© Mikael Good, 2010

Den som vill använda adapterad Carl Zeissoptik på en fullformats Canon bör helst använda sig av en kamera i 1Ds serien för att undvika att spegeln slår i det bakre linselementen på objektivet. Till 1Ds serien finns även en del bra mattskivor med snittbild vilket är ett utmärkt hjälpmedel för manuell fokus. 1Ds mark II och III är ganska så dyra begagnat men med tanke på hur bra Zeissoptiken är och vad den har kostat så är det ändå en bra investering om man står ut med storleken och vikten på kameran. Vad gäller adaptrar så gäller det att låta visheten bedra snålheten och köpa lite dyrare precisionstillverkade adaptrar. Det går faktiskt att få tag på kvalitetsadaptrar med EXIF-information och fokusindikering.




© Mikael Good, 2010

De här Zeissobjektiven med C/Y-fattning rekommenderar jag till dem som vill använda Zeissobjektiv på en EOS: 18/4, 21/2,8, 28/2,8, 35/1,4, 50/1,4, 85/1,4, 85/2,8, 100/2,0, 100/2,8 macro, 135/2,8 och 180/2,8. Jag har testat objektiven på en EOS 1Ds men de ska så vitt jag vet fungera bra även på Mark II och III. Det går även att använda objektiven på alla cropkameror från Canon men Carl Zeiss kräver helst fullformat och gärna en kamera med Live View.

 Om du har tur kan du hitta Zeissobjektiv till riktigt bra priser! Jag har gett 1000 kronor för mitt 50/1,4 och 1500 kronor för mitt 28/2,8 inkl. kvalitetsadaptrar från HappyPage HK :)


© Mikael Good, 2010

Varför ska man då använda Zeissoptik på Canon? Canons objektiv är oftast riktigt bra men skärpa är som bekant inte allt här i världen. Zeiss har en speciell karraktär som sträcker sig över både skärpa och MTF-diagram, framförallt är färg-, hög- och lågdagerteckningen ett snäpp eller flera bättre än motsvarande Canon och Zeissobjektiven ger en speciell tredimensionell känsla på stora bländaröppningar! Det känns nästan som om bilderna som jag har tagit med Zeissobjektiv på stora bländaröppningar hoppar ut från skärmen! Som grädde på moset så är det som en dröm att filma med Zeissoptik jämför med sladdrig Canon EF optik! Fokuseringen är så där mjuk och följsam som den ska vara och det är enkelt att blända ned manuellt.


© Mikael Good, 2010

För ett par år sedan så blev jag erbjuden att köpa en betydande Contaxutrustning inkl. sex stycken ljusstarka Carl Zeissobjektiv från 21 - 300 mm för endast 10.000 kronor men då jag är en dålig affärsman tipsade jag istället ägaren om möjligheten att använda objektiven på en Canon. Han behöll sina objektiv och köpte en begagnad 1Ds Mark II och CameraQuest adaptrar till varje objektiv. Han är lyrisk över bildresultatet och tacksam över att han inte sålde utrustningen för en spottstyver :) 




© Mikael Good, 2010

Hoppas att ni stod ut med detta långa inlägg som gick i teknikens tecken :) Jag vet att jag har lovat att inte skriva mer om teknik i min blogg men då jag sitter inne med en hel del kunskap som jag ofta får dela med mig av via mail, valde jag att istället samla ihop svaren på de vanligaste frågorna om Carl Zeiss på Canon och publicera dem i det här inlägget!


© Mikael Good, 2010

Bilderna som jag tog igår med mitt Carl Zeiss T* 50/1,4 är i JPG-format, de är minimalt bildbehandlade och jag har bara använt mig av bländare 1,4 -> 2,8.  Det går säker att vaska fram ytterligare information ur bilderna med hjälp av RAW-format och Capture One men det varken hinner eller orkar jag... Jag skrev att Carl Zeiss kräver fullformat men bilderna i inlägget är paradoxalt nog tagna med en EOS 500D. Det beror på att jag helst använder Live View när jag precisionsfotar med manuella objektiv och stora bländaröppningar och till dess jag får råd med en fullformatare med Live View, är det främst min 500D som jag kommer att använda tillsammans med mina Zeissobjektiv. Men är det någon läsare eller något företag som vill sponsra mig med en EOS 5D Mark II eller en 1ds Mark III så får ni gärna kontakta mig :)



Missa för allt i världen inte dagens låt med poeten och musikern Gill Scott Heron. Har du aldrig hört talas om honom tidigare så är det på tiden att du gör det!

För er som inte är intresserade av optik och teknik kan jag förtälja att jag kommer att publicera ett bildreportage från en marknad i Turkiet i min blogg inom de närmaste dagarna.

Dagens låt: Lady Day and John Coltrane - Gill Scott Heron



//Chasid

Postat 2010-06-09 08:33 | Läst 10594 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Veckans Outfit Gustav Vasa

Tonårsbloggare tar gärna foton på sin outfit och delar med sig av bilderna i sina bloggar. De kan allt om de olika klädmärkena och har oftast läst på ordentligt om de olika företagens historia. Men när det kommer till vanlig historia så ser de ofta den som något mossigt och förlegat...

Många ungdomar tror på fullt allvar att Gustav Vasa uppfann knäckebrödet, att Winston Chuchill var führer i tyskland (1933-1945) och att USA´s president under andra världskriget (1939-1945) hette Josef Stalin. Hur ska vi egentligen göra för att motverka historielösheten bland våra ungdomar och få dem intresserade av historia?

Jag fick en idé om att presentera viktiga historiska personer på ett sätt som kanske gör ungdomar intresserade av att veta mera om dem! Först ut i veckans outfit är den gamle kungen Gustav Vasa:



Veckans Outfit Gustav Vasa

Jacka: Supa Mac Daddy
Tröja: Clench
Harmesbyxor: Clench
Kråsskjorta: Gåva från Meatloaf
Scarf: Maharishi
Skor: Gåva från bröderna Herreys
Handskar: Funny Products
Sweetpants: King Apparel
Käpp: Fubu

Som ni säkert ser var Gustav Vasa helt inne på Pimp Style (hallickstilen) och hans mindre kända smeknamn var Bishop Don G. Jazz.

Här kan du läsa mer om Gustav Vasa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_Vasa

Dagens låt: Sharpe Dressed Man - ZZ Top

//Chasid

Postat 2010-06-08 09:57 | Läst 6616 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa