"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Polisen är yttrandefrihetens försvarareAlla svenskar har rätt att uttrycka sina åsikter, tankar och känslor, även de som vill inskränka yttrandefriheten och införa åsiktsdiktatur. Oavsett vad man kan tycka om polisens insats vid gårdagens demonstration i Jönköping så har vi yttrandefrihet i Sverige och det var den och inte demonstranter från Svenskarnas Parti som poliserna försvarade i Jönköping igår.


På det hela taget skötte Polisen sitt arbete på ett bra och professionellt sätt. De var snabba och effektiva med att skilja demonstranterna från det högerextrema partiet Svenskarnas Parti och motdemonstranterna från olika vänstergrupper åt. Polisens nya arbetsmetoder som bland annat har arbetats fram efter kravallerna i Eskilstuna förra året var mycket effektiva och med hjälp av dem stävjades motdemonstranternas motattacker i sin linda. Trots en del pulshöjande incidenter under marschvägen genom Jönköping så var det förhållandevis lugnt om man jämför med kravallerna i Eskilstuna förra året.Men trots den massiva polisbevakningen och alla avspärrningarna kunde jag vid ett tillfälle osedd knalla rakt fram till demonstrationståget genom en obevakad gränd utan att någon reagerade. Jag påtalade för två äldre poliser att de för säkerhets skull borde spärra av den väg som jag precis hade tagit. Men jag fick till svar att det inte behövdes. Som tur var kom inte motdemonstranterna stormande den vägen. Om de hade gjort det hade det hela kunnat sluta i katastrof. På just den platsen var polisbevakningen undermålig och det hade varit mycket svårt för Polisen att snabbt få fram förstärkningar. Jag brukar inte oroa mig i onödan men jag såg mig i vart fall om efter en bra reträttväg ifall motdemonstranterna skulle gjort en framstöt genom den helt obevakade gränden.Bildtexter: Den äldre damen på den övre bilden slår uppgivet ut med händerna när en polis är lite väl brysk i sin behandling av en tonårspojke som precis har gripits för brott mot maskeringsförbudet, damen och hennes väninna hade givetvis inget med marschen att göra de var bara nyfikna åskådare. Mittenbilden: Kravallpoliser följde med demonstrationståget under hela marschvägen,  de skulle nog hellre varit hemma och grillat med familj och vänner och njutit av vårvärmen. Nästa bild visar gripandet av en ung man som brutit mot maskeringsförbudet. Jag har lagt en svart ruta runt hans ansikte för att dölja hans rätta identitet. Bilden nedan visar motdemonstranter som samlades i Rådhusparken innan demonstrationen började.Jag tog fler och i många fall bättre bilder än dem som jag valt att illustrera det här inlägget med. Hade jag arbetat för en tidning hade bildredaktören säkerligen gnuggat händer över några av de opublicerade bilderna. Men av hänsyn till dem som jag fotograferat har jag valt att inte lägga upp dem i min blogg. Innan någon försöker tillskriva mig åsikter som jag inte står för, vill jag passa på att säga att anledningen till det valet är enkel. Båda sidornas anhängare letar bilder på nätet för att de ska kunna identifiera sina motståndare och ge sig på dem när de minst anar det. Jag delar definitivt inte någon av parternas åsikter men jag är mån om deras hälsa och vill inte på något sätt bidra till att någon av mina medmänniskor skadas oavsett om de är nationalsocialister, rasister, anarkister eller kommunister.


Gårdagens hjältinna var en fredlig motdemonstrant som hade med sig ett stort fång rosa, blå och röda ballonger med texten Love (Kärlek) på till Västra Torget.

Trots att jag är en slipad fighter lär jag mina barn att alltid möta hat med kärlek. Jag är fullt övertygad om att kärleken en gång kommer att segra över hatet men då måste vi först lära oss att älska. Bitterhet föder hat, hat föder våld och våld föder död, det är en ond spiral som vi har givits makt att stoppa med kärleken som övergår allt förstånd.

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved

Postat 2013-05-02 15:48 | Permalink | Kommentarer (38) | Kommentera

Stort 1:a maj bråk i JönköpingEn av de allvarligaste incidenterna
 vid de högersextrama partiet Svenskarnas Partis 1:a maj demonstration i Jönköping var när två citykatter började att slåss så att tussarna rök. Jag kommer förmodligen att publicera några fler bilder och ett referat från gårdagens demonstration och marsch i min blogg under dagen. Det gick stundtals vilt till men inte fullt så vilt som en del media vill påskina. 

Om jag jobbade på en tidning hade bildredaktören säkerligen varit lycklig över några av mina bilder. Förutom citykatternas bråk lyckades jag faktiskt att fånga några bilder som andra fotografer gick bet om. Men i och med att jag bara kommer att lägga upp bilderna i min blogg kommer jag att utelämna bilderna med det största nyhetsvärdet av hänsyn till de avbildade personerna. Innan någon försöker tillskriva mig åsikter som jag inte står för vill jag passa på att säga att anledningen till det valet är enkelt. Båda sidornas anhängare letar bilder på nätet för att de ska kunna identifiera sina motståndare och ge sig på dem när de minst anar det. Även om jag inte delar deras åsikter är jag mån om deras hälsa och vill inte på något sätt bidra till att någon av mina medmänniskor skadas oavsett om de är nationalsocialister, rasister, anarkister eller kommunister.

Text och foto © Mikael Good, All Rights Reserved. 

Postat 2013-05-02 08:03 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv