"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Latvijas dzimšanas diena - Lettlands födelsedag



När jag satt och redigerade bilder till mitt nästa reportage om Lettland tidigare idag, hittade jag en bild som jag tog på en minnestallrik när jag gjorde ett hemma hos reportage om en lettisk familj i mitten av oktober i år. Bredvid tallriken hängde en almanacka och på den almanackan stod det "Latvijas dzimšanas diena" som betyder Lettlands födelsedag. Födelsedagen eller rättare sagt nationaldagen firas till minne av att Lettland förklarade sig självständigt från Ryssland den 18 november 1918.

Reportaget om den lettiska familjen kommer ni att kunna ta del av i den här bloggen den 24 december. Men innan dess kommer jag att bjuda på ett färskt reportage i serien om de glömda barnen  i Ryssland.

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved. 

Postat 2013-11-18 20:44 | Läst 6946 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Julklappsinsamling till fattiga barn i Estland

Mina barn och jag har bestämt oss för att vi ska skänka julklappar till barnen på den ryska skolan i Haapsalu i Estland. Det är fin pedagogik för barnen att fysiskt få vara med att skänka något. Det känns mycket mer personligt och konkret än att "bara" ge en penningåva. Även om penningåvor också är välkomna vet jag att en julklapp som är packad med kärlek och omtanke värmer ett hjärta mer än vad pengar gör.

Klicka på den följande länken om du också vill vara med och sprida julglädje bland fattiga barn i Estland: vill-du-vara-med-och-sprida-julgladje

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Postat 2013-11-11 08:59 | Läst 6815 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det är inte över förrän det är över



Tidigare har jag sagt att artikelserien om de glömda barnen i Ryssland är över. Men det var givetvis inte ett löfte som jag kunde hålla. För ett tag sedan publicerade jag ett nytt inlägg i artikelserien, ett inlägg som jag skrivit ihop med den ryska skribenten Maria Shipilova. Den nya artikeln har namnet Miracles take place around the Christmas Angel Tree

Denna gången kommer jag inte att säga att artikleserien om de glömda barnen i Ryssland är över förrän den verkligen är över! Redan nu kan jag lova mina läsare att jag kommer att följa upp med en ny artikel som kommer att publiceras i min blogg på julafton.

Klicka på den följande länken om du vill läsa artiklarna i min artikelserie om de glömda barnen i Ryssland: chasid68.blogspot.se

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved. 

Postat 2013-11-08 14:06 | Läst 1757 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kapten Zoom

Switchfoot

Galaxer i mina braxer utbrast Kapten Zoom och det kanske en och annan läsare gör efter att de har läst denna artikeln. På tal om zoomar så har de en tendens att skapa lata fotografer som helst inte rör på sig för att fånga de snabbt flyende ögonblicken. Men trots allt finns det faktiskt ögonblick då en zoom kan vara oumbärlig. 

Switchfoot

Ett zoomobjektiv är som den där blyge killen på skoldansen som står med ryggen tryggt förankrad mot väggen och inte vågar bjuda upp tjejen som han har spanat in under kvällen och som han på avstånd zoomat in med blicken. På engelska kallar man sådan killar för wallflower (väggblomma) och på svenska händer det att vi säger vi panelhöna. Fasta objektiv är däremot som den coole killen som äger festen och ständigt rör sig mitt i händelsernas centrum.

Switchfoot

Trots att det i mitt tycke är mycket coolare att fota med fasta objektiv så finns det faktiskt tillfällen då ett zoomobjektiv kan vara ett utmärkt redskap även för mig. Vid konserter kan det ibland vara bra att ha sällskap av Kapten Zoom. Särskilt då man på grund av avspärrningar inte kan röra sig fritt i händelsens mitt och då måste man vara som den blyge killen på skoldansen och zooma in händelserna eller som det heter på fotospråk; att vara som en fluga på väggen. 

Switchfoot

Alla bilderna i inlägget är tagna med ett zoomobjektiv.

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.

Postat 2013-11-05 09:09 | Läst 9827 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Leica M 240 är min drömkamera

Jayer 8

Det finns nästan lika många tankar och funderingar på hur en drömkamera ska se ut och bete sig som det finns fotografer. De som har följt min blogg vet att jag sedan ett par år tillbaka är torsk på mätsökarkameror och det finns egentligen bara en kamera som lever upp till mina önskemål.

Leica M 240 är en perfekt kompromiss som skulle passa mig som hand i handske och som skulle fungera perfekt för mig både privat och i arbetet. Jag skulle förvisso ha råd med en M 240 om jag grävde tillräckligt djupt i plånboken. Men i ärlighetens namn kan jag inte betala 50.000-60.000 kronor för ett bildverktyg oavsett om det står Leica, Nikon eller Canon på den. Hade dokumentärfoto varit min huvudsakliga inkomstkälla hade jag nog inte tvekat att köpa en Leica M 240. Med idag kan jag inte rättfärdiga en "investering" i den storleksordningen. Särskilt inte som de kamerorna och objektiven som jag redan har räcker gott och väl för mina behov.

I Aftonbladet kör de en spännande och läsvärd reportageserie med rubriken Putins rike. För några år sedan var jag i Ryssland och gjorde reportage i samma anda. Klicka på den följande länken och låt mig ta er med på en resa till en plats i Ryssland som inte många reportrar eller turister har rört sig på: http://chasid68.blogspot.se/2013/05/jayer-dodens-hus.html

Text och foto © Mikael Good, All Rights reserved.

Postat 2013-11-03 15:54 | Läst 5962 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera