"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jönköpingsborna stod upp mot nazism och främlingsfientlighet



På Första maj i Jönköping 2014 demonstrerade svenskarnas parti i Jönköping. När nyheten om demonstrationen kablades ut i media fick frilansjournalisten Johanna Linder en idé om att arrangera en Gudstjänst mot nazism och främlingsfientlighet vid Sofiakyrkan i Jönköping. Johannas idé hörsammades och innan svenskarnas partis demonstration drog igång hölls en ekumenisk Gudstjänst för kärlek och medmänsklighet utanför Sofiakyrkan.

Children of the Heavenly Father

Drygt 1200 personer var med på Gudstjänsten utanför Sofiakyrkan på förmiddagen och de flesta av oss kände att vi stod på historisk mark oavsett om vi trodde på Gud eller inte. Förutom vana Gudstjänstbesökare fanns det många ateister och även en hel del personer från militanta vänstergrupperingar som också valde att stanna till och lyssna när kärlekens och fridens budskap predikades på många olika språk. Några av dem valde att stämma in i de psalmer och sånger som sjöngs. Om personer från Svenskarnas parti hade valt att delta i Gudstjänsten hade även de varit välkomna. Gud gör ingen skillnad på människor. Jag vill tro att det var på grund av Gudstjänsten som gårdagens demonstration blev betydligt lugnare än befarat!

Church Service Against Rasism 1 may Jönköping

Ett av de vackraste ögonblicken var när alla Gudstjänstbesökare gemensamt stämde upp i sången Jesus älskar alla barnen! Sången satte tonen för resten av dagen och det var nästan som att man kunde höra melodin i kyrkklockorna som ringde oavbrutet efter det att Gudstjänsten avslutats. Kyrkan lät klockorna ringa mot den fara som de anser att nazismen och rasismen utgör och de fortsatte att ringa till dess att demonstrationen avslutades. Klockringningen har gett eko i Sverige och över världen och nu vet människor över hela vår jord att Jönköping är en plats dit alla människor är välkomna oavsett hudfärg eller ursprung. Idag är de flesta jönköpingsborna stolta över att de kommer från Smålands Jerusalem! :)

Church Service Against Rasism 1 may Jönköping

Om du inte kan se bildspelet på ditt pekdon eller på din smarta telefon kan du klicka på den följande länken för att komma till bilderna: https://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157644064616628/ 

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-05-03 12:41 | Läst 10141 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera