"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Därför kommer tiggarna hit



Ett bra mått på ett lands sociala välstånd är hur väl vi tar hand om främlingar och de mest utsatta grupperna i samhället. För mig är det en självklarhet att vi hjälper tiggarna som kommer hit. Men vi ska inte nöja oss med att ta väl hand om dem här. Det är viktigt att vi gör något åt grundorsakerna till deras problem annars riskerar vår hjälp att bli som att sätta plåster på ett infekterat sår utan att behandla infektionen.

Trots att Rumänien på papperet har gott om värdefulla naturtillgångar och egentligen borde vara ett ganska så välmående land har landet haft svårt att klara övergången från kommunistisk diktatur till frihet och demokrati. Efter att landet blev fritt 1990 har den trögflytande byråkratin parat ihop sig med en utbredd korruption och det har effektivt hämmat landets demokratiska och ekonomiska utveckling. Drömmarna och förhoppningar som rumänerna bar på efter kommunismens fall har grusats. Efter den senaste ekonomiska krisen som slagit hårt mot Rumänien har resterna av de sista drömmarna raserats. Utöver de ekonomiska problemen finns ett urgammalt förakt och rasism mot de romska och rudariska minoriteterna. Hundratusentals rumäner som lever i extrem fattigdom har valt att bege sig till andra länder i Europa i desperat jakt efter ett arbete så att de ska kunna försörja sina barn. Det som är gemensamt för alla EU-migranter som kommer hit är att de vill få tag på ett arbete och tjäna pengar. Tiggandet är något som de tar till som en sista desperat nödlösning.

De flesta tiggarna som återvänder till sina hembyar i Rumänien har inte så mycket pengar med sig i bagaget. En del av dem kan även vittna om en ytterst omild behandling från polis och en del av befolkningen i de länderna där de har sökt sin försörjning. Tiggarna i Norden behandlas ofta bättre än vad de gör i många andra länder. Trots risken för en dålig behandling väljer ändå många fattiga rumäner att söka lyckan i andra länder. Anledning till det är enkel. De har inga andra alternativ och det är bättre att få några slantar i koppen i ett land i de västra delarna av Europa än att svälta i Rumänien. Så länge som det inte finns några alternativ i Rumänien kommer de att fortsätta komma hit. De allra flesta som kommer hit är hederliga människor som har rest hit på vinst och förlust. Och de tillhör till största del minoritetsfolken romer eller rudari. Den ekonomiska krisen har slagit mot Rumänien med full kraft och även etniska rumäner som tidigare kunde försörja sig har nu börjat att dyka upp som tiggare på våra gator. Oftast har de högre utbildning än de tiggare som tillhör någon av minoritetsgrupperna. 


Jag träffade Ionel* som är etnisk Rumän utanför affären för ett par veckor sedan. På en blandning av spanska och engelska kunde vi föra en enklare konversation. Ionel berättade att han skämdes över att behöva sitta med en mugg och vara beroende av andra människors välvilja. Han vill arbeta och göra rätt för sig.
- Jag har jobbat som hantlangare på byggen runt om i Europa i 15 år men det finns inte några jobb för mig längre. När jag fick höra att det byggs en hel del i Sverige bestämde mig för att åka hit för att få tag på ett jobb på ett bygge så att jag kan försörja min familj hemma i Rumänien och få ihop tillräckligt med pengar till min dotter som är sjuk i leukemi och behöver opereras.
Ionel har besökt mängder av byggen i olika städer runt om i Sverige utan att få napp. Till skillnad från många av de andra EU-migranterna från Rumänien har han gått i skolan och pratar flytande spanska och lite engelska. När jag återvände för att prata mer med Ionel dagen efter hade han fått ihop tillräckligt med pengar i sin mugg för att kunna resa vidare till nästa stad på jakt efter ett byggjobb.

Det är viktigt att vi behandlar alla utsatta människor som kommer hit på ett värdigt sätt. Allt prat om att tiggarna skulle vara organiserade är bara myter enligt polisen, sociala myndigheter och de många frivilligorganisationerna som jobbar med tiggare. Högerextrema partier har folk ute som spionerar på tiggarna för att avslöja dem men inte heller de har kommit med några hållbara bevis för att tiggarna skulle vara organiserade av kriminella gäng. Det är viktigt att vi hjälper dem som har kommit hit men om vi bara hjälper dem här missar vi poängen. Om vi inte gör något åt grundproblemet kommer vi aldrig att komma åt orsakerna till utanförskap, diskriminering, fattigdom och misär bland utsatta grupper i Rumänien och tiggarna kommer att fortsätta att komma hit i jakt på en försörjning.

Text och foto: Mikael Good

*Ionel heter egentligen något annat.
Postat 2014-05-16 07:48 | Läst 9764 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Almost cut my hair



Almost cut my hair, it happened just the other day. It was gettin' kinda long, I could'er said it was in my way. But I didn't and I wonder why, I feel like letting my freak flag fly, Yes I feel like I owe it to someone: 
www.youtube.com/watch?v=FK3TIYG9mqM

I'm a documentary photographer who like to work among people on the streets. Therefore I don't really care about the sometimes infected debate about what street photography is and what it's not. But if I was a street photographer I would say that the photos in the following link is what street photography is all about! Check out the awesome street photographs by Gabi Ben Avraham http://www.gabibest.com/street-portfolio---gabi-ben-avraham.html

Mikael Good 

Postat 2014-05-09 13:03 | Läst 10351 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bängan Lagerblad - 1 Maj SvP Demonstrationen i Jönköping

The District Constable Bängan Lagerblad and the cavalry

Svennarnas Parti fick tillstånd av Jönköpingspolisen att demonstrera och propagera för sin nazistinfluerade politik på arbetarnas dag 1 maj . Dessutom uppmanade polisen Jönköpingsborna att hålla sig hemma. När konstapel Bängan Lagerblad fick nys om detta blev han så upprörd att han begav sig till Jönköping för att styra upp allting och se till att Jönköpingsborna gick man ur huse för att visa sin avsky mot nazismen och Svennarnas Parti.

Se klippet med konstapel Bängan Lagerblad här. I mina ögon är det klockren samhällssatir: http://www.youtube.com/watch?v=mG8XPnrZ1Ps&list=PLGJEUMVHHl-L-In8ciov4BM3v0Bb-HOJs&index=17

Mikael Good 

Postat 2014-05-06 20:33 | Läst 10690 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Konstapel Bängan Lagerblad förlängde lagens långa arm i Jönköping

Konstapel Bängan Lagerblad

Bland de 450 polismännen som var utkommenderade att bevaka svenskarnas partis demonstration i Jönköping på 1:a maj, fanns det en polis som höjde sig över mängden och som lyckades med bedriften att vinna motdemonstranternas hjärtan - Konstapel Bängan Lagerblad.

Konstapel Bängan Lagerblad

The District Constable Bängan Lagerblad Rallying the troops

The District Constable Bängan Lagerblad Rallying the troops

Tack vare Konstapel Bängan Lagerblads fredliga, humoristiska och resoluta ledning hade polisen total kontroll över situationen och var alltid steget före. Genom hans ledning blev lagens långa arm lite längre och hjärtligare. Bängan Lagerblads lediga och avspännada stil var mycket uppskattad bland motdemonstranterna och bidrog starkt till att lag och ordning kunde upprätthållas trots en stundtals ganska så pressad situation. Konstapel Bängan Lagerblad bör snarast hedras med en medalj från rikspolischefen för sitt utmärkta och banbrytande polisarbete - A för Aina, Respekt!

The District Constable Bängan Lagerblad and the cavalry

Konstapel Bängan Lagerman

Christian Hymns Against Racism

The District Constable Bängan Lagerblad

Text och foto: Mikael Good 

Postat 2014-05-05 09:33 | Läst 13136 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Folkresningen mot främlingsfientlighet, rasism och intolerans i Jönköping

The District Constable Bängan Lagerblad

Nu har jag laddat upp fler bilder från demonstrationen i Jönköping på 1:a maj. Förvänta er inte några våldsamma bilder eller bilder med högt nyhetsvärde. Redan på förhand hade jag bestämt mig för att fokusera på den fredliga folkresningen mot främlingsfientlighet, rasism och intolerans. Jag skötte den mesta dokumentationen av kontra-demonstrationen med en digital mätsökarkamera och ett 20, 50 och 90mm objektiv för att få så mycket närhet och närvaro som möjligt i bilderna. Jag upplever att en mätsökarkamera är mindre hotfull än en spegelreflexkamera och att det är lättare att komma nära med en sådan kamera i lite mer utsatta miljöer.

Death and Hate

Jag blir allt mer på det klara med att Leica M Monocrome är helt rätt kamera för mig. Men det finns ett problem och det är att den ligger ordentligt utanför min budget… Och Voigtländer kommer visst aldrig med den där digitala monocroma mätsökarkameran som det har ryktats om i åratal... Men jag tar mer än gärna emot en Leica M Monocrome om någon vänlig själ skulle vilja skänka en till mig! :)

This is a direct order - Move!

Här kan du läsa en redaktionell text om mina upplevelser från Gudstjänsten för kärlek och medmänsklighet och den efterföljande demonstrationen: http://www.chasid68.blogspot.se/2014/05/jonkopingsborna-stod-upp-mot-nazism-och.html



Om du inte kan se bildspelet från demonstrationen på ditt pekdon eller i din smarta mobiltelefon kan du klicka på den här länken för att komma dit: 
https://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157644064616628/

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-05-04 14:43 | Läst 10013 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera