"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Reporter, fotojournalist och rockfotograf. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

I Commorans kvarter...

...Min nyblivna hustru och jag åkte till Sorrento i Italien på bröllopsresa i april 2004. Vi bestämde oss en dag för att ta tåget in till Napoli för att besöka gamla stan. Italienare är inte så vidare värst bra på engelska och jag är inte så vidare värst bra på italienska så jag köpte "dos billettas zu Napoli por favor" på blandspråk och avslutade med ett "gratciee" när jag fått biljetterna av försäljaren.

Vi hoppade på tåget och åkte in mot Napoli, när vi åkt 45 minuter ropade de ut den station som jag trodde var avstigningsplatsen. Min hustru och jag hoppade av tåget och begav oss per fot ned mot det vi trodde var gamla stan. Efter att vi promenerat i en kvart genom nästintill folktomma bostadsområden så insåg vi att vi nog gått av tåget för tidigt, men istället för att vända om till tågstationen så kom vi fram till att det kunde vara trevligt med en promenad, det var nog inte längre än en halvtimma till gamla stan resonerade vi. Men det kändes lite märkligt att det inte var så mycket liv och rörelse på gatorna i bostadsområdena som vi passerade. Jag tog lite bilder men plockade ned fotoapparaten i ryggsäcken igen då det var lite väl folktomt i min smak. Men vi gav inte upp utan fortsatte att envist promenera, efter ytterligare en halvtimmas promenad mot gamla stan så såg vi mer och mer folk på gatorna i bostadsområdena och efter ytterligare 45 minuter så kom vi äntligen fram till gamla stan i Napoli.

Jag tyckte att det var märkligt att det var så folktomt i de första bostadsområdena som vi passerade, men jag tänkte inte så mycket mer på det, tills jag i slutet av förra året såg en TV-dokumentär om Comorran (den Napolitanska maffian) som handlade om Comorrans nyrekrytering bland unga arbettslösa män, arbetslösheten i Napoli är 20-25%, samt de blodiga gänguppgörelserna för att få kontroll över den luckrativa narkotikahandeln i Napoli och södra Italien. De visade då bilder som jag kände igen. Jag såg klart på programmet gick upp till garderoben och plockade fram bilderna från Italienresan, jag tittade igenom dem och när jag kom till Napolibilderna upptäckte jag att min nyblivna hustru och jag hade promenerat rakt genom Comorrans kärnområde, ett område som TV-programmet strängt varnade turister att uppsöka pga riskerna för rån och överfall och absolut inte ett område för romantiska promenader för nygifta...Comorrans kvarter, Napoli, Italien.

Tryck här om du vill se bilden i större format!

Dagens skiva: White Album  - The Beatles (deras bästa skiva enligt mig)

//Chasid

Morgondagens blogg:  Leitz Summicron 35/2.0 - normaloptik för gatufoto

Postat 2007-10-18 09:20 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gatufota på lunchen...

...En del utnyttjar lunchrasten för att ta en välgörande promenad, insupa lite frisk luft och rensa tankarna inför eftermiddagens arbetspass. Jag gjorde så tills för ett par veckor sedan. Men som den gatufotograf jag är så började jag snart att allt mer tänka på alla fina bildtillfällen som jag missade. Jag bestämde mig då för att ta med fotoapparaten till jobbet och gatufota minst en gång under arbetsveckan.

Dagen efter att jag bestämt mig plockade jag med mig min fotoapparat och ett lämpligt vidvinkligt objektiv. Nu har jag hållit på med lunchgatufoto i ett par veckor och jag brukar växla fotoapparat mellan min bastanta fullformatare & Leitz 35'a och min lilla fotoapparat med 1.6 crop & fisheye. Det är roligast att fota med fisheyet, man kommer verkligen nära människor med det objektivet men bildkvaliteten blir desto bättre med 35'an och fullformataren, lite som Mamiya 6 faktiskt.

Känner du att du har lite tid över på lunchen så passa på att utnyttja den tiden till lite gatufoto!


Veckans skiva: Brothers & Sisters - The Alman Brothers

//Chasid

Ps: Inlägget Normalobjektiv för gatufoto som av misstag låg ute i en kvart idag, kommer att publiceras imorgon igen!

Postat 2007-10-17 09:25 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Leitz Summicron 35/2.0 - normaloptik för gatufoto!

När man fotar gatufoto så är det viktigt att ha rätt objektiv. Ett vidvinkelobjektiv är helt klart att föredra då det pressar fotografen att aktivt vara mitt i händelsernas centrum och inte stå som en passiv åskådare eller betraktare med ett teleobjektiv. Gatufotograferande med teleobjektiv känns lika främmande för mig som att gå omkring med kikare för ögonen när jag är nere på storbyn (Jönköping). Att fota med vidvinkel förmedlar den för bilden viktiga närvarokänslan till betraktaren och känslan av att vara där.

Vad man väljer för vidvinkel beror mycket på tycke och smak. Jag gatufotar en hel del med ett fisheye, men det objektivet som jag främst använt som normaloptik vid gatufoto är ett 35 mm.

Efter kamerabyte från Minolta till Canon har jag letat efter ett 35 mm som höll samma optiska klass som mitt Minolta AF 35/2.0 (Minoltat är enligt ryktet beräknat av Leica). Jag har testat Canons 35'or och Carl Zeiss 35'a, det är bra objektiv men inget av dem höll riktigt måttet, jämfört med mina tidigare erfarenheter från Minoltas utmärkta 35'a, så de föll bort. Jag har verkligen saknat ett riktigt bra normalobjektiv för gatufoto, ända tills jag ropade in ett Leitz Summicron-R 35/2.0 på en auktion för en månad sedan, efter ett par veckors fälttestande av Summicronet så kan jag konstatera att jag äntligen har hittat det objektivet som jag sökt! Summicronet har skärpa med sting i mitten, men i de yttre delarna av bilden faller den tyvärr (detta kan bero på adaptern), men inte lika mycket som Canons 35/1,4 och 2,0. Summicronet är mer välbyggt än Canon objektiven och tecknar även oskärpan betydligt snyggare än Canons dito, Summicronets vinjetteringen är mindre och distorsionen obefintlig, Summicronet har bättre färgegenskaper och kontrast vilket betyder mindre jobb med RAW-bilderna. Canon objektivet har bländare 1.4, elektroniska kopplingar och autofokus på plussidan (om man nu behöver det).

Att ställa skärpan och bländaren manuellt med det mekaniskt underbara Summicronet är inget som stör mig, min fullformatare har en stor ljusstark sökare med snittbild som gör fokuserandet enkelt och exakt, vid bländare 8 och högre använder jag mig av hyperfokal och då det blir mörkt i sökaren tar jag ibland hjälp av en extern 35 mm sökare. En stor positiv fördel med Summicronet är att objektivet andas gatufoto! Det låter lite konstigt men titta på bilder av de stora mästarna, merparten av dem är tagna med ett Leica eller Leitz Summicron-M 35/2.0. Leica Summicron-M 35/2.0 är helt klart facit för gatufoto- och reportagefoto, det objektivet som allt annat ska mätas mot. Tyvärr har Leica ännu ingen digital fullformatare på sitt program som kan göra M 35/2.0 rättvisa, tills dess det kommer en sådan, så får jag hålla tillgodo med dess släkting Leitz Summicron-R 35/2.0 på en förvuxen digital Canon fullformatare.På väg till Bernards. Bl . 8.0, obeskuren

För bild i större format tryck här

Nästa steg blir att införskaffa en Novoflex Leica R - Canon EOS adapter som ersättare till den billiga, något rangliga adapter som jag har idag, jag är övertygad om att detta byte även kommer att avspegla sig positivt på bildkvaliteten, kanske att kantskärpan blir bättre!

<EDIT 071021>
Nu har jag beställt en Novoflex Leica R - Canon EOS adapter från Cyberphoto, jag återkommer med en redogörelse för den så snart som jag fått hem dem och har haft den ett par veckor! <EDIT 071021>Canon Big Streetshooter med gatufotogluggen Leitz Summicron-R 35/2.0 och 35 mm sökare. Om du tycker oskärpan är snygg så beror det på att ett CZ 50/1.4 T* satt på kameran jag tog bilden med. Jag sålde mitt EF 50/1.4 USM kort efter att jag skaffat ett CZ 50/1.4 med det är en annan historia. Bilden är oredigerad.

Dagens skiva:
White Album - The Beatles (den är så bra så den blir dagens skiva i minst två dagar!)

//ChasidPostat 2007-10-19 09:30 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Framkallning...

...Sitter och går igenom mängder av familjebilder från mars till oktober för att skicka till framkallning, det är semesterbilder, barndop, födelsedagar, vardagsbilder m.m., m.m. Det är ett riktigt tidsödande arbete att öppna och gå igenom alla RAW-filer och på kort tid försöka göra det bästa av dem innan jag skickar iväg dem för framkallning. Det är helt klart värt besväret, de papperskopior som jag kommer att ha i min hand om en vecka eller två har en hållbarhet på minst 50 år. Bilderna är viktiga för min hustru, dotter och mig därför så vill jag ha dem på fotopapper och inte bara lagrade på DVD-skivor och dubbla hårddiskar.

Det är inte så att jag inte litar på den digitala tekniken. Trots att jag genom åren har haft ett par hårddiskkrascher har jag alltid haft dubletter på flera olika media och har därför enkelt kunnat kopiera över mitt material till nya lagringsmedia när så har krävts, jag är övertygad om att mina digitalbilder kommer att finnas kvar så länge det bara finns ström! Den analoga tekniken är inte heller den fri från bekymmer, ett inlägg om detta kommer framigenom.Dagens skiva: Tystnad

//Chasid

Postat 2007-10-16 08:30 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Proffsig amatör eller oproffsigt proffs? Lycklig amatör eller uttråkat proffs?

När jag summerade mina frilansåtagande detta år så kom jag fram till att jag inte kommer upp i tillräckligt många åtaganden för att kunna kalla mig frilans längre. Därför så har jag bytt från frilans till amatör i min profil.

Ordet amatör använd ibland felaktigt som ett skällsord, men ser man till den djupare innebörden av ordet amatör så är det ett ganska så trevligt ord. Amatör kommer från franskans "amateur" och betyder rent ordagrant älskare (Det kanske är en av orsakerna till att bilder som visar naken hud är så populära här på Fotosidan!). En amatör är alltså en person som älskar det han/hon håller på med, ordet amatör innehåller ingen kvalitetsbedömning. Ordlistan definierar amatör, amatören, amatörer (subst.) person som sysslar med konst, idrott etc utan att ha sysselsättningen som yrke.

Vän av ordningen undrar då säkert vad proffs kan betyda? Ett proffs är någon som gör jobb för pengarnas skull även om han/hon är uttråkad. Kan ordet proffs vara en motsats till amatör och betyder det i så fall den som hatar det han håller på med, så kan det säkert vara många gånger för proffs som måste göra jobb som de avskyr bara för att kunna överleva rent ekonomiskt. Ordlistan definierar proffs, proffsen (el. proffset) proffs proffsen (subst.) person som har sport till yrke (även allmänt "(yrkes)skicklig person") motsats amatör. Men den tolkningen av ordet proffs kan lätt misstolkas då definitionen allmänt yrkesskicklig används om proffs som enligt ordboken är motsatsen till amatör, läser man mellan raderna så anser inte ordbokens författare att en amatör har tillräcklig yrkesskicklighet eller kvalitet...

Ordlistan definierar frilans som person som arbetar utan att vara fast anställd. Det var en nyhet för mig då jag frilansade som extraknäck samtidigt som jag hade ett annat fast arbete. Jag var enligt ordlistans författare inte fast anställd p.g.a. mina frilansåtaganden, men det kanske var så att mitt heltidsarbete var mitt extraknäck och mitt frilansande mitt huvudsakliga jobb!

Trots alla definitioner och ordvrängningar så tror jag att det finns både proffsiga amatörer och oproffsiga proffs, det finns fördelar på bägge sidor. Man kan inte vara proffs på allt - det finns alltid fler områden som man är amatör på.

Jag älskar att vara amatör!Ploffessional photoglafel, please take photo of us! En bild från den tiden då jag kunde titulera mig proffs. Jag är tvåa från vänster (mannen med kameran). Kinesiska muren december 2004.

Veckans skiva:  Layla and other assorted love songs - Derek & The Dominos

//Chasid
Postat 2007-10-15 11:45 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 246 247 248 ... 255 Nästa 
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt